Єзупільська селищна рада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Як вберегтися від нітратів у кавунах і динях.

Дата: 08.08.2022 09:35
Кількість переглядів: 368

Фото без опису

Кавуни і дині їсти потрібно дуже обережно. Кавуни – цінний харчовий продукт, що містить значну кількість корисних речовин, вітаміни А, С, В1, В3, РР, солі магнію, калію, марганцю, нікелю, заліза. Він має цілющу дію при хворобах печінки, жовчного міхура, нирок і сечовивідних шляхів. Однак зробити кавун чи дині небезпечними для здоров’я можуть як неправильні умови їх вирощування, транспортування, зберігання і споживання, так і порушення правил торгівлі ними.

Кавуни та дині, що доспіли до середини липня, максимально накопичують нітрати – солі азотної кислоти. Коли вони потрапляють в організм, утворюються нітрозаміни - канцерогени, які накопичуються здебільшого в печінці та спричиняють гастрит, холецистит, панкреатит. Людям, які страждають від кишково-шлункових захворювань або мають хвору печінку, а також маленьким дітям лікарі радять їсти тільки серединку – в ній нітратів удвічі або навіть втричі менше.

Щоб придбати якісну і безпечну продукцію, рекомендуємо покупцям цікавитися результатами лабораторних досліджень щодо вмісту в баштанних культурах нітратів, залишків пестицидів. 

Існує декілька правил при купівлі баштанних, дотримання яких вбереже від отруєння:
–  у жодному разі не купуйте розрізані навпіл кавуни - ви  наражаєте  себе на  бактеріальне отруєння. Якщо кавуни ще й накриті поліетиленовою плівкою, то під дією сонця рівень нітратів різко підвищується;

–  не слід купувати баштанні з пошкодженою шкіркою або вм’ятинами, пам’ятайте, що лікування отруєння обійдеться  вам значно дорожче;

-  Аби  обрати  свіжий  кавун, зверніть увагу на хвостик. Якщо  він зеленкуватий, кавун  зірваний порівняно  недавно, а  коли  сухий, то ягода  вже давно чекає  на  покупця. Не обирайте м’який  плід, бо в ньому  вже  почався процес бродіння. Також  бажано понюхати диню. Запах  має бути ароматним, насиченим  і  приємним. Перезріла  диня  може пахнути  зацукрованими фруктами.

–  перед споживанням обов’язково треба помити під проточною теплою водою;

-  якщо  цьогоріч  ви  ще  не смакували  кавунами  й  динями, то  бажано починати  з  однієї-двох скибочок на день, щоб організм адаптувався до їжі,  від якої встиг відвикнути.
–  не доїдайте до шкірки, бо саме в ній сконцентрований найбільший вміст нітратів;
–  розрізані кавуни та дині можна зберігати в холодильнику не більше однієї доби.
           Важливо пам’ятати, що будь-які овочі, фрукти, ягоди доцільно купувати по сезону, коли вони дозрівають і будуть корисними, а ризик отруїтися набагато меншим.  Для динь і кавунів - це серпень-вересень.

Визначити «на око» кількість нітратів у кавуні чи іншій плодоовочевій продукції неможливо, тільки за допомогою досліджень, проведених в лабораторних умовах. Максимальні рівні вмісту нітратів в овочах і фруктах зазначені у Державних гігієнічних правилах і нормах. Такі лабораторні дослідження проводять фахівці  санітарно-гігієнічної лабораторії Богородчанського відділу ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» за адресою: смт.Богородчани, вул.Петраша,8. (Вартість одного дослідження 52,36грн.)

 

 Біолог санітарно-гігієнічної

лабораторії  Богородчанського

            відділу  ДУ « ІФОЦКПХ МОЗ»                 

    Ольга ОСТАПИШИН

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора