A A A K K K
для людей із порушенням зору
Єзупільська селищна рада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Що таке ієрсиніоз?

Дата: 05.01.2024 09:43
Кількість переглядів: 31

На перший погляд викликає подив рекомендація мити овочі та фрукти перед тим, як покласти їх на зберігання в холодильник. Однак саме зараз, з метою профілактики  авітамінозу батьки намагаються частіше годувати дітей корисними салатами з моркви, капусти та яблук. 

А звідки з'являються овочі та фрукти на прилавках наших магазинів? - З підвалів та овочесховищ, де за зиму встигають досхочу побігати миші.  Вони власне і забруднюють  овочі збудниками тієї чи іншої хвороби.

Крім того, фактором передачі цілого ряду захворювань  також можуть стати цукор, печиво, пряники, сухарі, молоко, сир, інші продукти, якщо вони зберігалися на складах у відкритому вигляді. Де що? Правильно! Де власник ігнорує правилами проведення дератизації ( боротьби з гризунами).

Наразі мова про таке захворювання як ієрсиніоз. Ця підступна хвороба з'являється у дітей і дорослих  внаслідок вживання в їжу немитих продуктів і неочищеної води.

Ієрсинії можуть «проживати» в харчових продуктах (молоко, хліб),  на свіжих овочах  (капуста, морква, яблука) в умовах овочесховища та  холодильника.

Збудник  хвороби належить до одного «родового  клану» з чумою і названий на честь французького вченого Олександра Іерсена. Він відкрив першим не тільки ієрсинії, але і чумну бактерію. На щастя, силу своєї страшної родички ієрсинії не успадкували, проте набралися від неї підступності: є труднощі в розпізнаванні цієї інфекції та можливі важкі ускладнення після перенесеного захворювання. Можливий розвиток таких захворювань як гепатит, пієлонефрит, міокардит. 

Ієрсинії не виносять тепла: нагрівання до 60 0 C вбиває їх вже через півхвилини. Проте бактерія витримує холод і багаторазове заморожування та розмерзання. Температура 4-8 0 C є сприятливою для розмноження бактерії іерсинії, у воді при температурі 18-20 градусів виживає більше 40 днів, у фекаліях при кімнатній температурі  - 7 днів. 

 За останніми дослідженнями ієрсинію класифікують як інфекцію, для якої основний резервуар - це грунт, вторинний резервуар – мишовидні гризуни. Джерелом інфекції можуть бути корови, кози, вівці і особливо свині, хвора людина та здоровий бактеріоносій. Існують три шляхи передачі інфекції людині: харчовий, водний, контактно-побутовий.

 Ієрсиніоз - гостре інфекційне захворювання, що проявляється симптомами загальної інтоксикації  за рахунок виділення великої кількості токсину  і ознаками ураження шлунково-кишкового тракту, розвитком ревматичних захворювань. 

Інкубаційний період ієрсиніозу триває в основному 6-10 днів (максимально 18 днів) після інфікування. Хід по травному тракту мікроби починають з проникнення в епітелій спершу мигдалин, далі в тонкий кишечник, де розмножуються і максимально концентруються, викликаючи ерозії, виразки, а часом  і гострий апендицит.

Сприятливість людей до кишкового ієрсиніозу залежить від віку, стану організму. Доведено, що більш інтенсивно залучаються в епідемічний процес діти віком до 14 років.

Симптоми хвороби можуть нагадувати скарлатину, ГРВІ, різноманітні кишкові інфекції, апендицит, ревматизм, мононуклеоз, гепатит та інші.

 Найбільш типово  захворювання починається раптово з лихоманки, що може тривати 1-2 тижні, слабкості, головного або м'язового болю. Ці прояви супроводжуються почервонінням шкіри обличчя, шиї, кистей, висипом на тілі - так звані симптоми «рукавичок», «шкарпеток», малиновий язик. Хворі скаржаться на біль у суглобах, нудоту, блювоту, біль у животі розлитого характеру, частіше в нижній частині живота, закреп або пронос.  

Ієрсиніоз є дуже небезпечним захворюванням, оскільки велика ймовірність розвитку патологій і запальних вогнищ в інших органах. 

Низька температура, висока вологість - ідеальні умови для розмноження мікроорганізмів.  На думку науковців, вже до березня в овочесховищах збудник ієрсиніозу  виявляється практично у всіх пробах моркви, капусти, цибулі і в половині проб інших овочів і фруктів. Зберігаючи погано очищені, забруднені овочі в холодильнику, господині створюють максимально сприятливі умови для розмноження ієрсиній. 

Майте на увазі: безпечніше купувати всі без винятку продукти не розсипом на вагу, а у фабричних упаковках.

З метою профілактики спалахів ієрсиніозу в овочесховищах та теплицях, на харчових об'єктах та інших об'єктах епідризику, необхідно проводити контроль за чисельністю гризунів, за регулярним проведенням дератизаційних заходів, гризунонепроникністю приміщень.

Крім того,  потрібно регулярно проводити бактеріологічний контроль за обсіменінням ієрсиніями овочів, фруктів, інвентарю, тари, обладнання, особливо в овочесховищах та теплицях. У разі виявлення збудників на таких об’єктах проводиться позапланова дератизація.

Памятайте, що багатьох захворювань  можна уникнути, якщо дотримувалися елементарних правил гігієни - ретельно мити овочі, фрукти та холодильник. 

Отож, бережіть себе, виконуйте настанови фахівців і будьте здорові!

 

Бактеріолог Богородчанського відділу

Івано-Франківського районного відділу

ДУ «Івано-Форапнківський ОЦКПХМОЗ»         Оксана  Пилипів 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора