A A A K K K
для людей із порушенням зору
Єзупільська селищна рада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Особливості контролю за організацією харчування в закладах освіти області під час воєнного стану

Дата: 29.01.2023 12:00
Кількість переглядів: 125

Реформа шкільного харчування в Івано-Франківській
області триває, незважаючи на введення в дію воєнного
стану. Разом з тим в умовах сьогодення вона набула
іншого вигляду.
Не всі заклади освіти області змогли запрацювати в
новому навчальному 2022-2023 році через відсутність
укрить, зокрема функціонують дистанційно 36 (5,6 %)

шкіл та 35 (12%) дитячих садочків.
25% шкіл під час воєнного стану не можуть забезпечити дітей гарячим
харчуванням. Технологічні процеси приготування страв в закладах освіти часто
перериваються через повітряні тривоги та відключення електропостачання.
В 2022 році спеціалістами Держпродспоживслужби проведено 721
моніторингове обстеження закладів загальної середньої освіти та дошкільної
освіти, за результатами яких надано 527 рекомендацій керівникам шкіл та
завідувачам дитячих садочків.
В 2022 році особлива увага приділялася впровадженню сучасних стандартів з
організації харчування, внесенню коректив в примірні чотиритижневі меню
відповідно до сезонності продуктів харчування. Всього спеціалістами ГУ ДПСС в
2022 році розглянуто 1622 примірних чотиритижневих шкільних меню, з яких
погоджено 1472 (91%), 150 меню були повернуті на доопрацювання, та 997
перспективних меню дитячих садочків, погоджено 914, 83 меню повернуті на
доопрацювання.
В 2022 році Головним управлінням Держпродспоживслужби за участю
Департаменту освіти ОДА розроблено паспорт закладу загальної середньої освіти на
2022- 2025 роки. Протягом 2022 року проведено паспортизацію всіх закладів
загальної середньої освіти області та надано рекомендації щодо приведення їхньої
матеріально-технічної бази до гігієнічних вимог.
Також, Головним управлінням Держпродспоживслужби в Івано-Франківській
області протягом 2022 року проводилося опитування учнів 1-4 класів з метою
визначення харчових потреб та задоволеності харчуванням в закладі. Опитування

проведені у 452 школах, опитуванням охоплено 25% учнів шкіл. 25% опитаних учнів
не задоволені харчуванням в школі та бажали б його покращити, 83% дітей
отримують гаряче харчування в школі; 10% учнів харчуються лише буфетною
продукцією; 7% учнів харчуються їжею, принесеною з дому; 22% учнів, окрім
харчування в школі, купують харчові продукти за межами школи (в найближчих
магазинах); 12% учнів вживають заборонені продукти харчування (чіпси, сухарики,
газовані напої, енергетичні напої, каву); 2% учнів потребують дієтичного харчування
та лише 51% забезпечені питною водою в закладі освіти.
З метою ефективного впровадження реформи направлено 89 інформацій головам
територіальних громад; 415 інформацій керівникам закладів освіти; проведено 92
наради; організовано і проведено 35 семінарів; прочитано 47 лекцій, проведено 1549
бесід, 14 виступів на ТБ та радіо, надруковано 39 статей в газетах та на веб-сайтах.
Головне управління Держпродспоживслужби і надалі буде посилювати контроль
за організацією харчування в закладах освіти, адже здорове харчування є запорукоюФото без опису
збереження здоров’я дітей у майбутньому.

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області
(76019 м. Івано-Франківськ, вул. Берегова, 24, тел. 51-13-89, ifdergprod@vetif.gov.ua )


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора