A A A K K K
для людей із порушенням зору
Єзупільська селищна рада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Профілактика переохолодження

Дата: 06.12.2023 12:42
Кількість переглядів: 86

Зима не забарилась. Снігопади, морози, ожеледиця. 

У зв'язку зі зниженням добової температури громадяни повинні дотримуватися порад медиків та фахівців служби з питань надзвичайних ситуацій, щоб уникнути шкідливого впливу низьких температур на організм та вберегтися від травм.

Холод згубно впливає в першу чергу на дрібні кровоносні судини людини. Першими замерзають пальці рук та ніг, а також вуха та ніс – вони найменше захищені через те, що в них тонкий жировий прошарок. Спочатку замерзає шкіра, а вже потім підшкірний шар, судини, м'язи, нерви та навіть кістки. І для цього не потрібна наднизька температура. Температура, при якій можна зазнати переохолодження, може бути навіть плюсовою. При переохолодженні температура тіла знижується до 35 °С і нижче.

Ознаки та симптоми гіпотермії (переохолодження) :

  • озноб;
  • нечітка мова або бурмотіння;
  • повільне, поверхневе дихання;
  • слабкий пульс;
  • незграбність або відсутність координації;
  • сонливість;
  • сплутаність або втрата свідомості;
  • яскраво-червона, холодна шкіра.

Перша допомога

Не слід думати, що переохолодження мине саме по собі. Як тільки з'являться його симптоми – воскові плями та оніміння шкіри, негайно перейдіть у тепле приміщення.

Перша допомога при переохолодженні нескладна – зігрійтеся, посидьте у теплому приміщенні кілька годин, поїжте.

У разі обмороження слід негайно звернутися до лікаря. При необхідності треба перевдягнутися: зняти мокрий одяг і загорнутися в теплі простирадла та ковдри. Не можна чіпати обморожені ділянки тіла.

При відмороженні слід дотримуватися принципу «внутрішнього зігрівання» уражених тканин – накладати термоізолюючі пов'язки (ватно-марлеві, бавовняні тощо), вживати теплі напої.

Ні в якому разі не можна зігрівати уражені тканини тіла гарячою водою, або біля гарячих батарей, оскільки це може призвести до значного поглиблення ураження. Обов'язково пийте якомога більше рідини – будь-які теплі напої, крім алкоголю. Вони відновлять нормальну температуру тіла та покращать циркуляцію крові. 

Прийміть знеболювальні та негайно зверніться по кваліфіковану допомогу!

Корисні поради

Одягайтеся багатошарово: одягніть на себе кілька легких кофт замість однієї теплої. Бажано починати з одягу, створеного з легкої шерсті, поліестеру або поліпропілену. Наступний шар одягу може бути з флісу, шерсті або мікрофібри. Останній шар- наприклад, куртка, повинна бути з тканини, що водночас пропускає повітря і не пропускає дощ і вітер. 

Одяг має бути цілком вільним.

Не носіть бавовну в холодну погоду, адже вона вбирає вологу і утримує її біля тіла, від чого стає ще холодніше.  

Вiзьмiть запасний одяг, якщо плануєте провести цілий день на морозі. Іноді достатньо змінити мокрий одяг на сухий, щоб уникнути переохолодження.

Захищайте відкриті ділянки шкіри. Не забувайте вдягати рукавички, а ніс та вуха захищати шапкою, шарфом, піднятим коміром.

Не виходьте на мороз голодними. Обов'язково добре поїжте, краще щось висококалорійне. Замерзли – також варто перекусити. За можливості візьміть із собою термос із гарячою кавою, чаєм чи супом.

Заходьте кожні півгодини-годину у тепле приміщення, якщо ви проводите цілий день на вулиці.

Працюйте руками, рухайте ними, аби посилити кровообіг у замерзаючих судинах. Так само рухайте пальцями ніг. Можна пострибати з ноги на ногу – тільки не дуже енергійно, це може зашкодити замерзлим тканинам.

Не розтирайте інтенсивно руки і ноги, намагаючись їх зігріти. Нагрівання або масаж кінцівок у стані переохолодження може спричинити навантаження на серце і легені.

Не намагайтесь зігрітися занадто швидко, наприклад, за допомогою обігрівача чи гарячої ванни.  

Не перевтомлюйтеся. Втомлена людина швидше піддається переохолодженню. Як правило, люди, відчувши, що починають замерзати, рухаються дуже активно. Проте цього робити не варто, тому що енергія використовується дуже швидко, а сили треба поновлювати. 

Категорично не можна:

  • торкатися металу, як голими руками, так і язиком. Метал дуже добре проводить тепло, а отже, миттєво забирає його у вас, і у місці зіткнення може виникнути обмороження. Те саме стосується бензину. Він може дуже швидко обморозити шкіру при зіткненні, а отже, під час роботи з подібними матеріалами на морозі неодмінно використовуйте водонепроникні рукавички.
  • не можна  вживати спиртне, тому що алкоголь розширює судини на поверхні тіла, що призводить до швидших втрат тепла. Крім того, алкоголь просто послаблює ваш власний контроль за ситуацією. Нікотин також не допоможе у боротьбі з холодом через свій згубний вплив на стінки судин.

Ми всі добре знаємо, що краще запобігти виникненню проблеми, ніж потім її вирішувати.

Якщо ви знаєте про погіршення погодних умов, не забувайте про шапку, рукавички, шарф, можливо, спеціальну захисну маску для обличчя, теплі шкарпетки та водонепроникне взуття.

Будьте уважні до себе та своїх близьких, подбайте про своє здоров’я!

 

Начальник Богородчанського відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХМОЗ України»

                                                                       Валентина Левицька


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора