A A A K K K
для людей із порушенням зору
Єзупільська селищна рада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Хвороба лайма та її небезпека.Протягом  2019-2021 рр. хвороба Лайма реєструвалась в таких населених пунктах колишнього Тисменицького району-сс. Підпечари, Клубівці, Липівка, Колодіївка, Чорнолізці, Павлівка, Загвіздя, Довге, смт. Єзупіль.

Дата: 15.04.2022 10:00
Кількість переглядів: 255

Лайм-бореліоз або хвороба Лайма - це мультисистемне захворювання з ураженням шкіри, серця, нервової системи, суглобів, що схильне до тривалого перебігу. Характеризується переважним ураженням шкіри у вигляді мігруючої еритеми. Висип є чіткою ознакою хвороби Лайма. Інші симптоми включають гарячку, кон'юнктивіт, головний біль, м'язові і суглобові проблеми. Своєчасно розпочате лікування захворювання запобігає хронічному перебігу.

          Невчасно розпізнане та неліковане захворювання дозволяє збуднику поширитись в організмі. Може вражатись нервова система (гострий нейробореліоз) і розвинутися, наприклад, параліч лицевого нерва. Крім того, відбуваються сенсорні порушення. Зустрічаються рідше менінгіт або енцефаліт з гарячкою та болем в шиї. Також може постраждати серце - часто проявляється у вигляді серцевої аритмії, міокардиту, перикардиту.

          Офіційна реєстрація захворювання в Україні ведеться з 2000 року. Природні осередки в Європі, в тому числі в Україні, спостерігаються в лісових ландшафтах. З інфікованим кліщем можна зустрітись і в парку, і на дачі. Найбільше випадків Лайм-бореліозу реєструється в Західній Україні.

          Протягом  2019-2021 рр. хвороба Лайма реєструвалась в таких населених пунктах колишнього Тисменицького району-сс. Підпечари, Клубівці, Липівка, Колодіївка, Чорнолізці, Павлівка, Загвіздя, Довге, смт. Єзупіль. У 2020 р. був зареєстрований випадок бореліозу у дитини.

          Джерелом Лайм-бореліозу для людини є кліщі. Відомо, що кліщі добре переносять низькі температури і можуть голодувати кілька років.

          Сезон активності кліщів в області триває з ранньої весни і до листопада, але впродовж року є два найбільші піки активності – у квітні-травні та серпні-вересні. Зараз триває весняний  пік активності, тож треба бути обережними, знати, як від них вберегтися і що робити, якщо вони все-таки присмокталися до тіла.

         Зрозуміло, що кліща необхідно знімати з тіла якомога швидше. Із збільшенням тривалості присмоктування кліща, ймовірність зараження збільшується. Через 2-3 дні у місці присмоктування з’являються припухлість, свербіж, почервоніння, а сам кліщ збільшується у розмірах за рахунок випитої крові. Тривалість інкубаційного (прихованого) періоду під час Лайм-бореліозу становить від однієї до 60 діб, найчастіше – 14 діб.

          У медичному закладі можна видалити  кліща, спеціалісти оброблять місце укусу і нададуть рекомендації щодо подальшого спостереження.

          Коли звернутися до лікаря немає можливості, паразита слід видалити самостійно: розхитати кліща пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, пінцетом чи петлею з нитки, яку слід закріпити між хоботком кліща та шкірою людини, і повільно видаляйте разом із хоботком. Після видалення кліща місце присмоктування слід змастити розчином йоду, спиртом, горілкою або одеколоном. Якщо хоботок залишився у ранці, його видаляють стерильною голкою. Після видалення кліща слід ретельно помити руки з милом.

         Видаленого кліща не викидати, необхідно помістити на кусок вологої марлі у флакон, невелику банку, інший чистий скляний щільно закритий посуд і віднести для лабораторного дослідження. В Державній установі «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ», м. Івано-Франківськ,  вул. Шевченка, 4 проводять дослідження кліщів, знятих з людей, на наявність збудника бореліозу.

         Засоби особистого захисту від кліщів прості й доступні кожній людині, яка дбає про своє здоров´я:

         -при відвідуванні місць, де можуть бути кліщі, рекомендується одягатися в світлий однотонний, з довгими рукавами, щільно прилягаючий до тіла одяг, щоб було легше помітити кліщів, які повзають; голову слід покривати головним убором;

          -само- та взаємоогляди необхідно проводити під час прогулянки через кожні 2 години та ще раз вдома, особливо ретельно потрібно обстежувати ділянки тіла, покриті волоссям;

          -місце для відпочинку, нічного сну на природі необхідно звільнити від сухої трави, гілок, хмизу в радіусі 20-25 м;

          -вдома треба одразу змінити одяг, білизну, ретельно їх оглянути, випрати та випрасувати; не можна залишати цей одяг біля ліжка чи спати в ньому; витрушування одягу не позбавляє від кліщів;

          -можливе використання для захисту від кліщів при виході на природу ефективних репелентів, тобто речовин, які їх відлякують.    

           У зв'язку з відсутністю заходів специфічної профілактики, особливе значення має виявлення хворих за ранніми клінічними ознаками та обов'язкова антибіотикотерапія за раціональною схемою, що дозволяє уникати важких пізніх ускладнень.

 

 

Лікар- епідеміолог

Богородчанського відділу

ДУ « Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»                        Світлана ГАВРИЛКО

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора