A A A K K K
для людей із порушенням зору
Єзупільська селищна рада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Невидима шкода: вплив діоксиду азоту на навколишнє середовище та здоров’я людини

Дата: 29.01.2024 12:08
Кількість переглядів: 318

 

■Діоксид азоту – один з найпоширеніших і найважливіших забруднювачів у повітрі, який небезпечний для навколишнього середовища і здоров’я людини. 

Це – надзвичайно отруйний газ червоно-бурого кольору. Дана речовина характеризується специфічним різким, гострим запахом, який в значних концентраціях стає задушливим. 

■Діоксид азоту має високу хімічну активність. Взаємодіє з неметалами, в реакціях з якими виступає окислювачем. При контакті з водою перетворюється в азотну кислоту, з лужним середовищем – утворює нітрити та нітрати. Діоксид азоту важчий за повітря, тому осідає та стелиться по землі, хоча був викинутий з високих труб заводів.

■Згідно Гігієнічного регламенту «Гранично допустимі концентрації хімічних і біологічних речовин в атмосферному повітрі населених місць» гранично допустима максимально-разова концентрація (ГДК) діоксиду азоту дорівнює 0,2 мг/м3. Згідно Гігієнічного регламенту хімічних речовин у повітрі робочої зони ГДК діоксиду азоту дорівнює 2,0 мг/м3. Клас небезпеки – третій.

Основні джерела забруднення повітря діоксидом азоту:

■ природні    ■антропогенні

■Основним природним джерелом діоксиду азоту є денітрифікуюча активність мікроорганізмів. Не менш важливими природними джерелами діоксиду азоту в атмосфері є блискавки, лісові пожежі та пожежі на торфовищах.

■Найважливішим антропогенним джерелом викидів діоксиду азоту є процеси спалювання викопного палива. Не менш важливі джерела надходження діоксиду азоту в атмосферне повітря – це підприємства з виробництва та розподілу електроенергії, газу та води, підприємства харчової, машинобудівної, деревообробної промисловості, промисловості будматеріалів, металургія та оброблення металу, викиди автотранспорту та ін.

!!! За обсягами викидів антропогенні джерела оксидів азоту дещо поступаються природним чинникам. Проте в останні десятиліття спостерігається збільшення викидів цих забруднювачів, що пов’язано з інтенсифікацією сільського господарства, збільшенням числа автомобілів та споживанням викопного палива.

■■Діоксид азоту може впливати на навколишнє середовище трьома шляхами:

1. прямим контактом з рослинами;

2. через кислотні опади, що утворюються в повітрі;

3. опосередковано – шляхом фотохімічного утворення озону.

1.Пряма дія діоксиду азоту на рослини визначається візуально пожовтінням листя і голок, що відбувається в результаті окислення хлорофілу. Крім того, цей процес призводить до руйнування мембран і некрозу. Негативна біологічна дія NO2 на рослини проявляється у знебарвленні листя, в’яненні квіток, припиненні росту рослин і плодоношення. 

2.Діоксид азоту у повітрі окислюється до нітритів та нітратів з подальшим зв’язуванням атмосферною вологою та випадає у вигляді кислотних дощів. Ці опади згубно впливають на рослинність, водні екосистеми та ґрунти.  Основним негативним наслідком кислотних опадів є порушення захисного покриву листя, що робить рослину більш вразливою до хвороб та шкідників. Підвищення кислотності ґрунту в першу чергу негативно впливає на азотфіксуючі бактерії та 

грибниці. Зниження pH ґрунту призводить до підвищення міграційної здатності токсичних металів: алюмінію, свинцю та ртуті. 

3. Надзвичайно небезпечним є опосередкований негативний вплив діоксиду азоту на утворення озону у тропосфері. Озон є забруднювачем, який ушкоджує рослини. Симптоми пошкодження: некрози країв верхньої поверхні листя, хлорози, укорочення росту, пригнічення утворення бруньок, зниження цвітіння, раннє опадання листків. Все це може призвести до загибелі рослин.

■■ДІОКСИД АЗОТУ: ВПЛИВ НА ЛЮДИНУ

Діоксид азоту має прямі та опосередковані наслідки для здоров’я людини. 

Під час вдихання ця речовина дуже легко проникає в легені та кров, таким чином може потенційно впливати на усі функціональні системи організму. 

Основна токсична дія діоксиду азоту – подразнення слизової. Перші ознаки отруєння – печуть очі, падає артеріальний тиск, головні болі та важке дихання. 

■Вплив на нюх. Навіть якщо концентрація діоксиду азоту буде невисокою, люди здатні відчувати його специфічний запах. Спостерігаються неприємна сухість в горлі та подразнення слизової оболонки, які проходять при тривалій дії газу в більшій концентрації. Однак на зміну приходять інші, більш серйозні симптоми.

■Вплив на зір.  Одним з наслідків комплексного впливу на слизові оболонки є погіршення здатності людини бачити в сутінках. 

■Вплив на органи дихання. Залежно від концентрацій спостерігаються різні наслідки – від слабкого подразнення слизових оболонок носа до набряку легенів,  особливо у людей, які страждають хронічними захворюваннями дихальної системи. Погіршується опірність легень до бактерій, розширюються альвеоли, частіше спостерігаються бронхіти, запалення легенів тощо. 

■Інші наслідки.  Вплив високих концентрацій діоксиду азоту може призвести до пригнічення центральної нервової системи, утворення метгемоглобіну, гемолізу, білірубінемії, розширення кровоносних судин, зниження артеріального тиск. Діоксид азоту знижує опірність організму до захворювань, призводить до кисневого голодування тканин, сприяє підвищенню дії канцерогенних речовин і виникненню злоякісних новоутворень. Особливо вразливий дитячий організм. 

■Хронічне отруєння діоксидом азоту.

Найбільш поширеними ознаками хронічного впливу діоксину азоту є: 

запальні зміни слизової оболонки ясен, кон’юнктивіт, хронічні бронхіти, трахеїти, емфізема легенів, пневмосклероз, гіпотонія, збільшення вмісту еритроцитів, прискорення згортання та інші.

!!! ВАРТО ЗАЗНАЧИТИ, що ІСТОТНО діоксид азоту може впливати на здоров’я людини лише у тих випадках, якщо період перебування в такому середовищі буде досить тривалий – тижні, місяці. 

Перша допомога у разі ОТРУЄННЯ ДІОКСИДОМ АЗОТУ:

■Постраждалого слід негайно винести на свіже повітря, йому потрібен спокій. Забезпечити напівсидяче положення. Він може потребувати подачі кисню. Негайно звернутись за медичною допомогою.

■Промити очі постраждалого великою кількістю води протягом декількох хвилин (якщо наявні контактні лінзи, то за можливості зняти їх).

■Змити з постраждалого можливе забруднення щонайменше протягом 15 хвилин великою кількістю води та змінити одяг.

■Дати постраждалому випити якомога більше води. Не викликати блювоту.

Як бачимо, діоксид азоту в атмосферному повітрі може вкрай негативно позначитися на стані навколишнього середовища та здоров’ї людини. 

На жаль, перевищення допустимих концентрацій цієї речовини в повітрі – не рідкість, тому з метою контролю викидів діоксиду азоту в повітря необхідно періодично вимірювати концентрацію цієї речовини та проводити аналіз результатів.

Досить актуальними є питання, що стосуються розробки заходів, спрямованих на зниження викидів діоксиду азоту в атмосферу, які мають як екологічне, так і санітарно-гігієнічне значення.

         Будьте обережні !!!

 

Фахівець з дослідження факторів навколишнього середовища

санітарно-гігієнічної лабораторії

Богородчанського відділу 

Івано-Франківського районного відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»        Юлія Кос





Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора