A A A K K K
для людей із порушенням зору
Єзупільська селищна рада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Яка небезпека приховується на грошах

Дата: 11.09.2023 17:34
Кількість переглядів: 59

Щодня ми вимушені торкатися грошей, на яких міститься дуже багато мікробів та яєць гельмінтів.  Не дивлячись на те, що на сьогоднішній день кредитні та інші картки стають все більш і більш популярними в якості оплати, все ж більшості з нас щодня доводиться мати справу з купюрами та монетами.
Монети можуть містити до 2400 бактерій!
Мікроорганізмів, які накопичуються на грошах, з кожним днем стає все більше.  Оскільки вони передаються з рук в руки, мікроби, які має один хвора людина, можуть бути з легкістю передані усім, хто тримав одну й ту саму купюру.   Переважно ми  і не задумуємося,  в яких руках ці гроші перебували, в яких гаманцях їх тримали, скільки різних рук їх перераховувало. Діти, заплативши гроші, беруть своїми руками морозиво, цукерки, насіння соняшника і відправляють до свого рота,  крім бажаних смаколиків,  набір мікробів.
Дослідження  вчених у  США виявили, що 58% населення заражаються  яйцями гельмінтів через грошові купюри. І лише 8% населення заражаються глистами іншими способами.  Також було доведено, що паперові гроші містять велику кількість бактерій, які можуть викликати різні  інфекції та провокувати захворювання, з якими імунна система нашого організму не в змозі боротися.  
Через паперові гроші та  монети можуть передаватися до семи різних типів бактерій, які викликають інфекційні хвороби. Найбільш поширені з них: стафілокок, стрептокок, паличкоподібні бактерії, кишкова паличка. 
Стафілококовий епідерміт
Стафілокок може викликати  інфекції в різних частинах тіла, так званий стафілококовий епідерміт. Деякі з його симптомів: лихоманка, гострий біль, прискорене дихання та частота серцевих скорочень, втома, а також підвищене потовиділення.
Стрептокок
Стрептокок є причиною виникнення багатьох серйозних хвороб, серед яких: менінгіт, бактеріальна пневмонія та фарингіт. 
Паличкоподібні бактерії
Деякі види паличкоподібних бактерій  не є патогенними,  однак певні види можуть  викликати  блювоту та діарею протягом 5-10 годин з часу проникнення в організм господаря.
Кишкова паличка
Симптомами, викликаними цією бактерією, можуть бути сильний біль у животі, що супроводжується діареєю, блювота, нудота та лихоманка. Симптоми спостерігаються протягом 3-4 днів після зараження. 
Багато з цих бактерій знайдені в навколишньому середовищі. 
Так, звісно, повністю уникнути контакту з грошима неможливо, але в наших силах вживати заходи обережності.  Ось чому зменшити ймовірність попадання паразитів в наш організм може допомогти ретельне миття рук перед їжею.
Не забувайте мити руки !!!
Першою та очевидною порадою для боротьби з бактеріями, що містяться на грошах, є, звичайно, часте миття рук. Ця проста та корисна звичка може допомогти вам уникнути багатьох проблем зі здоров’ям.  
Беручи в руки гроші, ми ризикуємо тим, що бактерії можуть потрапити в наш організм, якщо ми потім торкаємося руками свого рота  або очей.
Особливо ретельно треба мити руки перед їжею,  після кожного контакту з грошима, перш ніж торкатися інших частин нашого тіла та немовлят. 
Ці прості дії можуть допомогти вам уникнути проблем зі здоров’ям через бактерії на грошах.

Завідувач мікробіологічної лабораторії 
Богородчанського відділу 
Івано-Франківського районного відділу 
ДУ « Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»
                                                           Лілія ЛАПКО

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора