Єзупільська селищна рада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

■ КАВА: КОРИСТЬ ЧИ ШКОДА???

Дата: 19.01.2024 14:52
Кількість переглядів: 53

● Багато людей, що дотримуються здорового харчування, відмовляється від шкідливих звичок: зменшують кількість цукру, відмовляються від глютену і вживання алкогольних напоїв.  Кава часто залишається останньою із задоволень, від якої так важко відмовитися. Та чи дійсно це потрібно?

● Думки щодо вживання кави різні – хтось вважає її корисною, а інші  впевнені, що вона не тільки викликає залежність, а й призводить до значних проблем зі здоров’ям. То хто правий? А може від кави більше користі, ніж шкоди? 

▼▼▼КОРИСТЬ КАВИ▼▼▼

Кава — джерело антиоксидантів. Вміст антиоксидантів у каві в декілька разів більший, ніж у зеленому чаї. Саме тому вона вважається профілактичним засобом проти  раку. Дослідження показали, що кава може знизити ризик розвитку раку передміхурової залози, раку молочної залози та ендометрію,  раку шкіри,  кишківника, цирозу  печінки.

Кава підвищує розумову активність. Помірне споживання кофеїну (1-3 чашки в день) допоможе вам зосередитися і підвищити вашу розумову активність. 

Кава підвищує фізичну результативність. Кофеїн підвищує рівень адреналіну в крові (цей гормон відповідає за готовність організму до важких фізичних навантажень).  

Кава полегшує болі в м’язах після тренування. Згідно з дослідженнями, дві чашки кави після тренування полегшують біль у м’язах (кава з кофеїном значно знижує чутливість до болю).

Кава може запобігти утворенню жовчних каменів. Дослідження підтверджують, що кофеїн має властивість попередити утворення жовчних каменів.

Кава захищає від ураження сітківки ока. Один з найсильніших антиоксидантів – хлорогенова кислота. Дослідники виявили, що цей компонент, який міститься в каві, скорочує смерть клітин сітківки, викликаної гіпоксією або окислювальним стресом. 

Кава захищає від карієсу. Зерна кави мають антибактеріальні властивості.  А ось підсолоджувачі, вершки і молоко, навпаки - позбавляють каву цих властивостей.

Кава знижує ризик виникнення подагри. В результаті досліджень виявилося, що збільшення вживання кави з кофеїном знижувало ризик розвитку подагри. 

Кава багата поживними речовинами. Користь кави для здоров’я очевидна – вона містить не тільки кофеїн і антиоксиданти. Велика частина поживних речовин і вітамінів, якими багаті кавові зерна, залишається в напої і засвоюється організмом. В одній чашці кави міститься: вітаміни B2, В3, B5, марганець і калій, магній. Крім того, кавові зерна багаті клітковиною – корисними харчовими волокнами. 

Кава має чимало інших корисних властивостей:

  • знижує ризик розвитку цукрового діабету 2 типу при регулярному вживанні, нормалізує рівень цукру в крові;
  • на короткий час покращує пам'ять і уважність;

Кофеїн стимулює центральну нервову систему, а саме - вироблення нейротрансмітерів, таких як серотонін (гормону щастя), дофамін і норадреналін, які підвищують настрій.

  • знижує ризик розвитку хвороб Альцгеймера і Паркінсона, деменції ;
  • полегшує головний біль, ефективна при мігрені;
  • кава допомагає боротися з депресією та робить людину щасливішою. 

Кому краще пити каву без кофеїну?

Кава без кофеїну може бути хорошою альтернативою звичайній каві для людей, чутливих до кофеїну. Вагітні жінки, підлітки і люди, які вживають певні ліки, також мають віддавати перевагу каві без кофеїну.

 Однак, деякі з корисних ефектів звичайної кави безпосередньо пов'язані з кофеїном, тому кава без кофеїну тут поступається. Серед них такі:

  • Поліпшення настрою, реакції, пам'яті та розумових функцій.
  • Підвищена швидкість обміну речовин.
  • Зниження ризику легкої депресії у жінок.

 

!!! Попри на всі свої плюси, кава – не найкорисніший для здоров’я напій

Чому кава може бути шкідлива?

Більшість властивостей кави стосуються індивідуальних особливостей здоров’я конкретної людини.▼▼▼

Кава може призвести до безсоння. Кава заряджає нас енергією, але ця властивість шкодить, коли ми намагаємося заснути. Тонізуючий ефект кофеїну починає відчуватися через 15 хвилин після вживання, але триває він набагато довше. Якщо хочете виспатися, постарайтеся не пити каву хоча б за 2-3 години до сну.

Кава впливає на дію лікарських засобів. Якщо ви приймаєте якісь ліки, обов’язково дізнайтеся в лікаря, чи можна пити їх разом з кавою. Цей напій може посилити, послабити або взагалі змінити дію таблеток. 

Кава може посилити кислотний рефлюкс. Вона збільшує рівень кислотності в шлунку, стимулюючи вироблення шлункового гормону гастрина. А це викликає виділення шлункового соку. Якщо печія турбує вас двічі в тиждень або частіше, вам варто відмовитися від кави. 

Кава може погіршити травлення. Чашка кави на порожній шлунок стимулює вироблення соляної кислоти, а це може привести до серйозних проблем з травленням (здуття живота, дискомфорт в шлунку, а у важких випадках- до синдрому роздратованого кишківника). 

 Кава може працювати як проносне. Кава стимулює скорочення м’язів кишківника. Але ця властивість кави також викликає ряд проблем, наприклад часте випорожнення кишківника. 

Кава знижує засвоюваність заліза. 

Кава ускладнює роботу тромбоцитів

Здатність тромбоцитів склеюватися  зменшується. Тому кава не рекомендується тим, хто страждає анемією та іншими захворюваннями, пов’язаними із згортанням крові.

Кава підвищує рівень холестерину. Якщо холестерину виділяється занадто багато, він відкладається в артеріях. А це призводить до різних проблем з серцем і тиском. А у каві міститься речовина, що підвищує вироблення холестерину – кафестол. 

Кава може спричинити розвиток остеопорозу. Для здоров’я кісток необхідний кальцій, а кофеїн знижує його засвоюваність. За даними вчених, кофеїн призводить до прискореної втрати мінеральної щільності кісткової тканини серед літніх жінок.

Кава змушує нас хотіти солодкого. Дослідження вченими показало, що кофеїн підсилює тягу до фруктових соків, газованих та інших солодких напоїв (які викликають залежність самі по собі). 

Кава дратує шлунково-кишковий тракт. Якщо страждаєте на гастрит, виразку або у вас проблеми з кишківником, лікарі радять зовсім відмовитися від кави. Одна з причин виразки – бактерія Helicobacter pylori. Кава через свою кислотність роз’їдає слизову оболонку шлунка, а це створює сприятливе середовище для бактерій. Кава може завдати серйозної шкоди і оболонці тонкої кишки. Можна отримати спазми, кольки, запор або діарею. 

Кава підвищує кров’яний тиск. Краще радитись з лікарем стосовно споживання кави тим, хто має хвороби серця або порушення серцевого ритму. Це обґрунтовано тим, як кава впливає на організм: вона пришвидшує серцебиття, трохи підвищує тиск,  і може навіть посилити панічні атаки.

Кава може викликати нетримання. Дослідники виявили, що кава розслабляє сечовий міхур. Вживання понад 200 мг кофеїну в день призводить до нетримання сечі.

Негативний вплив кави на здоров’я зубів. Якщо присутня чутливість зубів, пошкодження емалі, то варто або відмовитись від кави, або пити її хоча б через трубочку, щоб мінімізувати вплив на зубну емаль.

Кава підсилює тривогу і стрес. Кава стимулює вироблення адреналіну, норадреналіну та кортизолу. Ці гормони включають в організмі реакцію «бий або біжи». Так відбувається тому, що кофеїн блокує вироблення нейромедіатора, який бере участь в процесах гальмування в центральній нервовій системі. Коли він не виділяється, ми відчуваємо стрес. 

Кава викликає звикання. Коли ви систематично споживаєте кофеїн, ви звикаєте до нього – він або перестає працювати так, як раніше, або потрібна більша доза для отримання бажаного ефекту. Як тільки ви обмежуєте вживання кофеїну, у вас можуть з'явитись так звані симптоми «відмови», такі як головний біль, втома, м’язові болі, апатія, розумова пасивність і дратівливість. Це може тривати кілька днів. 

● Вчені рекомендують випивати не більше 300 мл кофеїну в день (3-4 порції, а краще споживати 1-2). Корисно вживати саме заварну каву завдяки високому вмісту антиоксидантів (розчинна містить менше корисних компонентів).●

Кава має кілька суворих протипоказів.

Не можна пити напій при: 

  • виразці шлунка;
  • захворюваннях нирок і дванадцятипалої кишки;
  • аритмії;
  • діареї;
  • циститі.

 

!!! Пам’ятайте, щоб кава приносила користь і залишалася елементом здорового раціону — споживайте її помірно та керуйтеся відчуттями свого організму !!!

Фахівець з дослідження факторів навколишнього середовища

санітарно-гігієнічної лабораторії

Богородчанського відділу 

Івано-Франківського районного відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»            Юлія КОС

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора