A A A K K K
для людей із порушенням зору
Єзупільська селищна рада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Скажи "НІ!" сучасному рабству". Служба у справах дітей Єзупільської селищної ради долучилась до відзначення Всесвітнього дня протидії торгівлі людьми.

Дата: 04.08.2021 12:14
Кількість переглядів: 1760

30 липня міжнародна спільнота відзначає Всесвітній день протидії торгівлі людьми. Україна щороку долучається до відзначення цього дня шляхом проведення інформаційно-просвітницьких акцій на центральному та місцевому рівнях.

Відділом у справах дітей Єзупільської селищної ради протягом кількох днів було проведено ряд заходів на цю тему.

"Як не стати жертвою торгівлі людьми"- такою була тема бесід з особливо вразливими групами населення (сім'ями,що опинились в скрутних життєвих обставинах, сім'ями опікунів/піклувальників, безробітними), які провели начальник Служби у справах дітей Галина Цюцьмаць та фахівець соціальної служби Наталія Чеверда.

Інформацію та тематичну літературу отримали старостинські округи громади.

Спільно з працівниками бібліотек було проведено захід "Торгівля людьми.Міфи та факти". 

В читальній залі Єзупільської бібліотеки також підготовлено інформаційно-книжкову виставку "Стоп" торгівлі людьми".

Учасники заходу також переглянули фільми на дану тематику "Життя на продаж" та мультиплікаційний фільм "Дві маленькі дівчинки".

"Тема торгівлі людьми є на жаль актуальною та трагічною для сучасних українців, адже мільйони наших спігромадян виїжджають за кордон у пошуках кращої долі і часто опиняються в скрутних та небезпечних ситуаціях. На цю тему в бібліотеці є чимало художньої літератури, до прикладу книги Ірени Роздобудько "Перейти темряву" та Дарини Гнатко " Тінь аспида",- розповіла завідувач Єзупільської бібліотеки Марія Іваніцька.

"Втрата доходів через вимушене перебування вдома, ускладнений доступ до соціальних послуг та сервісів, закритість кордонів, страх за власне здоров’я та здоров’я близьких – усе це посилює вразливість людей до потрапляння у пастку „торгівців людьми”. Враховуючи таку ситуацію, попередження потрапляння громадян у таку ситуацію є одним із найважливіших пріоритетів роботи урядів усіх країн. Буде це пенсіонер, людина працездатного віку чи дитина – байдуже. Основний принцип, за яким торгівці людьми обирають собі жертву, – це уразливий стан особи. Тому працівники соціальних служб нашої громади мають не тільки вести активну інформаціно-просвітницьку кампанію серед населення, щоб запобігати таким випадкам, а й допомагати особам, які втрапили в подібні ситуації", - повідомила начальник Служби у справах дітей Галина Цюцьмаць.

Довідково:

За даними ООН, майже кожна країна світу постраждала від торгівлі людьми, і виступила як країна походження, транзиту або призначення для постраждалих осіб. Постраждалі особи з принаймні 127 країн експлуатувались у 137 державах світу.

В Європі понад 140 000 жертв потрапляють у ситуації насильства та сексуальної експлуатації, кожен сьомий секс-працівник в регіоні, ймовірно, потрапив у рабство для заняття проституцією через торгівлю людьми.

У 2020 році Мінсоцполітики встановило статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми, 136 громадянам, з них 65 осіб були експлуатовані всередині країни (використання у збройних конфліктах). Також за видами експлуатації 52 особи постраждало від трудової експлуатації, 5 осіб – від сексуальної, 4 особи залучено до жебракування та 10 осіб втягнуто в злочинну діяльність.

Протягом I півріччя 2021 року Мінсоцполітики встановлено статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми, 42 громадянам, з яких 4 - жінки, 24 - чоловіки.

За видами експлуатації 17 осіб постраждало від трудової експлуатації, 1 особа – від сексуальної, 1 особу залучено до жебракування, 9 осіб використано у збройних конфліктах.

Для оперативного реагування на виклики, пов’язані з цією проблемою, створено Державну установу „Урядовий контактний центр”, який має територіальні відділення в усіх регіонах України та проводить прийом звернень та повідомлень про/або від осіб, які постраждали від торгівлі людьми, домашнього насильства, насильства за ознакою статі, насильства стосовно дітей, або про загрозу вчинення такого насильства за номером телефону 15-47.

Урядова гаряча лінія 1547 виконує такі функції:

психологічну;

інформаційну та консультаційну;

здійснення у разі необхідності екстреного виклику поліції, бригади швидкої медичної допомоги.

На кожне звернення щодо домашнього насильства, торгівлі людьми, насильства за ознакою статі, насильства стосовно дітей реагування має бути ефективним, людина, яка опинилася в біді, має отримати допомогу.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора