A A A K K K
для людей із порушенням зору
Єзупільська селищна рада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

До уваги керівників сільгосппідприємств: повідомте бджолярів про обробки соняшнику пестицидами!

Дата: 13.07.2021 20:48
Кількість переглядів: 343

 

Наближається період цвітіння соняшнику, під час якого масового відбувається медозбір. Тому з метою запобіганню та недопущенню загибелі бджіл та отруєння людей нагадуємо керівникам сільськогосподарських та фермерських підприємств, що всі обробки пестицидами на посівах медоносних культур необхідно здійснювати в рамках чинного законодавства України.

У більшості випадків токсикація бджіл відбувається через несвоєчасну інформацію бджолярів про час, місце та характер хімічних обробок, порушення правил застосування пестицидів та використання небезпечних для бджіл препаратів.

Тому, Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області  нагадує керівникам сільськогосподарських та фермерських господарств усіх форм власності:

? Фізичні особи та суб’єкти господарювання, які застосовують засоби захисту рослин, зобов’язані завчасно повідомляти керівників ОТГ про заплановане застосування засобів захисту рослин шляхом надання повідомлення про застосування засобів захисту рослин (далі - завчасне повідомлення) за три доби до запланованого їх застосування.

? Завчасне повідомлення подається фізичною особою та суб’єктами господарювання до органів місцевого самоврядування, на адміністративній території яких (з урахуванням відстані 10 кілометрів від зовнішнього периметру території застосування засобів захисту рослин) планується застосування засобів захисту рослин.

? У разі якщо територія, на якій планується застосовування засобів захисту рослин, знаходиться на адміністративній території двох чи більше органів місцевого самоврядування (з урахуванням відстані 10 кілометрів від зовнішнього периметру території застосування засобів захисту рослин), завчасне повідомлення подається до всіх таких органів місцевого самоврядування.

? Керівництво ОТГ зобов’язане повідомити всіх зареєстрованих власників пасік, які знаходяться на адміністративній території, про здійснення хімічних обробок медоносних культур.

? У період проведення таких робіт у радіусі 200 м від меж ділянок, що обробляються, повинні бути встановлені попереджувальні написи.

? Обробки сільськогосподарських культур повинні здійснюватися тільки препаратами, офіційно дозволеними «Переліком пестицидів та агрохімікатів дозволених в Україні».

? Всі роботи з пестицидами проводять в ранкові та вечірні години при швидкості вітру менше 5 м/с і витратою препарату строго за нормами.

? В господарствах працівники, робота яких пов'язана з пестицидами та агрохімікатами, повинні мати допуски на право проведення робіт з пестицидами та отримувати відповідні наряди на виконання даних робіт.

? За недотримання керівниками сільськогосподарських та фермерських господарств даних правил передбачається адміністративна та кримінальна відповідальність.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора