A A A K K K
для людей із порушенням зору
Єзупільська селищна рада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Дністер - ріка, яка об'єднує! 33 Придністерські громади Івано-Франківської, Чернівецької, Тернопільської та Хмельницької областей тепер співпрацюватимуть над реалізацією проєктів з розвитку туризму «ДНІСТЕРСЬКИЙ КАНЬЙОН». Серед них і Єзупільська тер

Дата: 15.07.2021 14:40
Кількість переглядів: 1611

Фото без опису

Вчора в селі Михальче на Городенківщині відбувся Форум громад  Дністровського каньйону.

 

Ідея та ініціатива проведення такого заходу, а відтак реалізація доволі амбітного проекту між областями належить Городенківській громаді за підтримки за підтримки ULEAD з Європою в Івано-Франківській області

«Ця ідея народилась в квітні місяці, а ось сьогодні ми втілюємо її в життя. Представники 33 -х громад з 4-ьох областей присутні тут, щоб долучитись до реалізації проекту «DNIESTER CANYON,- сказав на початку Форуму голова Городенківської міської територіальної громади Богдан Кобилянський, - Тому для громад Дністерського каньйону сьогодні особливий день».

Фото без опису

Привітала присутніх нещодавно призначена голова Івано-Франківської ОДА Світлана Онищук.

«Такі зустрічі вкрай важливі та потрібні. Саме такі зустріч єднають нас усіх, адже ми зможемо вирішувати найскладніші проблемні питання,  нам усім потрібно, щоб територіальні громади були фінансово спроможні. Звичайно завдань стоїть перед нами дуже багато. З цією метою, щоб допомогти громадам, щоб обласна державна адміністрація була таким другом, яка б підтримувала розвиток місцевого самоврядування ми працюємо над концепцією створення Офісу децентралізації при Івано-Франківській ОДА, в якому передбачається  надання великого спектру послуг: юридичних, консультативних, допомоги в укладенні договорів міжнародного співробітництва, розробки комплексу заходів інвестиційної привабливості області!» - сказала голова ОДА Світлана Онищук.

Фото без опису

Фото без опису

Дністровський каньйон є найбільшим  каньйоном в Україні та один з найбільших у Європі.

Як макрорегіон у складі територій Придністерських громад Івано-Франківської, Чернівецької, Тернопільської, Хмельницької областей є  унікальним природним комплексом,  джерелом економічних ресурсів, з унікальним туристичним та рекреаційним потенціалом. На території Дністровського каньйону, збережена унікальна природна та культурна спадщина, каньойон є осередком всесвітніх неповторних геологічних пам'яток.

Однак для Придністерських територіальних громад викликає стурбованість, що наявна економічна база та фінансові ресурси місцевих бюджетів не відповідають можливостям соціально-економічного розвитку а такі  домінуючі сфери нинішнього технологічного укладу як сировинне сільське господарство не створює робочих місць  і як наслідок існує безробіття втрата людського капіталу. Про  це говорили організатори та учасники форуму.

Фото без опису

Під час Форуму громади-учасниці підписали Договір про міжмуніципальне співробітництво в рамках реалізації спільного проєкту з розвитку туризму «ДНІСТРОВСЬКИЙ КАНЬЙОН», що дає можливість громадам:

залучати кошти державного бюджету;

отримувати міжнародну технічну допомогу;

брати участь у проєктах транскордонного співробітництва та проєктах Європейського Союзу.

Фото без описуФото без опису

Реалізацію усіх запланованих ініціатив планують здійснити  впродовж п'яти років. Це  дозволить розвивати економіку і туристичну привабливість, відновлювати інфраструктуру та покращувати рівень життя в Придністерських громадах.

Переконаний в успішності проекту і голова Єзупільської громади Ігор Лукашевич. Вітаючи учасників Форуму, він подякував організаторам за запрошення та ініціативу.

Фото без опису«Дякую колегам з сусідніх областей, які долучились до цього потужного проекту. Приємно, що сьогодні нашу ініціативу підтримало керівництво ОДА. Спільно нам буде легше використовувати практику збереження об’єктів історико культурної та природньої спадщини, розвитку екосистем та систем зелених туристичних шляхів, розвитку мікро підприємництва як способу диверсифікації місцевих економік, впровадження проєктів з безпеки та сприяння розвитку здорового способу життя створення відповідної інфраструктури навколо в громадах Дністерського каньйону»,- сказав Ігор Лукашевич.

Фото без опису

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора