На Прикарпатті радіаційний фон та радіологічні показники у харчових продуктах в межах норми
За результатами щоденного моніторингу
радіаційного фону, який проводиться спільно з
фахівцями Івано-Франківської регіональної
державної лабораторії Держпродспоживслужби, в
місті Івано-Франківську перевищень рівнів
природних фонових значень не відзначалося.
За результатами аналізу вимірювань, природний
радіаційний фон на Прикарпатті можна визнати
радіаційно безпечним.
Показник потужності поглиненої в повітрі дози гамма-випромінювання
(радіаційний фон) на території міста Івано-Франківська станом на 10 лютого 2023
року становить 0,10 мкЗв/год. (при пороговому значенні 0,32 мкЗв/год.). За
вказаний період радіаційний фон є таким, який не перевищує властивий для цієї
території природний фон.
Крім того фахівцями державних лабораторій Держпродспоживслужби
Івано-Франківської області здійснюється лабораторний контроль
радіологічних показників у харчових продуктах:
● на агропродовольчих ринках:
- овочі (середній вміст Cs – 28,63-32,09 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг));
- фрукти (середній вміст Cs – 52,16-56,04 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг));
● на промисловому виробництві харчових продуктів:
- сир твердий (середній вміст Cs – 3,20 Бк/кг (при нормі 200 Бк/кг), St – 3,40-
3,96 Бк/кг (при нормі 100 Бк/кг));
- м'ясо яловичини (середній вміст Cs – 3,09-3,84 Бк/кг (при нормі 200 Бк/кг),
St – 3,35-5,82 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));
- корми (середній вміст Cs – 2,45-2,97 Бк/кг (при нормі 600 Бк/кг), St – 2,79-
2,87 Бк/кг (при нормі 100 Бк/кг)).