A A A K K K
для людей із порушенням зору
Єзупільська селищна рада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Місце сили та здоров’я. У селищі Єзупіль на Різдво Івана Хрестителя пройшло щорічне Свято духовної пісні. Біля цілющого джерела Духова Криниця зібралися не тільки місцеві жителі, але й гості з усього Прикарпаття. 

Дата: 09.07.2021 12:43
Кількість переглядів: 3155

Фото без опису

Духова криниця своїм корінням сягає 13 століття. Саме з цього місця у свої часи розпочалася історія селища Єзупіль.

За легендою на цій території було поселення Чешибіси - початок Єзуполя. З цього почалося наша історія, тому що з часом воно перемістилося до Дністра та Бистриці.

Фото без опису

А тепер традиційно тут щороку збирається вся громада на Свято духовної пісні.

Фото без опису

Отець Богдан Курилів розповідає, проводити захід на Різдво Івана Хрестителя вирішили неспроста: "За княжих часів міг бути тут Іванівський монастир. Історики запитують, чому саме на Різдво Івана відпуст? Тут жили монахи, молилися. Найвірогідніше, саме ченці цього монастиря, зруйнованого у часи монголо-татарської навали, заснували у підгір'ї Манявський Скит.Водою з Духової Криниці освячували перед походами свої знамена воїни Ярослава Осмомисла, Данила Галицького, Семена Височана."

Фото без опису

Щороку на свято Івана Христителя до криниці сходилась велика кількість прочан.Велелюдні прощі відбувались у цьому урочищі до 1944 року. Після Другої світової війни була знищена каплиця, збудована у 1878 р., а джерело сплюндровано. Наприкінці 1970-х — на початку 1980-х рр. у день 7 липня людям взагалі заборонялось сюди приходити. Відновлення святого місця почалось з 1990 р. Наступного літа тут освячується церковця Івана Христителя, організовуються нічні чування. З 1998 р. біля Духової Криниці почали проводити свято Духовної пісні.

Фото без опису

Мешканці з нетерпінням очікували на цьогорічне свято, адже два роки жодного дійства не проводилось. Цього року святкування відновили вже в умовах новоствореної Єзупільської територіальної громади. Голова громади Ігор Лукашевич щасливий, що святкування вдалося відновити. 

Фото без опису

"Ми звернулися до Митрополита, щоб він благословив продовжити свято на Івана Хрестителя. Ми отримали благословення та підтримку наших намірів. І вже в новому складі Єзупільської ТГ організували це свято. Сьогодні тут лунає духовна пісня, щира молитва, є багато прочан з різних куточків нашого краю. Вірю, що ми на порозі відродження та нового етапу відновлення та розвитку цього Святого місця. Бо сьогодні ясна сонячна погода, велика кількість учасників та гостей - це все Божий промисел та допомога Святого Духа. Ми це відчуваємо і на це уповаємо.”- переконаний селищний голова Єзуполя Ігор Лукашевич.

Фото без опису

Перед початком співочої частини прочани відвідали і Архиєрейську Божественну літургію. Благословив усіх владика Володимир Війтишин:

«Ми бачимо, як багато людей збирається. Є такі місця, які направду Богом благословенні, які також нас кличуть сюди.Саме таким місцем є Духова Криниця»

Фото без опису

Фото без опису

Після традиційного освячення води, Владика Володимир Війтишин своїм благословенням розпочав Свято духовної пісні та подякував усім, хто долучився до організації. 

Фото без опису

А в цей день сцена Духової Криниці стала місцем прослави Бога в піснях та музиці. Участь в святі взяли творчі колективи Єзуполя, Ганнусівки, Побережжя, Тисмениці, Бурштина, Надвірної та Івано-Франківська. 

Фото без опису

Розпочалась концертна програма хореографічною композицією «Аве Марія»,  танцювального колективу«Перлинка» с-ще Єзупіль (керівник Н.Николин)

Фото без опису
Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Народний камерний хор "Феліціо" з Надвірної, що співав Архиєрейську Літургію вперше виступав на Духовій. Враження від місця та атмосфери неймовірні.

"Свято Духа Святого це щось особливе. Я щиро дякую, тут так все охайно і я хочу всім побажати в це свято, щоб Дух Святий провадив усіма нами",- каже керівник хору "Феліціо" Наталя Байдак. Разом з Академічним камерним оркестром Івано- Франківської обласної філармонії (керівник Народна артистка України Наталія Мандрика) з-поміж інших духовних творів виконали улюблену пісню Папи Івана Павла ІІ "Човен"

Фото без опису

Фото без описуФото без опису

Ведучими концерту були Елеонора Сковронська та відомий співак, композитор поет, Заслужений журналіст України Богдан Кучер.

Фото без опису

Фото без опису

"Такі заходи і такі місця надзвичайно важливі і цінні для нас, українців, саме в цей нелегкий час. Нам, як нації потрібно шукати і підтримувати те, що нас об'єднює, а не ро'єднює - а це наша пісня, наша культура, традиції.І безумовно спільна молитва та Бог!" - сказав Богдан Кучер

Фото без опису

Щиро тішить, що поруч із знаними та відомими виконавцями в цей день на сцені було багато наших місцевих колективів. 

Це зокрема  колективи Єзупільського Будинку культури під керівництвом директора закладу Наталії Вовчук:

тріо дівчат, чоловічий та жіночий ансамблі, мішаний хор. 

Фото без описуФото без опису

Фото без опису

Хорові колективи з с. Побережжя : " Дністровські зорі" (керівник С.Бойко) , "Гроно калини" (керівник О.Федорак), "Розаріум" (керівник А.Гресько)

Фото без опису

Фото без опису

Аматорський хоровий колектив з Ганнусівки (керівник В.Регей)

Фото без опису

Бездоганним виконанням класичних духовних творів вразив колектив викладачів Єзупільської Школи мистецтв 

Фото без опису

Дякуємо, що відгукнулись на запрошення організаторів гості із сусідніх громад - дитячий хор Школи мистецтв з Тисмениці (керівник О.Гриник) та тріо Барви з Бурштина.

Надзвичайно тепло зустріли глядачі виступи заслуженого працівника культури України о.Вітольда Левицького та автора католицького музичного проекту "З Ісусом по дорозі" співака DOMINICO

Фото без опису

Завершилось свято спільним виконанням "Молитви за Україну"

Від імені Єзупільської селищної ради та парафії Церкви Св.Миколая кожному учаснику було вручено подяки та пам'ятні сувеніри - керамічні підсвічники-лампадки, які символізують Духову Криницю та Святого Духа у вигляді голуба. Спеціально для нашого свята їх виготовила мисткиня з Надвірної Олександра Стефанишин. 

Фото без опису Щиро дякуємо усім, хто був причетний до підготовки, організації та проведення свята. Працівникам Єзупільської селищної ради, відділу освіти, культури, спорту і туризму, мешканцям Єзуполя, що кожного дня опікуються Духовою Криницею, розбудовують, прибирають та надають місцю неабиякої охайності - Михайлові Кудлі, Михайлові та Івану Овчарам, Михайлові Бабичу.

Фото без описуФото без опису

Також дякуємо за фінансову підтримку свята нашим підприємцям, які завжди матеріальною допомогою підкладають плече місцевому самоврядуванню:

Тхорику Ігорю Васильовичу, Воловцю Василю Степановичу, Стасюку Олександру Богдановичу, Білану Роману Ігоровичу, Драбчуку Михайлу Михайловичу.

Хай Бог віддасть вам сторицею за добро і допомогу!

Переглянути відеорепортаж про Свято можна тут

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора