A A A K K K
для людей із порушенням зору
Єзупільська селищна рада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

«Знати минуле, щоб мати майбутнє».Сьогодні в Побережжі відкрили місцевий музей.

Дата: 19.01.2022 14:14
Кількість переглядів: 282

Фото без опису

З Йорданською водою, колядками та віншуваннями сьогодні урочисто відкрили Музей історії села в с. Побережжя.

Фото без опису

Обряд освячення нового приміщення здійснив парох села о.Микола Затворницький

«Без минулого ми не варті майбутнього» - ці слова були лейтмотивом сьогоднішнього дійства.

Відкриття місцевого музею стало можливим завдяки фінансової підтримки обласної ради, в рамках конкурсу проектів місцевого самоврядування.

Фото без опису

Авторами та Ініціаторами проекту «Історія - скарбниця наших діянь» була Поберезька сільська рада, яка в 2019 році стала переможцем обласного конкурсу.

Усіх причетних до реалізації та створення музею згадав у вітальному слові голів Єзупільської громади Ihor Lukashevych

«Це направду визначна подія та історична на територіі нашої громади. Я дякую усім, завдяки кому цей проект реалізувався. Тепер наше завдання примножувати експозицію музею, щоб він був цікавий та пізнавальний для мешканців та гостей. Наші предки нам залишили велику культурну та історичну спадщину, село Побережжя має чимало видатних постатей, вихідців з села. Про це потрібно розповідати та популяризувати» - сказав у вітальному слові голова Єзупільської селищної ради Ігор Лукашевич.

Фото без опису

Про нові історичні дані, щодо дати заснування села Побережжя, сказав ректор Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу Євстахій Крижанівський.

Як вихідець з с. Побережжя він багато років займався дослідженнями історії села та його видатними постатями.

«1552 рік - це нова дата, яку потрібно вважати датою заснування Побережжя. Ми маємо історичні підтвердження та копії документів про це.

Сподіваюсь, що про те, як жили наші предки, чим займались, як роз‘їхались по світах і скільки талановитих та видатних постатей має наше рідне село будуть знати усі. Цікава наша історія і я готовий поділитись і надати усі свої дослідження, цікаві факти у новостворений музей» - сказав Євстахій Крижанівський.

Фото без опису

На разі музей тільки починає збирати експонати. Багато місцевих жителів приносять старі речі побуту, обрядові строї, меблі, ікони, вирізки з газет, книги. Експозиція буде поповнюватись і надалі.

Однією з перших, хто охоче допомагав у відкритті, стала місцева художниця-аматорка Надія Мойсей-Гасюк. Вона багато років рятувала та зберігала в своєму домі предмети побуту, які люди просто викидували або знищували. Тепер це все поповнило виставку музею. Окрім того пані Надія люб’язно надала свої картини, які змальовують пейзажі та місцевий побут.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

Завершилось відкриття різдвяними віншуваннями та колядками дітей, яких підготувала директор будинку культури Лілія Мамчур.

Фото без описуФото без опису

Музей знаходиться в приміщенні Поберезького старостинського округу на першому поверсі.

Фото без опису

Експонатів не багато, поки що. Але експозиція поповнюється.

Фото без описуФото без описуФото без опису

Побережжя засноване в 1552 році. Сьогодні про це сказав почесний житель Єзупільської громади, ректор Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу Євстахій Крижанівський, родом з Побережжя.

Саме такі факти та історичні документи мають лягти в основу експозицій музею та стати поштовхом для вивчення історії рідного краю.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора