A A A K K K
для людей із порушенням зору
Єзупільська селищна рада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Імунізація захищає від важких інфекційних хвороб. Поліомієліт повернувся в Україну. Як запобігти?

Дата: 09.02.2022 10:18
Кількість переглядів: 196

Інфекційні хвороби були великою бідою для людства. Епідемії забирали життя людей в більшій кількості, ніж війни та стихійні лиха. Найбільш дієвим заходом у боротьбі з інфекційними захворюваннями є проведення профілактичних щеплень (імунопрофілактика).

Прикладом успішної імунопрофілактики є ліквідація натуральної віспи у всьому світі, поліомієліту – у всій західній півкулі, більшості країн Європи. Завдяки проведенню вакцинації у світі врятовано мільйони людських життів.

Поліомієліт або дитячий параліч – важке інфекційне захворювання, що супроводжується ураженням нервової системи та розвитком паралічу.

В давні 80-ті роки реєструвалося  350 000 випадків цього захворювання,  яке спричиняє параліч маленьких людей. Змінює їхні життя назавжди.

Значне зниження захворюваності, що було обумовлене застосуванням вакцини, спостерігалось починаючи з 1959 року.

21 червня 2002 року Україна, у складі Європейського регіону, отримала статус території, вільної від поліомієліту. Відбулося це виключно завдяки спочатку масовій, а потім плановій імунізації, яка триває більше 60 років.

Вже у 2015 році  діти віком до року (дуже вразлива категорія населення) лише 14% були імунізовані. Решта не були щеплені. Тоді знову з’явився потенційний ризик для виникнення спалаху. 

На жаль, ця хвороба повернулася в Україну, зареєстровано 3 випадки 1- у Рівненській області, 2 - в Закарпатській.

Сотні українських дітей можуть бути заражені поліомієлітом, утім їхні симтоми ще не проявились.  

З усіх людей, які мають поліо, лише один із двохсот має параліч. Але є інші 199 дітей, які, за статистикою, мають хворобу, але можуть взагалі не мати симптомів або мати незначні симптоми.

Це означає, що навіть якщо ми знаємо про три випадки захворювання, в Україні є сотні інших дітей, які також мають хворобу, але у них не проявились симптоми.  Відомо, що Україна має низький рівень вакцинації населення.

 

 

За даними ВООЗ, кожна третя дитина в Україні не вакцинована від поліомієліту.

Ліків від поліомієліту не існує. Єдиний захист — це вакцинація. Якщо дитина не вакцинована або вакцинована не повністю, вона має ризик захворіти на поліомієліт.  

Тому МОЗ України  прийнято рішення у 2022 році провести три національні раунди імунізації проти поліомієліту. Перший раунд проведення форсованої планової імунізації інактивованою поліомієлітною вакциною (ІПВ), розпочався 01 лютого 2022 року і триватиме 3 тижні. За цей період необхідно активно провести вакцинацію проти поліомієліту всіх дітей віком від 6 місяців до 5 років 11 місяців 30 днів, які не отримали вчасно першу або другу дозу щеплення вакциною ІПВ за Календарем профілактичних щеплень.

Внаслідок щорічного невиконання (з різних причин) запланованих щеплень у вікових категоріях згідно Календаря, зростає кількість дітей, які не отримали необхідну кількість доз вакцини проти поліомієліту, відповідно вони не мають надійного  захисту від інфекції.

Фахівцями Богородчанського відділу «Івано-Франківський ОРЦ КПХМОЗ» спільно з керівниками територіальних громад організовані наради з медичними працівниками, де обговорено проблеми, які виникають під час кампанії вакцинації, шляхи їх розв’язання. Перший раунд імунізаціїі  співпав  з періодом високої захворюваності на ГРВІ, СОVID-19 серед дорослого населення. Акцентовано увагу медиків на забезпеченні протиепідемічного режиму під час проведення щеплень, індивідуальній роботі з батьками-відмовниками. Медичним закладам роздані памятки для населення щодо профілактики поліомієліту, графіку щеплень згідно Національного календаря.

 

Шановні батьки, не вірте людям, які досить часто не є професіоналами та агітують вас проти проведення вакцинації.

Вони не усвідомлюють, яке лихо може спіткати людей внаслідок відмови від профілактичних щеплень. Діти, і навіть дорослі, знову почнуть масово хворіти на дифтерію, кір, поліомієліт та інші „керовані” інфекції і не всі вони після цього залишаться живі та здорові.

Робіть профілактичні щеплення собі і своїм дітям, бо тільки так Ви можете запобігти небезпечним інфекційним захворюванням та ускладненням здоров’я.

 

Начальник відділу        Валентина ЛЕВИЦЬКА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора