A A A K K K
для людей із порушенням зору
Єзупільська селищна рада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

З 01 вересня 2021р.Україна переходить на автоматичне формування е-лікарняних

Дата: 25.08.2021 16:01
Кількість переглядів: 1716

Із 04 червня в Україні була запроваджена цільова модель формування та видачі е-лікарняних (згідно наказу МОЗ від 01.06.2021 р. № 1066 "Деякі питання формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність та проведення їхньої перевірки" (далі – Наказ № 1066)). При цьому із червня по кінець серпня в Україні діє перехідна модель впровадження е-лікарняних. Вона передбачає, що медичні заклади поступово переходять на формування електронних медичних висновків про тимчасову непрацездатність. А вже з 1 вересня 2021 року е-лікарняні мають запрацювати в усіх закладах охорони здоров’я.

Станом на 18.08.2021р. Фонд соціального страхування України прийняв на фінансування 1 704 заяви-розрахунки від роботодавців для фінансування допомог за 2 867 е-лікарняними.

Отож, нагадуємо, що готовим до сплати е-лікарняний стає на наступний день після дати завершення тимчасової непрацездатності працівника, статус е-лікарняного автоматично змінюється в кабінеті страхувальника; а у разі вагітності та пологів — подається відразу після відкриття е-лікарняного. З цього моменту роботодавець має упродовж 10 календарних днів призначити працівнику матеріальне забезпечення, якщо тривалість лікарняного понад 5 робочих днів або він підлягає оплаті за кошти Фонду з першого дня, а вродовж 5 робочих днів після призначення подати до ФССУ заяву-розрахунок для фінансування допомоги.

Окремо звертаємо увагу роботодавців на доступні механізми подання заяв-розрахунків за е-лікарняними – станом на сьогодні подати заяви-розрахунки за е-лікарняними можливо:

? в електронному вигляді за допомогою клієнтського спеціалізованого програмного забезпечення із застосування електронного підпису/печатки

?  на паперових носіях.

У кабінеті страхувальника на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду наявний інтерфейс подання заяви-розрахунку безпосередньо з кабінету – однак, на сьогодні це лише напрацювання візуального інтерфейсу, функціональна реалізація відсутня. Тобто у випадку подання роботодавцем заяви-розрахунку через кабінет на сайті Пенсійного фонду така заява-розрахунок не передається до органів Фонду соціального страхування України та не підлягає оплаті. Подати заяву на фінансування матеріального забезпечення в електронному вигляді роботодавці, як і раніше, можуть за допомогою клієнтського спеціалізованого програмного забезпечення.

Важливо взяти до уваги те, що під час відкриття е-лікарняного лікар повинен вносити до системи не лише найменування страхувальника, а і його податковий номер в ЄДР. Тож роботодавці мають проінформувати працівників про податковий номер свого підприємства!!!

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора