A A A K K K
для людей із порушенням зору
Єзупільська селищна рада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

КІР В УКРАЇНІ. ВАКЦИНУЙТЕ ДІТЕЙ!

Дата: 29.12.2023 17:06
Кількість переглядів: 55

 

За повідомленням Центру громадського здоров’я, впродовж 11 місяців 2023 року в Україні зареєстровано 55 випадків захворювання на кір. Серед хворих у 13 регіонах країни — 31 дитина. Летальних випадків не зафіксовано. Найбільше захворіло жителів Тернопільської (12), Львівської (7) та в м.Київ (10). В Івано-Франківській області  зареєстровано 1 випадок захворювання. 

Встановлено вакцинальний статус захворілих: 7 осіб (12,7%) не були вакциновані проти кору, 11 (20,06%) - не мали даних про вакцинацію, 16 (30,9%) - мали 1 щеплення проти кору. 

За даними офіційних  сайтів  Міністерства  охорони здоров’я Румунії та Національного інституту  громадського здоров’я Румунії з 5 грудня  2023 року  оголошено  національну  епідемію кору  в цій країні.  Враховуючи масштаби  нинішнього спалаху в Румунії існує високий  ризик експорту випадків  кору до інших країн, особливо там де охоплення вакцинацією є недостатнім.

Нагадуємо: кір – дуже заразне та небезпечне захворювання, яке легко передається і поширюється , може спричинити ускладнення або навіть смерть. Специфічного лікування кору немає. 

Щоб уникнути інфікування, рекомендуємо вакцинувати дитину.  Згідно з Національним календарем профілактичних щеплень, дитина має отримати дві дози вакцини - у 12 місяців та у 6 років. Ці дві дози вакцини забезпечують захист організму від хвороби. 

Вакцина проти кору входить до складу комбінованої трикомпонентної вакцини КПК (для профілактики кору, епідемічного паротиту, краснухи). Вакцина КПК містить живі атенуйовані (штучно ослаблені) віруси кору, паротиту і краснухи.

Чи безпечні вакцини проти кору: щеплення від кору проводять уже понад 50 років, і за пів століття вакцини зарекомендували себе як безпечний та ефективний спосіб профілактики захворювання. 

Саме завдяки вакцинації вдалося знизити захворюваність на кір у десятки разів. Тільки з 2000 по 2016 роки вакцина зберегли 20,3 мільйона дитячих життів у всьому світі.

Чи можна вакцинувати проти кору дітей, які мають хронічні захворювання: діти, що мають бронхіальну астму, цукровий діабет, муковісцидоз, онкологію чи інші хронічні захворювання, насамперед потребують щеплення. Ризик зараження кором і розвитку серйозних ускладнень після хвороби у них значно вищий.

У межах кампанії "наздоганяючої" вакцинації проти кору, епідемічного паротиту і краснухи станом на 28 жовтня 2023 року серед дітей в Україні зроблено 153 493 щеплень. Зокрема, першу дозу отримали 68 488 дітей віком від 2 до 17 років, другу дозу отримали 85 005 дітей від 7 до 17 років. В Івано-Франківській області проведено за час кампанії 16895 щеплень проти кору.

Нагадаємо, "наздоганяюча" вакцинація дітей проти кору тривала з 17 липня 2023 року з метою вакцинації дітей, які з будь-яких причин пропустили щеплення КПК згідно з Національним календарем профілактичних щеплень. 

Вакцинальна кампанія була спрямована на запобігання ймовірного спалаху кору в Україні, який має циклічний характер і повторюється раз на 4-5 років. Востаннє спалах кору був зафіксований у країні у 2017-2019 роках, тоді захворіло близько 115 000 людей, 41 з яких померла. Його причиною стало низьке охоплення щепленнями у громадян.

Єдиний спосіб вберегтися від захворювання — це вакцинуватись.  Щеплення можна зробити безкоштовно у кожному закладі охорони здоров'я, який уклав договір з Національною службою здоров'я України (НСЗУ) за Програмою медичних гарантій. 

 

 

Завідувач відділення епіднагляду та 

профілактики інфекційних хвороб

Богородчанського відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»                                 Надія ГЛУШКО

 

28.12.2023р.


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора