A A A K K K
для людей із порушенням зору
Єзупільська селищна рада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Вірусний гепатит А - типова гостра кишкова інфекція. Хвороба тісно пов'язана з поганою санітарією і відсутністю навичок особистої гігієни.

Дата: 19.04.2022 14:08
Кількість переглядів: 224

Вірусний гепатит А може призводити до значних економічних та соціальних наслідків в громадах. На відновлення здоров'я людей для повернення на роботу, до школи і до повсякденного життя можуть йти тижні і місяці.

                Інкубаційний період ВГА (з моменту інфікування до появи перших клінічних проявів) зазвичай триває 14–28 днів. Джерелом інфекції є хвора людина, переважно в початковому періоді захворювання. 

                Найбільшу епідеміологічну небезпеку становлять хворі з субклінічною і безжовтяничною формами хвороби. РНК-місний вірус гепатиту А (ВГА) - (HAV) можна виявити у фекаліях хворого наприкінці інкубації і в наступні 10-12 днів. Вірус при кімнатній температурі в сухому середовищі зберігається протягом тижня, у воді — від 3 до 10 місяців, у випорожненнях — до 30 діб,  гине через 5 хв кип’ятіння.

                Механізм зараження - фекально-оральний, реалізується водним (основний), харчовим і контактно-побутовим шляхами, можливе також зараження під час сексуального контакту та через інфіковані голки (в основному, у наркоманів). Існує ймовірність епідемії внаслідок вживання інфікованих продуктів та води.

                Найбільш розповсюджені симптоми ВГА: виражена загальна слабкість та підвищена втомлюваність; підвищення температури тіла; втрата апетиту; діарея; блювота; важкість у правому підребер’ї; потемніння сечі (до кольору пива); жовтяниця (пожовтіння склер та шкіри) — буває у 70% дорослих людей.                                                                    Сприйнятливість до ВГА висока. Найчастіше хворіють діти віком від 5 до 14 років і молоді люди до 30 років. До груп підвищеного ризику відносяться організовані колективи (будинки-інтернати, школи, військові частини тощо).

                При вірусному гепатиті А чітко виявляють сезонність і періодичні підйоми захворюваності через кожні 8-12 років і більше (для кожного регіону різні). Після перенесеної хвороби залишається стійкий, можливо довічний, імунітет. При безсимптомних формах формується менш напружений імунітет, ніж при клінічно виражених.

                 Основними профілактичними заходами, які спрямовані на запобігання поширення захворювання вірусним гепатитом А, є покращення комунального благоустрою міст та сіл, забезпечення населення доброякісною питною водою, дотримання правил особистої гігієни при приготуванні страв, якісне миття фруктів та овочів.

                 Для запобігання розповсюдження захворювання важливе раннє виявлення та ізоляція  (госпіталізація) хворого, проведення заключної дезінфекції в осередку вірусного гепатиту А. Осіб, які спілкувались з хворим, слід обстежити на наявність в організмі збудника інфекції, за ними встановлюють медичний нагляд впродовж 35 днів.

                 Надійним захистом від гепатиту А є вакцинація. Щеплення можуть проводитись за станом здоров’я (пацієнтам з високим ризиком виникнення та тяжким перебігом інфекції) та як рекомендовані щеплення (певним групам населення). Придбання вакцини не забезпечується за кошти Державного бюджету.

                Вакцини проти гепатиту А вводять особам старше 12 місяців за 2-дозною схемою внутрішньом’язово з інтервалом 6–18 міс (залежно від рекомендацій виробника).  Тривалість захисту після щеплення тривалий (5-8 років). Особам, які перехворіли на ВГА, вакцинацію проти ВГА в подальшому не проводять.

                При підозрі на захворювання не займайтеся самолікуванням. Тільки лікар може діагностувати вірусний гепатит A і надати рекомендації щодо режиму та лікування.

 

 

                                                                           

Завідувач відділення епіднагляду та

профілактики інфекційних хвороб

Богородчанського відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»                                         Надія ГЛУШКО

      

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора