Хантавірусна інфекція. Що це за захворювання: симптоми, перебіг, лікування.
Хантавірусна інфекція - природно-осередкове зоонозне вірусне захворювання, клінічний перебіг якого характеризується гарячкою, двосторонньою інтерстиціальною пневмонією, гострою дихальною недостатністю, респіраторним дистрес-синдромом, гострою серцевою недстатністю та розладами травного тракту.
Заражена людина може відчувати на ранніх стадіях втому, лихоманку і
м'язеві болі. Пізніше з'являється кашель і задишка. У деяких випадках більш
важкого перебігу вірус здатний викликати пневмонію і дихальну недостатність. Зараз це може ховатися під маскою коронавірусної інфекції,
адже симптоми є схожими. Ще одним проявом важкого перебігу хвороби є геморагічна лихоманка з нирковим синдромом. Її симптомами є сильні головні болі, біль в спині і животі, лихоманка, озноб, нудота і помутніння зору, порушення роботи нирок. Інкубаційний період хантавірусної інфекції становить 2-3 тижні, іноді навіть 45-50 днів.
Вперше типовий штам був описаний в 1978 році. Найчастіше вірус фіксували в Азії і Південній Америці, в цих регіонах хантавіруси навіть були
причиною смерті.
Хвороба зазвичай не передається від людини до людини. Людина вилікувалася і все. Вірус нікуди не передався, спалаху бути не може. Єдине, за ким слід простежити, – то це за людьми, які живуть з інфікованим, чи не заразилися вони тим самим шляхом, що і хворий.
Заразитися хантавірусом можна від гризунів, коли частинки їхньої сечі, посліду або слини, які містять вірус, потрапляють всередину людського організму. Передаватись хантавірус може і через укус гризунів. Тож пилові місця, заражені гризунами, є місцями ризику. А усунення або мінімізація контакту з гризунами — кращий спосіб запобігання інфекції. Цікавим фактом є те, що миші і щурі самі не хворіють, а лише переносять інфекцію. До групи ризику потрапляють такі професії як працівники лісового господарства та фермери, а також працівники, зайняті в сфері будівництва, комунальних служб і боротьби зі шкідниками. Туристи і мандрівники також можуть наражатися на небезпеку зараження, якщо будуть знаходитися в заражених місцях проживання гризунів. Крім того, підхопити інфекцію можна при відкритті й прибиранні різних будівель, які були закриті в зимовий період, особливо в сільській місцевості. Імовірність контакту з хантавірусом велика, коли люди перебувають у закритих приміщеннях, де активно живуть гризуни.
Декілька простих, але потрібних порад: для того, щоб уникнути захворювань, які можуть передавати гризуни, необхідно під час роботи з землею одягати рукавиці, частіше мити руки, боротися з гризунами у будинку та господарстві. Овочі, фрукти, консервацію, принесену з підвалу чи погребу, ретельно мити. Споживати воду або з гарантованих джерел водопостачання, або кип’ятити її перед вживанням.
Пам’ятайте, що краще попередити хворобу, ніж її вилікувати.
Лікар-епідеміолог Світлана ГАВРИЛКО