A A A K K K
для людей із порушенням зору
Єзупільська селищна рада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Чому варто уникати контакту з борщівником Сосновського

Дата: 29.06.2022 10:41
Кількість переглядів: 144

Борщівник Сосновського – чужа для України рослина, яку штучно завезли у часи СРСР за ініціативи комуністичної влади. Планували вирощувати як силосну культуру. Цей експеримент компартії з продукування дешевої їжі для великої рогатої худоби був невдалий. Адже як з’ясувалося згодом, корови, що їли борщівник, давали молоко з гірким присмаком. Воно було непридатне для споживання. Тому вже непотрібну рослину покинули напризволяще. Це згодом стало «тихою катастрофою» – визріла значна кількість насіння борщівника, і він узявся освоювати нові землі.

Рослина ця справді гігант: її висота сягає 3 метрів, а товщина стебла – до 10 сантиметрів. Ворсинки та їдкий сік борщівника провокують сильні опіки, нудоту, задуху, підвищення температури, алергічну реакцію, унаслідок чого на тілі залишаються характерні сліди-шрами. З початку літа від уражень унаслідок контакту з рослинами (фітодерміту) потерпає чимало людей. А  все – через незнання, що приваблива рослина насправді є небезпечною. Величезні плантації цієї отруйної флори є надзвичайно небезпечними для здоров’я людини.

Опіки від борщівника дуже небезпечні і можуть спровокувати ще більш серйозні наслідки. Саме тому, правильне надання першої допомоги та подальше лікування таких ран є дуже важливим.

Небезпека борщівника й симптоми ураження

Коріння, стебло і листя борщівника містять фурокумарини, які різко підвищують чутливість до ультрафіолету в сотні разів. При контакті шкіри з небезпечною рослиною, остання не залишає видимих слідів, відтак люди не підозрюють про небезпеку. Проте через деякий час шкіра швидко обгорає на сонці, на її поверхні з’являються легкі симптоми опіку з швидким перетіканням у більш важкі форми.

Сік борщівника завдає шкоди шкірі навіть в похмуру погоду. Адже за найменшого впливу ультрафіолету, навіть протягом кількох хвилин, на ділянці, що контактувала зі соком, з’являться ознаки сильного опіку. Небезпека від борщівника зростає в період його цвітіння (липень-серпень). Отруйні речовини виділяються в повітря, тож дотикалися ви чи ні – байдуже, рослина в інший спосіб зашкодить здоров’ю.

Симптоми ураження – почервоніння, свербіж, виникнення пухирів

Первинним симптомом ураження, як правило, є незначне почервоніння з помірною сверблячкою. Спершу воно не спровокує занепокоєння і багато хто не зверне на це увагу. Але якщо не вжити заходів, то з часом на ураженому місці виникає набряк, у деяких випадках порушується рухливість суглобів. Спостерігають утворення заповнених рідиною прозорих пухирців. Це свідчить про настання більш тяжкого ураження. Таким чином, при контакті з борщівником Сосновського, необхідно якомога швидше вжити заходів з надання домедичної допомоги.

Виразки іноді заживають до трьох місяців. На їхньому місці залишаються плями темного кольору (часто у формі листка), що не зникають по кілька років. Особливо небезпечний борщівник для дітей, зважаючи на ніжність їхньої шкіри, а також для людей з рудим та світлим волоссям.

Слід мати на увазі, що реакція на контакт із флорою-убивцею – індивідуальна. Якщо опік зачепив очі, рот чи інші слизові оболонки, до лікаря треба звертатися негайно, за змогою – якнайшвидше. У найбільш важких випадках навіть після повного одужання на тілі залишаються шрами. А при опіку понад 80% поверхні тіла – ймовірний летальний наслідок.

Перша допомога при ураженні борщівником Сосновського

  • Тривало і ретельно промийте місце контакту (навіть ймовірного зіткнення) водою із використанням господарського мила, густої піни. Якщо з’явилися пухирі, то мочити їх не можна.
  • Обробіть уражені ділянки шкіри розчином спирту, марганцівки або фурациліну. (Це допоможе знежирити шкіру і пом’якшити силу ураження).
  • Змастіть уражені ділянки засобами проти опіків («Рятувальник», засоби з пантенолом, «Олазоль»).
  • Закривайте пошкоджені ділянки від будь-якого впливу сонячних променів – як прямих, так і непрямих. Краще зовсім уникати сонця найближчі 48 годин.
  • Необхідно обов’язково приймати антигістамінні препарати. Адже ця рослина – сильний алерген і може спровокувати появу загальних і локалізованих реакцій.
  • Можливе застосування протизапальних засобів, наприклад, парацетамолу.

Що заборонено робити з опіками від борщівника

  • Самостійно розкривати пухирі, адже це сприяє занесенню інфекції, а також уповільнює відновні процеси.
  • Прикладати до пошкоджених ділянок глину чи землю, робити сечові або молочні примочки, змащувати рани жиром. Ймовірність розвитку інфекції зростає в рази.

Лікування опіків від борщівника

Опіки лікують лише у медичних установах, де надають потрібну допомогу кваліфіковано. У медустанові пухирі розкривають, видаляють рідину. Після цього не варто видаляти верхній шар міхура, потрібно накласти ранозагоювальний антибактеріальний засіб і закрити пов’язкою.

Особи, що мають ураження понад 10 % поверхні тіла, а також обпалені ділянки на обличчі, слизових оболонках, стопах обов’язково мусять пройти курс стаціонарного лікування. Його тривалість залежить від важкості ураження.

Насамкінець, вкотре хочемо зосередити вашу увагу на небезпечності борщівника Сосновського. Уникайте не лише безпосереднього контакту з ним, а й за змогою не навідуйтеся туди, де він росте. Коли ж усе-таки доторкнулися – пам’ятайте про елементарні правила надання допомоги при опіках рослинними токсинами. Лікування – лише після звернення по медичну допомогу в спеціалізовані установи.

Бережіть себе!

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора