A A A K K K
для людей із порушенням зору
Єзупільська селищна рада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Залізо у воді: користь чи шкода?

Дата: 17.01.2024 15:34
Кількість переглядів: 35

■Як  відомо, у воді  містяться різні мінеральні речовини. Одним із металів, присутніх у воді, є залізо. Залізо у воді зі свердловини та криниці має найчастіше двовалентну форму. При цьому вода спочатку буде прозорою на вигляд. Характерного жовто-бурого кольору вода може набути згодом через її контакт із киснем повітря, внаслідок якого залізо окиснюється та надає її забарвлення.

■З одного боку, залізо – життєво необхідний для розвитку і функціонування людського організму елемент. Чого вартий лише гемоглобін – складний білок, що містить залізо, основний структурний елемент еритроцитів. Значною мірою завдяки залізу ми дихаємо, а значить живемо.

■З іншого боку, надмірний вміст заліза може зашкодити. Перевищення норми вмісту заліза у воді може стати причиною виникнення цілого ряду захворювань.

Про надмірний вміст даного елементу у воді можуть свідчити такі ознаки:

■вода має характерний іржавий колір;

■неприємний металевий присмак у роті;

■кип’ятіння води залишає жовтуватий наліт на посуді;

■іржавий наліт на сантехніці;

■плями на одязі після прання;

■колір напоїв, фруктів чи інших продуктів приготовлених у воді стає темніший, ніж був спочатку.

Норма вмісту заліза у воді (згідно ДСанПіН 2.2.4-171.10) – не більше 0,2 мг/дм3. Наскільки небезпечне перевищення норми, і що буде, якщо спостерігатиметься його нестача?

Нестача заліза у воді стає причиною:

■поганого апетиту;

■занепаду сил, запаморочень або непритомності ;

■сухості шкіри;

■проблем з волоссям;

■ламкості нігтів;

■проблем з пам’яттю, дратівливості і сонливості;

■зниження імунітету;

■простудних і кишкових захворювань.

Як правило організм створює резервні запаси заліза в селезінці і печінці. Потім залізо в разі потреби організму надходить до відповідного органа. Однак підвищений вміст заліза у воді спричиняє додаткове навантаження на органи, в яких накопичується залізо.

Перевищення норми вмісту заліза у воді також може стати причиною виникнення порушення функцій та розвитку цілого ряду захворювань:

■порушень метаболізму;

■проблем з шлунково-кишковим трактом (печія, нудота, блювота, запор, діарея і метеоризм);

■проблем з селезінкою, печінкою, підшлунковою залозою, серцем, нирками;

■погіршення стану шкіри і різних шкірних проблем, таких як екзема або прищі;

■слабкості і запаморочення;

■алергічних  реакцій;

■ діабету та  артриту;

На думку багатьох вчених і лікарів, надлишок заліза у воді навіть може стати причиною розвитку онкологічних захворювань.

!!! Однак не варто хвилюватися завчасно. Відомо, що  залізо дуже погано засвоюється організмом, часто не більше 10%. Найкраще воно засвоюється із продуктів тваринного походження – до 30%, а найгірше з рослинних продуктів – 1-6%. Тому, враховуючи незначну засвоюваність заліза, а також наявність у рідині речовин, які додатково зменшують його показник, можна сказати, що вода, що містить залізо, впливає швидше на органолептичні властивості ( смак, колір), ніж на здоров’я людини.

■ Вода з великим вмістом заліза -  шкода в побуті

Вода з підвищеним вмістом заліза залишає  осад на трубах, сантехніці. Крім того, вона залишає іржаві плями на одязі після прання. Залізо з часом виводить з придатності водогіни та всі побутові прилади, що пов’язані з водою. 

 

■Для чого потрібен аналіз води на вміст заліза?

Перша причина -  це дізнатися, чи присутнє залізо взагалі. 

Друга причина -  дізнатися, в якій кількості присутнє залізо у воді. 

Для того, щоб остаточно переконатися, наскільки безпечна вода,  яку ви споживаєте, можна звернутися в лабораторію Богородчанського відділу Івано-Франківського районного відділу ДУ “Івано-Франківський  обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» чи іншу акредитовану лабораторію. 

Забір проби можна зробити самостійно в чистий посуд і принести в лабораторію в кількості не менше 1 л. Фахівці проведуть відповідні лабораторні дослідження, нададуть Вам результат, а також рекомендації при невідповідності показників гігієнічним вимогам.

!!! Пам’ятайте, навіть якщо вода здається прозорою та чистою, зовсім не означає, що вона придатна та безпечна для споживання.

 

Фахівець з дослідження факторів навколишнього середовища

санітарно-гігієнічної лабораторії

Богородчанського відділу 

Івано-Франківського районного відділу 

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»        Юлія Кос


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора