A A A K K K
для людей із порушенням зору
Єзупільська селищна рада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Залізо у питній воді.

Дата: 08.06.2022 11:24
Кількість переглядів: 197

Залізо складає приблизно 5% всієї твердої земної кори планети. Цей метал виявляється практично у всіх пробах питної води з підземних джерел водопостачання.
          Тобто, залізо, це дуже поширений елемент і вода розчиняючи, гірські породи, вбирає в себе залізо різних форм. Залізо у воді зі свердловини та криниці має найчастіше двовалентну форму, при цьому, вода спочатку, швидше за все буде прозорою на вигляд.   Тільки після відстоювання, вода почне набувати жовтуватий відтінок.
     Залізо дуже важливий елемент для організму. Воно впливає на вироблення гемоглобіну, міоглобіну, дихальних ферментів.
          Як правило, організм створює резервні запаси заліза в селезінці і печінці. Потім в разі гострої необхідності, направляє залізо в необхідну зону. Надлишок заліза у воді впливає на здоров’я не кращим чином, тому, що створює додаткове навантаження на органи, в яких накопичилося залізо.
        Звичайно, що це деяке перебільшення, ніж реальна загроза, так як залізо дуже складно засвоюється. Найкраще (до 30%) залізо засвоюється з продуктами тваринного походження. З рослинною їжею всього 1-5%. А з вживанням води, організм людини заліза практично нічого не засвоює.
     Найбільш негативним впливом підвищеного заліза у воді на здоров’я, є тільки погіршення органолептичних властивостей води. Підвищене залізо у воді робить її смак металевим, а колір жовтим або бурим.
     Якої шкоди в побуті може завдати вода з великим вмістом заліза? Відповідь однозначна – величезної! Крім того, що вода залишає іржаві плями на всій сантехніці, залізо з часом виводить з придатності всі побутові прилади пов’язані з водою.
       Чим більше міститься заліза у воді, тим швидше засмічуються труби і побутові прилади. Доводиться міняти все обладнання і систему водопостачання.
        Відповідно Державних санітарних норм та правил “Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною” вміст заліза в питній воді не повинен перевищувати 0,2 мг/л.

        Спеціалістами Богородчанського відділу ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» постійно проводяться дослідження проб питної води, в тому числі, на вміст заліза. З початку року досліджено 183 проби води, з яких 3 проби - з перевищенням допустимого  вмісту заліза.                               
  Для чого потрібен аналіз води на вміст заліза?
    Перше, це дізнатися чи присутнє залізо взагалі. Якщо заліза до 0,2 мг/л і вода призначена тільки для пиття, то її не потрібно чистити і ставити фільтри для очищення води.
        Друга причина зробити аналіз води, це дізнатися,  яка кількість заліза присутня у воді. Це важливо знати, щоб підібрати обладнання, яке буде правильно працювати.

            Пам’ятаймо, що безпечна і якісна питна вода - це запорука здоров’я!

 

Біолог санітарно-гігієнічної

лабораторії  Богородчанського

       відділу  ДУ «ІФОЦКПХ МОЗ»  Ольга ОСТАПИШИН

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора