A A A K K K
для людей із порушенням зору
Єзупільська селищна рада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Лептоспірозу легше запобігти!

Дата: 21.06.2022 09:28
Кількість переглядів: 125

Лептоспіроз – небезпечне інфекційне з важким перебігом, що уражає судини, печінку, нирки та інші внутрішні органи. Це найпоширеніший зооантропоноз, зустрічається на всіх континентах.

Для лептоспірозу характерна сезонність, особливо липень – серпень, сприятливі умови є ще й у вересні-жовтні.

Джерело збудника лептоспірозу - інфіковані тварини (хворі та носії),  переважно дрібні ссавці (мишовидні та водоплаваючі гризуни), комахоїдні, сільськогосподарські тварини, собаки, промислові тварини (лисиці та ін.). Від людини до людини захворювання не передається.

Збудник потрапляє у воду із сечею інфікованих тварин, найчастіше – дрібних ссавців (гризунів). При наявності заражених гризунів в житлових,  складських приміщеннях можливе інфікування продуктів.

Інфікування людини відбувається:

- через ушкоджену шкіру чи слизові (під час купання, ловлі риби у заражених водоймах, її розробці, сінокосі на зволожених територіях, при догляді за хворими і інфікованими тваринами тощо)

-  через шлунково-кишковий тракт (при вживанні інфікованої води, продуктів).

         Існує професійний ризик захворювання у косарів, працівників ферм, ветеринарів, робітників м’ясопереробних підприємств.

Які прояви хвороби?

         З моменту зараження до початку недуги проходить від 6 до 20 днів. Хвороба починається раптово: з’являється гарячка з підвищенням температури тіла до 38-40º, турбують сильний головний біль, а також біль м’язів усього тіла, особливо характерні болі в литкових м’язах та попереку. Пізніше може з’являтись жовтяниця, потемніння сечі, зниження кількості сечі.

         Лептоспіроз часто складно діагностувати, адже симптоми схожі на прояви інших захворювань – наприклад, можуть нагадувати грип, який більш характерний восени і взимку. Іноді захворювання може протікати безсимптомно.

            Якщо у вас є симптоми захворювання, і ви нещодавно контактували із хворими тваринами, потенційно зараженою водою, вживали ймовірно забруднену їжу, воду - зверніться до лікаря.

         При підозрі на лептоспіроз лікування необхідно розпочати якнайшвидше.    

 

Щоб попередити це захворювання,  слід дотримуватись нескладних правил:

1. Не вживати для пиття некип’ячену воду з відкритих водойм, неперевірених джерел;

2. Уникати купання у водоймах, на яких відсутні обладнані пляжі, береги яких заросли кущами, або які використовують для водопою сільськогосподарських тварин;

3. Захищати джерела питної води та продукти харчування від доступу гризунів;

4. Проводити регулярне знищення гризунів у житлових приміщеннях та місцях тримання худоби;

5. Дотримуватись правил особистої гігієни при догляді за худобою – регулярно мити руки, не їсти і не курити під час роботи;

6. Працюючи на присадибній ділянці, остерігатись поранень, користуватись відповідним одягом та взуттям, що захищає від контакту із заболоченим грунтом;

7. Ретельно мити овочі та фрукти, куплені на ринку або в магазині, а також ті, що зберігали у підвалах (вони можуть бути забруднені виділеннями гризунів).

 

 

 

  Лікар-епідеміолог  Богородчанського відділу

  ДУ«Івано-Франківський ОЦ КПХ МОЗ»          Світлана ГАВРИЛКО 

                                                   

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора