A A A K K K
для людей із порушенням зору
Єзупільська селищна рада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Комендантська година: що варто знати.

Дата: 14.03.2022 19:30
Кількість переглядів: 257

Що таке комендантська година?

Це заборона перебувати на вулицях та в громадських місцях мешканцям певного населеного пункту чи регіону. Вона вводиться військовим комендантом території, де встановлено воєнний стан. За дотриманням комендантської години слідкують спеціально виділені для цієї мети, озброєні вогнепальною зброєю і спеціальними засобами комендантські патрулі. Вони складаються з числа військовослужбовців чи співробітників правоохоронних органів.

Хто може пересуватися містом під час дії комендантської години?

Пересуватися населеним пунктом чи перебувати у громадських місцях – заборонено. Пересування можуть здійснювати лише ті, в кого є спеціальні перепустки, видані військовим комендантом. Це працівники критичної інфраструктури, правоохоронних органів та військових адміністрацій.

Чи можуть працювати магазини?

Робота торговельних точок під час дії комендантської години заборонена, як і продаж товарів, в тому числі й алкоголю. Станом на сьогодні рішення про заборону продажу алкоголю Львівська обласна військова адміністрація ще не приймала. Ми закликаємо увесь бізнес відновлювати функціонування, оскільки це не тільки задоволення потреб держави та громадян в товарах чи послугах, це заробітна плата та наповнення бюджетів всіх рівнів у вигляді сплати податків та зборів. З приводу доцільності заборони алкоголю, то в даному випадку пропоную подивитись з другого боку, а саме функціонування економіки, яка так потрібна в умовах війни. Для прикладу, в середньому один працівник пивоварні сприяє створенню 16 робочих місць у суміжних галузях (сільське господарство, логістика, торгівля, сфера послуг тощо). За минулий рік лише пивовари України сплатили до бюджету понад 26 млрд. гривень у вигляді податків. Тому відповідь очевидна, бізнес повинен працювати, але під чітким контролем держави, як того вимагає час.

Чи можуть журналісти здійснювати свою професійну діяльність на вулицях населених пунктів чи в громадських місцях під час дії комендантської години?

Так, але за умови видачі спеціальної перепустки військовим комендантом або акредитації від Збройних сил України. У всіх інших випадках – заборонено.

Якщо відповідними органами буде виявлено факт порушення комендантської години з боку певної особи – вона може бути затримана і доставлена до відповідного пункту перевірки. Можуть накласти штраф або ж навіть арештувати. В разі потреби, комендантський патруль наділений правом проводити огляд речей, транспортних засобів, багажу та вантажів, службових приміщень тощо. При опорі патрулю, може бути застосована фізична сила чи вогнепальна зброя.

Просимо неухильно дотримуватись правил комендантської години. На Прикарпатті вона діє з 22:00 по 7:00.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора