A A A K K K
для людей із порушенням зору
Єзупільська селищна рада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Профілактика отруєнь дикорослими рослинами

Дата: 28.06.2022 11:27
Кількість переглядів: 137

Гострі отруєння рослинами на Прикарпатті трапляються зазвичай у теплу пору року серед туристів, які вживають незнайомі рослини в їжу, або серед дітей, які відпочивають у літніх таборах, на дачах.

Інколи гострі отруєння рослинами можуть виникати під час самолікування, коли люди вживають екстракти, відвари трав. Де­які отруйні рослини спричиняють сильні опіки шкіри, слизових оболонок та алергічні реакції внаслідок контакту з ними.

Доведено, що якщо взяти будь-яку рослину, яка б містила в собі отруту, але не у великій, а в малій дозі та правильно її вжити, тоді вона знімає біль, сприяє регенерації пошкоджених частин шкіри, допомагає при проблемах з серцем, печінкою, нирками та іншими органами людини. Отруйні речовини, що є в травах можуть знешкоджувати різні інфекції та позитивно впливати на нервову та імунну системи організму людини.

Але, на жаль, отруйні речовини, що знаходяться в деяких лікарських травах здатні спричинити шкоду. Людина може отруїтися, коли неправильно вживає препарати на основі цих рослин для лікування. Також може завдати шкоду своєму організму, якщо прийняти в більшому або в меншому дозуванні, ніж приписав лікар. Отруєння – це тяжке захворювання, наслідки якого часто залежать від швидкості вжитих заходів.

Гострі отруєння рослинами є розповсюдженим видом хімічних хвороб. Серед сотень тисяч видів рослин, які ростуть на Землі, більше 700 можуть викликати гострі отруєння. В Україні їх налічують понад 400. В Івано-Франківській області зустрічаються такі отруйні рослини: беладона, баг­но, блекота, дурман, лавровишня, паслін та ін.

Людей, особливо дітей, приваблює гарний та яскравий вигляд незнайомих рослин чи ягід, які непридатні в їжу. Гострі рослинні отруєння можуть бути масові та закінчуватися смертю. В таких небезпечних рослинах містяться отруйні речовини, такі як алкалоїди, глікозиди, сапоніни, кислоти – синильна, щавелева, різні смоли та інші.

Розрізняють отруйні рослини, які викликають ураження нервової системи: блекота, беладона, крушина, молочай, дурман, індійські коноплі, снодійний мак, тютюн, чистотіл та інші.

Є рослини, які вражають шлунково-кишковий тракт: вовче лико, турецькі коноплі, крушина, паслін, також молочай.

Конвалія, наперстянка, чемериця погано діють на серце.

Геліотроп, рожевий гірчак і хрестовик порушують функцію печінки.

А шкіру вражають борщівник і кропива.

Основними ознаками отруєння рослинами є:  втрата свідомості (коматозний стан), порушення дихання та серцевої діяльності. Також можливе порушення дихання в наслідок проникнення в дихальні шляхи блювотної маси та спазми гортані. При цьому з’являються синюшність губ і кінцівок, прискорене клекотливе дихання, а потім й цілковите його припинення. Якщо порушено серцеву діяльність, з’являються блідість шкіри, прискорення або послаблення пульсу, інколи настільки, що він ледве вловлюється, а то й зовсім не виявляється.

  Профілактика гострих отруєнь рослинними отрутами полягає у виконанні таких правил:

- не використовувати в їжу не знайомі рослини;

- не споживати розповсюджених культурних рослин (картопля, зернові, горох та інші), які неправильно зберігались чи зимували в полі;

- не слід приймати в середину різноманітних настоянок із лікарських трав, виготовлених в домашніх умовах без погодження з лікарем;

- не можна збільшувати самовільно дози ліків та настоянок, які готувалися в аптеці, призначених лікарем;

- не дозволяти дітям, особливо маленьким, самостійно, без контролю дорослих, збирати гриби, ягоди;

- не слід довіряти своє життя і здоров’я особам, які не мають спеціальної медичної освіти, що пропонують для лікування хвороб “чудодійні“ лікарські засоби, виготовлені з рослин.

Якщо все ж таки людина отруїлась – потрібно терміново викликати невідкладну допомогу.

Лікарі зроблять усе необхідне, щоб врятувати життя постраждалому. Життя хворого залежить від своєчасного надання першої допомоги. Всім громадянам варто знати, як надавати першу допомогу до приїзду лікарів, що робити, щоб не розгубитися у важливий момент. 

В першу чергу постраждалому слід промити шлунок. Далі хворому потрібно запропонувати випити 1-2 склянки теплої води з харчовою сіллю (½ чаїної ложки на склянку води). Це викликає блювання. Цю процедуру повторюють 3-4 рази. Пізніше можна дати будь-які проносні засоби. Якщо ви доторкнулися ясенцю, борщівника  та інших рослин, що викликають запалення шкіри, обмийте вражені місця теплою водою з милом. Це дозволить хворому протриматися до приїзду бригади швидкої допомоги.

Оскільки найчастіше від отруєння дикорослими рослинами страждають діти, не замислюючись, вони зривають яскраві ягоди, пробують їх на смак, та соковиті корені, листки, насіння, які зовні подібні до їстівних рослин, або, зриваючи гарні квітки, отримують опіки шкіри рук і обличчя, - варто уважніше придивлятися до навколишнього середовища, вчити дітей не зривати і не брати до рота незнайомі ягоди, квітки та просто рослини, щоб не було біди. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора