A A A K K K
для людей із порушенням зору
Єзупільська селищна рада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Керівникам і спеціалістам сільгосппідприємств, фермерських господарств. Термінове сигналізаційне повідомлення! Про літ яблуневої плодожерки І- покоління.

Дата: 06.06.2022 14:47
Кількість переглядів: 132

Фото без опису

Звертаємо Вашу увагу, що в плодових садах, а саме на території Снятинської ТГ,  розпочався літ яблуневої плодожерки І-го покоління.

Яблунева плодожерка, є одним із злісних шкідників саду. Метелик темно-сірий у розмаху крил 18-20 мм. довжина тіла 10мм. Активні метелики у вечірні години (від 19 до 24 години), вдень вони ховаються на нижній частині листя і на гілочках. Через 2- 3 дні після вильоту самиці стають статевозрілі і починають виділяти речовину - статевий феромон, що притягує самців. Після парування, через 1- 3 доби самиці відкладають яйця - по одному на плоди та листя, середня плодовитість метеликів першого покоління 50-150 яєць. За суми ефективних температур 2300 (+100С) відбувається відродження гусениць І покоління.

Гусениця харчується м’якоттю і насінням плоду. Живлення зазвичай триває 21–23 доби. Пошкоджені плоди обпадають, загалом втрати врожаю можуть досягати 60 - 70%.

Захист плодових насаджень проти яблуневої плодожерки проводять в період масового відкладання яєць на початку відродження гусениць (співпадає з цвітінням  білої акації) дозволеними препаратами відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні». Наступні обробки проводять при відлову феромонною пасткою 5 метеликів яблуневої плодожерки за 7 днів спостережень, але не раніше втрати токсичності пестицидів попереднього обприскування.

 

Обробітки інсектицидами проводити в тиху безвітряну погоду в ранішні та вечірні години. Обов`язково попереджуйте про час і місце обробітку Голів сільських і селищних рад, ОТГ та пасічників.

 

При роботі із засобами захисту рослин слід дотримуватися загальноприйнятих Державних санітарних правил ДСП 8.8.1 та правил особистої безпеки.

 

 

Начальник  управління                              І.М. Андрусишин

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора