A A A K K K
для людей із порушенням зору
Єзупільська селищна рада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Охорона ранньоквітучих об’єктів рослинного світу

Дата: 16.02.2024 15:10
Кількість переглядів: 35

Фото без опису

 

Охорона ранньоквітучих об'єктів рослинного світу, зокрема тих, що занесені до Червоної книги України та інших природоохоронних списків, є дуже важливою задачею для збереження біорізноманіття нашої країни. Ці рослини є унікальними та надзвичайно цінними елементами нашої природи, тому їх захист від знищення та заборона торгівлі є надзвичайно важливим завданням.

Ранньоквітучі рослини – це види, які цвітуть на початку весни, коли ще мало інших рослин починають рости та розвиватися. Це дозволяє їм отримати необхідну кількість сонячного світла та інших ресурсів, щоб успішно виживати та розмножуватися. Ці рослини є дуже важливими для поживи комах та інших тварин, які теж починають активно діяти на початку весни.

Більшість ранньоквітучих рослин, які занесені до Червоної книги України та інших природоохоронних списків, є рідкісними та зникають з природного середовища. Їх знищення може спричинити зменшення біорізноманіття та порушити природну рівновагу.

Відповідно до законодавства, за порушення порядку об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної книги України або за порушення вимог щодо охорони таких видів рослин, знищення або незаконне вилучення їх з природного середовища передбачена адміністративна відповідальність.

Постановою Кабінету Міністрів України від 07.11.2012 №1030 передбачена компенсація за незаконне добування, знищення або пошкодження видів рослинного світу, занесених до Червоної книги України, а також за знищення чи погіршення середовища їх перебування (зростання): підсніжник білосніжний – 62 гривні за рослину; білоцвіт весняний – 62 гривні за рослину; шафран гейфелів – 62 гривні за рослину; рябчик шаховий – 49 гривень за рослину; сон великий – 49 гривень за рослину та інші.

За порушення порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної книги України, або таких, які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, передбачена відповідальність за статтею 881 Кодексу України про адміністративні правопорушення у вигляді штрафу.

Звертаємось до жителів громади з проханням відмовитись від збирання та придбання рослин, занесених до Червоної книги України. Не стимулюйте недобросовісних осіб, які протиправно реалізовують червонокнижні первоцвіти, оскільки цим ви збережете природне надбання країни для майбутніх поколінь.

Давайте охороняти навколишнє природне середовище разом!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора