A A A K K K
для людей із порушенням зору
Єзупільська селищна рада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Як готувати дитину до відвідування організованого закладу

Дата: 13.09.2023 17:09
Кількість переглядів: 70

У перший рік відвідування школи або садочка в дитини значно збільшується кількість контактів, тому вона і хворіє приблизно у 2 рази частіше, ніж звичайно. Тому дитину потрібно готувати до дитячого садка або школи заздалегідь, практично від народження.

Це має бути певний стиль життя, сформований перш за все батьками. Батьки повинні підготувати дитину до контактів у суспільстві, контактів із багатьма дітьми, серед яких можуть трапитися і хворі.

Як правило, батьки намагаються зміцнювати імунітет дитини лише тоді, коли вона вже захворіла. А правильно було б оздоровлювати, загартовувати та вітамінізувати організм малечі вже з народження. Це підготовка не тільки імунної системи, а й усього організму. Дитина має правильно харчуватися, потрібно організувати правильний розпорядок дня, відповідні умови проживання. Вдома, у школі чи дитячому садочку має бути чисте, вологе, прохолодне повітря, регулярне провітрювання, вологе прибирання приміщень. Дитина не повинна бути закутана, і батьки не мають жахатися найменшого протягу, навпаки, дитину важливо готувати до того, що при відвідуванні різних закладів, магазинів, в транспорті можливі протяги.

Батьки повинні підтримувати також і свій імунітет та вести здоровий спосіб життя. Якщо батьки курять (навіть не при дитині) - це вже негативно впливає на слизові оболонки дитини та на їх захист і подає небажаний приклад.

У старших дошкільнят і першокласників уже більш зріла імунна система, ніж у молодших дітей, однак організм ще не має стійкого імунітету до інфекцій. Проте педіатри закликають батьків не лякатися, якщо дитина хворітиме не менше 5 разів у перший рік перебування в дитячому колективі.

Дитина, яка відвідує дитячий садок, може хворіти 10-15 разів на рік (особливо якщо є старші брати або сестри). Якщо захворювання протікають без бактеріальних і грибкових ускладнень, закладеність носа і кашель тривають не більше як два тижні, дитина має здоровий вигляд поза хворобою, педіатр не виявив хронічних недуг, пов’язаних із підвищеною схильністю до інфекцій, то це нормально. Нерідко батьки постійними хворобами вважають тривалий нежить, хропіння уві сні, кашель протягом кількох тижнів без температури. Існує міф, що
коли температура не підвищується, то в дитини низький імунітет. Насправді, здебільшого, це алергічний або неалергічний риніт, тож потрібен огляд дитини для диференціальної діагностики та підбору правильної терапії. Приблизно в половини дітей немає хронічних захворювань, які сприяли б частим респіраторним інфекціям, і вони практично здорові. У решті випадків огляд дитини лікарем необхідний для того, щоб зрозуміти причину хвороби.

Підвищена схильність до інфекцій розвивається при частих ринітах, отитах. При бронхіальній астмі, муковісцидозі, захворюваннях, асоційованих із втратою білка (гломерулонефрит або ураження кишечника при хворобі Крона), та ендокринних хворобах (цукровий діабет, порушення роботи щитовидної залози) також зростають ризики ГРВІ.

Підвищена схильність до інфекцій розвивається при частих ринітах, отитах. При бронхіальній астмі, муковісцидозі, захворюваннях, асоційованих із втратою білка (гломерулонефрит або ураження кишечника при хворобі Крона), та ендокринних хворобах (цукровий діабет, порушення роботи щитовидної залози) також зростають ризики ГРВІ.

Тому регулярний огляд часто хворіючих дітей сімейним лікарем необхідний. Якщо лікар виявить тривожні симптоми, то скерує до вузьких спеціалістів

Інфекційним захворюванням можна запобігти, якщо вчасно виявити дитину, яка щойно захворіла, і вона одна. Її треба просто ізолювати, обмежити контакти з іншими дітьми.

Особливу увагу потрібно зосередити на дитячих інфекційних хворобах. Деякі хвороби стимулюють, посилюють імунну систему дитини. Якщо малюк не перехворів, наприклад, вітрянкою, то у дорослому віці ця хвороба переносяться набагато важче.

Батькам необхідно мати відповідні знання щодо необхідності проведення дитині обов’язкових профілактичних щеплень та можливості допуску до організованих колективів дітей, які не отримали профілактичних щеплень згідно Календаря щеплень.

На даний час в Україні проходить кампанія  із “наздоганяючої” вакцинації проти кору, і низький рівень охоплення щепленнями проти цієї інфекції загрожує новим спалахом небезпечної хвороби.

Роз’яснення з цього приводу надав юрист, експерт Національного порталу з імунізації Олексій Тараканов. Згідно із ст. 12 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», профілактичні щеплення проти дифтерії, кашлюка, кору, поліомієліту, правця, туберкульозу є обов’язковими і включаються до календаря щеплень.

Згідно із частиною 1 ст.15 Закону, прийом дітей до виховних, навчальних, оздоровчих та інших дитячих закладів проводиться за наявності відповідної довідки закладу охорони здоров’я, в якому дитина перебуває під медичним наглядом.

Довідка видається на підставі даних медичного огляду дитини, якщо відсутні медичні протипоказання для її перебування у цьому закладі, а також якщо їй проведено профілактичні щеплення згідно з календарем щеплень і вона не перебувала в контакті з хворими на інфекційні хвороби або бактеріоносіями.

Частиною 2 ст.15 Закону, встановлено, що дітям, які не отримали профілактичних щеплень згідно з календарем щеплень, відвідування дитячих закладів не дозволяється.

Детальну інформацію щодо питань імунізації дітей батьки можуть отримати у своїх сімейних лікарів, а також у фахівців центрів контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

Також батьки повинні дбати про навчання дитини базовим правилам гігієни.

Основні правила, що має знати дитина, щоб не захворіти в школі:
- Не торкатися обличчя забрудненими руками
- Дотримуватися правил гігієни при чханні та кашлі

Навчіть дітей під час чхання або кашлю прикривати рот та ніс одноразовою паперовою серветкою або паперовим носовичком та викидати їх у смітник одразу після використання.

- Регулярно мити руки - перше та основне правило гігієни.
- Дітей потрібно вчити регулярно підстригати та чистити нігті, не дозволяти гризти нігті.
- Важливо дотримуватися гігієни харчування

Крім обов'язкового миття рук перед їжею, діти повинні знати, що не можна ділитися посудом з друзями чи користуватися чужими столовими приборами, склянками та посудом.

Школярі, які відвідують спортивні секції чи танцювальні гуртки, мають пам'ятати про те, що не можна ділитися одягом та формою, рушниками, губками, а також засобами особистої гігієни (наприклад, антиперспірантами), а також зберігати брудний або вологий одяг та спорядження в шафці чи сумці. Одяг потрібно прати, а спорядження – чистити.
Добрий фізичний та емоційний стан дитини також є запорукою здоров’я і успішного навчання.
Бажаємо здоров’я діткам та їхнім батькам!

Бактеріолог мікробіологічної лабораторії
Богородчанського відділу
Івано-Франківського районного відділу
ДУ « Івано- Франківський ОЦКПХ МОЗ»
Леся СКРИПНИК-ПЕТРУНИШИН

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора