Єзупільська селищна рада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Увага: вірусний гепатит А !

Дата: 22.01.2024 08:54
Кількість переглядів: 43

Щоб зрозуміти, як можна запобігти тому чи іншому інфекційному захворюванню, важливо мати просту доступну інформацію про нього. Про вірусний гепатит А багато говорилося у ЗМІ впродовж жовтня-листопада, коли у Вінниці виник його спалах. 

Отже, нагадуємо: вірусний гепатит А відноситься до інфекцій з фекально-оральним механізмом передачі. Протікає гостро, з короткочасними симптомами інтоксикації та порушеннями функції печінки.

Можливі симптоми: підвищення температури, головний біль, одночасно знижується апетит, з’являються нудота, блювота і біль в правому підребер’ї, пізніше - темна сеча і знебарвлений кал, жовте забарвлення склер і шкіри. Може бути і безжовтянична форма. В деяких випадках хвороба  має важкий перебіг та становить загрозу для життя. 

Імунітет після перенесеного захворювання пожиттєвий.   

Інкубаційний період від 10 до 45 днів, переважно 14-28 днів.

Збудником є вірус гепатиту А, який виділяється від хворого з випорожненнями (кал, сеча). Людина заражається через недотримання правил гігієни рук, вживання забруднених продуктів, води, які містять збудник хвороби. 

Заразитися вірусом гепатиту А може кожен, хто не був вакцинований або не перехворів на цю хворобу в минулому.  До факторів ризику належать:

  • незадовільні санітарні умови;
  • відсутність безпечного водопостачання;
  • наявність інфікованої людини серед членів сім'ї.

 

Щоб не захворіти на гепатит А необхідно: 

- Дотримуватись правил особистої гігієни, таких як регулярне миття рук перед їдою та після відвідування туалету.

- Використовувати для пиття та приготування їжі питну воду гарантованої якості (бутильовану чи кип'ячену), мити фрукти і овочі чистою водою.

Серед заходів профілактики ВГА - вакцинація. Вона не входить до обов’язкових щеплень згідно з Національним календарем вакцинації. Вакцина рекомендована певним категоріям населення (персоналу з обслуговування водопровідних мереж, каналізаційних очисних споруд, працівникам підприємств харчової промисловості, військовослужбовцям) та контактним особам з осередку вірусного гепатиту А. Вводиться двічі у віці від 1 року,  і  через 6-12 місяців після введеної першої дози. На жаль, в даний час в області відсутня вакцина проти гепатиту А.

Довідка: впродовж 2023 року в Івано-Франківській області зареєстровано 54 випадки захворювання на вірусний гепатит А, з них 13 випадків – серед дітей до 17 років. Випадки реєструвались на території Івано-Франківського, Калуського, Надвірнянського та Коломийського районів. На території обслуговування Богородчанського відділу у 2023році зареєстровано 15 випадків вірусного гепатиту А у 5 територіальних громадах: Загвіздянська, Ямницька ТГ – по одному випадку, Ямницька – 2 випадки, Тисменицька – 3, Дзвиняцька – 7 випадків. При епідобстеженні випадків проведено дослідження питної води, обстеження контактних, дезінфекція житлових приміщень, води.

Стан захворюваності на вірусний гепатит А розглянуто на засіданні комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Дзвиняцької ТГ і вжито заходів щодо облаштування джерел водопостачання в населених пунктах громади відповідно до вимог діючого законодавства.

Застерігаємо наших громадян: подбайте про своє здоров'я! Виконуйте рекомендації медиків!

При перших ознаках захворювання звертайтесь за медичною допомогою! 

 

Завідувач відділення епіднагляду та 

профілактики інфекційних хвороб

Богородчанського відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»                                 Надія ГЛУШКО

 

19.01.2024р.



Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора