A A A K K K
для людей із порушенням зору
Єзупільська селищна рада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Якісна питна вода - запорука доброго здоров'я.

Дата: 17.02.2022 10:08
Кількість переглядів: 201

Вода – найбільш поширена речовина в біосфері, яка займає виключно важливе значення в природі. Протягом життя ми споживаємо в середньому  75 тонн питної води. У рідкому середовищі відбуваються процеси травлення і засвоєння організмом поживних речовин. Завдяки воді з організму виводяться шкідливі продукти обміну - сеча, піт, а з ними шкідливі речовини і токсини.

 У зв’язку з цим до питної води ставлять високі  вимоги щодо її безпеки та якості для здоров’я людини. Гігієнічна роль води полягає в тому, щоб органолептичні, хімічні та бактеріологічні  показники відповідали вимогам державного стандарту. В іншому разі -  неякісна або забруднена вода може бути фактором передачі різних інфекційних хвороб: черевний тиф, холера, дизентерія, вірусний гепатит А, гельмінтози та ін..

Згідно з державним стандартом питна вода має відповідати таким гігієнічним вимогам:

  • бути безпечною в епідемічному відношенні – не містити патогенних збудників, яєць та личинок гельмінтів, тощо;
  • мати нешкідливий хімічний склад – не містити токсичних речовин, радіоактивних речовин та залишків солей, здатних  негативно впливати на здоров’я людей;
  • мати сприятливі органолептичні властивості - бути прозорою, безбарвною,  без  присмаків і запаху, не містити видимих домішок.

Якість води регламентується різними нормативними документами, основними з яких є:

  • Закон України «Про питну воду та питне водопостачання» від 10.01.2002 р. № 2918-ІІІ;
  • ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною»

Особливу увагу слід звернути на питну воду громадських та приватних криниць, оскільки на практиці  вона не завжди  виявляється придатною для споживання. Забруднити питну воду можуть весняні паводки і дощі, танення снігу, грунтові та стічні води,  різні агрохімікати, що так активно використовуються в сільському господарстві.

Протягом 2021 року санітарно-гігієнічною лабораторією Богородчанського відділу ДУ «Івано- Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» було досліджено 117 проб води питної на фізико-хімічні показники з індивідуальних шахтних колодязів, з них 11 проб не відповідали вимогам  ДСанПіН 2.2.4-171-10, що становить 9,4 % від  загальної кількості проб, із 21 проби води питної з громадських каптажів - відсоток нестандартних проб складає 4,8 %. Нестандартні  проби води питної фіксувалися також із локальних водопроводів району – із 140 досліджених проб на фізико-хімічні показники – 19  не відповідають вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10, що становить 13,6 % .

Питну воду необхідно контролювати з певною періодичністю, залежно від кількості абонентів та виду постачання (централізоване, нецентралізоване). Вміст шкідливих речовин  у воді як централізованого, так і нецентралізованого водопостачання не повинен перевищувати гранично допустимих норм, вказаних у  ДСанПіН 2.2.4-171-10. Відповідно до визначеного вмісту шкідливих речовин у воді, потрібно усувати їх наявність шляхом дезінфікування води в колодязях, очистки самих колодязів, а також встановлення фільтрів для води. Це дає змогу споживачеві отримати питну воду якісну й цілком корисну для здоров’я.

Щоб попередити інфікування через питну воду, необхідно дотримуватись елементарних правил:

  • для пиття найкраще використовувати бутильовану воду;
  • воду для споживання, приготування їжі та господарських потреб - брати тільки з тих джерел, які періодично перевіряються лабораторним способом;
  • не пити воду з водопроводів, призначених для технічних цілей;
  • кип’ятити воду, взяту з відкритої водойми для пиття, миття фруктів, ягід чи посуду ( хвороботворні організми здатні протягом місяця і навіть більше жити і розмножуватися у воді).
  • не вживати воду з випадкових джерел;

 

З метою попередження виникнення спалахів гострих кишкових інфекцій та інфекційних захворювань серед населення району пропонуємо своєчасно проводити очистку та дезінфекцію джерел водопостачання, дотримуватись санітарних розривів при виборі ділянки для облаштування колодязів. Це допоможе зберегти відповідну якість води в криницях та відмінний стан вашого здоровя!  

Варто періодично проводити контроль безпечності та якості  питної води. Для цього пропонуємо громадянам звернутися до Богородчанського відділу Івано- Франківського районного відділу ДУ « Івано- Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» за адресою : смт Богородчани, вул. Петраша, 8 санітарно-гігієнічна лабораторія, тел.(03471)2 17 36  або до іншої акредитованої лабораторії, з метою проведення лабораторних досліджень якості питної води).

 

Завідувач санітарно- гігієнічної лабораторії        Олександра ВАСИЛИК

   

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора