A A A K K K
для людей із порушенням зору
Єзупільська селищна рада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Як будемо навчатися з вересня. У ситуації війни освіта «пристосовується» до обставин і намагається перейти на так звану очну форму навчання, або заняття офлайн. Як це корелюється з вимогами безпеки — пояснив нам директор департаменту освіти та нау

Дата: 08.07.2022 10:02
Кількість переглядів: 293

Фото без опису

За його словами, сьогодні загальною вимогою до освітніх закладів стали укриття для учнів тапрацівників шкіл. Чи всюди є умови для облаштування «бомбосховищ»? Звичайно, ні. Але вже на цей момент третина закладів області такі укриття мають. Якщо ж їх нема, то, відповідно до інструкцій та вимог Міністерства надзвичайнихситуацій, у низці випадків під укриття можна обладнати перші поверхи шкіл, коридори, спортивні зали, закладаючи вікна мішками з піском та в інший спосіб.

Наскільки це реально — у кожному окремому випадку визначають власне «еменесники». Зрозуміло, якщо мова про дерев’яні, напівдерев’яні споруди в селах громад, то там укриття можуть бути в сусідніх будівлях, як от клуби чи інші придатні для цього будинки, розташовані на відстані від школи не більше ста метрів. Інший варіант — перевезення учнів і педагогів невеличкої школи в населений пункт неподалік, де є укриття. Хоча, як зауважує В. Кімакович, зараз це стало проблемою — шкільні автобуси в більшості заклади передали для потреб фронту.

Але освітяни шукають вихід, домовляються про транспорт із перевізниками, мешканцями. На випадок, якщо укриття облаштували, але воно не може вмістити водночас усіх учасників освітнього процесу, у міністерстві освіти пропонують вести позмінне навчання.

Не скасовується й дистанційна форма. Якщо батьки, навіть за наявності в школі укриття, воліють, аби діти вчилися онлайн, то необхідна кількість педагогів працюватиме в цей спосіб. Тим більше, що чимало учнів виїхали за кордон і тільки так навчатися й можуть.

Міністерство освіти дозволяє також сімейне навчання, результати якого діти зможуть наприкінці року продемонструвати екстерном.

Департамент зараз має завдання також і потурбуватися про внутрішньо переміщених дітей, щоб вони малиможливість учитись офлайн.

А таких школярів в області зараз приблизно 5000.

У яких школах буде запроваджена та чи інша форма навчання — з’ясується в серпні. А зараз спільна комісія із «еменесників», освітян, засновників освітніх закладів та представників облспоживтовариства (відповідають за забезпечення питною водою та запасом харчів) проводить обстеження й визначає, де і як можна убезпечити дітей і вчителів на випадок воєнної загрози.
Та загалом, зазначає директор освітнього департаменту, заклади орієнтовані на підготовку до очної форми навчання.

Вероніка ЗАНИК  газета "Вперед"


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора