A A A K K K
для людей із порушенням зору
Єзупільська селищна рада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Що потрібно знати суб′єктам господарської діяльності при продажі та купівлі сільськогосподарських тварин

Дата: 27.11.2023 16:52
Кількість переглядів: 71

Суб′єкти господарювання, які планують продаж та/або купівлю сільськогосподарський тварин для подальшого їх утримання (вирощування), з метою недопущення занесення інфекційних хвороб тварин у власне господарство на розповсюдження територією області, повинні дотримуватись певних  вимог передбачених Методичними рекомендаціями щодо профілактичного карантинування тварин для подальшого переміщення.

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області наголошує:  тварини, яких переміщують з однієї потужності на іншу, підлягають обов’язковому профілактичному карантину. 

Вимоги до профілактичного карантинування:

  •  Карантинування тварин проводиться в наступних випадках:

- при переміщенні тварин з одного господарства в інше для подальшого утримання: в господарстві відправнику та господарстві отримувача;

- при відправці тварин на виставки, ярмарки інші заходи пов’язані з участю тварин: пере відправкою та після повернення в господарство;

- при імпортно-експортних операціях: перед відправкою та в господарстві - отримувачі.

● Для профілактичного карантину допускаються клінічно здорові тварин,, які походять з господарства, та/або адміністративної території (країни) на які не введено заборони або обмежувальних заходів.

● Протягом профілактичного карантину тварин утримують окремо у спеціально відведених ізольованих місцях під наглядом спеціалістів державних установ ветеринарної медицини.

● Для тварин, що карантинуються, унеможливлюють контакт з іншими тваринами.

● Лабораторно-діагностичні дослідження на відповідні показники (в залежності від виду тварин) проводяться в акредитованих державних лабораторіях Держпродспоживслужби.

● Під час міжгосподарського переміщення тварин обов′язковим є карантинування тварин в господарстві відправнику. При цьому лабораторно-діагностичним дослідженням та профілактичним обробкам підлягає 100% поголів′я. В господарстві отримувачі при карантинуванні, в залежності від епізоотичної ситуації, допускається зменшення кількості необхідних діагностичних досліджень, але не менше 10% завезеного поголів′я.

● Переміщення ВРХ, ДРХ, коней та свиней до 2-х місячного віку допускається без проведення карантинування та лабораторно-діагностичних досліджень за умов епізоотичного благополуччя господарства та адміністративної території, 100% виконання Плану протиепізоотичних заходів. 

Карантинування всіх вікових груп в господарстві отримувача є обов′язковим. 

● Переміщення тварин повинно супроводжуватись відповідними ветеринарними документами та оформленими, реєстраційними та ідентифікаційними документами, якщо ідентифікація таких тварин передбачена законодавства. 

Терміни карантинування.

При переміщення в тварин в межах України карантинування тварин має тривати не менше 30 днів.

При експорті тварини період карантинування може бути зменшений, якщо це передбачено вимогам міжнародних ветеринарних сертифікатів, або вимогам країн призначення.

Організаційні умови карантинування тварин.

●  Суб′єкт господарської діяльності в письмовій формі перед плановим прибуттям або вибуттям тварин інформують про це територіальний орган Держпродспоживслужби, але не пізніше ніж за 3 робочі дні про прибуття та 35 робочих днів про вибуття тварин.

● При постановці на карантин тварин спеціалістами державної установи ветеринарної медицини та суб′єктом господарської діяльності комісійно складається Акт постановки на карантин та затверджується План проведення карантинних заходів.

● За проведення лабораторно-діагностичних досліджень під час карантинування та надання інших послуг спеціалістами Держпродспоживслужби, або під їх контролем проводяться за рахунок власника тварини, відповідно до діючих розмірів вартості зазначених послуг.

Вимоги до протиепізоотичних заходів під час карантинування:

ВРХ: обов′язкові діагностичні дослідження на туберкульоз, лейкоз, бруцельоз, лептоспіроз, хламідіоз, паратуберкульоз; вакцинація проти сибірки (якщо тварини не були щеплені за 6 місяців до відправлення); профілактична дегельмінтизація, обробка проти ектопаразитів.

ДРХ: обов′язкові діагностичні дослідження на туберкульоз, бруцельоз, лептоспіроз, інфекційний епідідіміт; вакцинація проти сибірки (якщо тварини не були щеплені за 6 місяців до відправлення); профілактична дегельмінтизація, обробка проти ектопаразитів.

Свині: обов′язкові діагностичні дослідження на африканську чуму свиней; вакцинація проти класичної чуми свиней (якщо тварини не були щеплені за 6 місяців до відправлення); профілактична дегельмінтизація, обробка проти ектопаразитів.

Птиця: обов′язкові діагностичні дослідження на грип птиці, сальмонельоз, на напругу іиунітету проти хвороби Ньюкасла (курині та голубині); вакцинація проти хвороби Ньюкасла (кури, індики, перепели, голуби).

Бджоли: обов′язкові діагностичні дослідження на американський та європейський гнильці, вароатоз, нозематоз, акарапідоз.

Зняття карантину.

Після закінчення профілактичного карантинування спеціалістами державної установи ветеринарної медицини та суб′єктом господарської діяльності комісійно складається Акт зняття з карантину із зазначенням результатів лабораторно-діагностичних досліджень та профілактичних заходів.


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора