Єзупільська селищна рада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

ОБЕРЕЖНО: КЛІЩІ ! ХВОРОБА ЛАЙМА!

Дата: 22.05.2024 13:28
Кількість переглядів: 84

Фото без опису

■ Щороку навесні із настанням тепла активізуються іксодові кліщі, які можуть переносити збудників небезпечних захворювань людини і тварин.
■ Україна є ендемічною територією щодо хвороби Лайма, кліщового енцефаліту та гарячки Західного Нілу, тобто дані непоодинокі захворювання вже досить тривалий час реєструються на нашій території.
■ Зустріти кліща можна не тільки в лісі, парку чи сквері, а й на будь-якому газоні. Найчастіше вони сидять у траві, на висоті 20–60 см, і лише зрідка потрапляють на невисокі кущові рослини.
■ Збудники потрапляють у наш організм під час присмоктування кліща.
■ Щороку в Україні фіксують півтори тисячі випадків зараження на кліщовий бореліоз – хворобу Лайма. Ця цифра занижена,адже люди не звертаються вчасно за допомогою та не діагностують хворобу.
■ Хвороба Лайма – одна із найпоширеніших інфекцій, які передаються людям і тваринам від членистоногих. Збудником інфекції є борелії – різновид звивистих бактерій-спірохет.
■ Хвороба уражає нервову систему людини, серце, опорно-руховий апарат і шкіру. У зв’язку з тим, що специфіка поширення хвороби Лайма має певну схожість з поширенням іншого небезпечного захворювання – кліщового енцефаліту, - зустрічаються випадки змішаної інфекції.
■ Хвороба Лайма за темпами поширення на другому місці після СНІДу. За своїм географічним розповсюдженням вона досить обширна і зустрічається практично повсюди, оскільки в кожній лісовій місцевості водиться кліщ, її носій. Вільними від кліщів є лише хвойні ліси, позаяк фітонциди хвої діють на них згубно.
■ Найчастіше бореліозом хворіють після укусу хворого кліща.
Однак, причиною зараження можуть бути й інші фактори:

  •  вживання необроблених молочних продуктів від заражених тварин;
  •  вживання м’яса інфікованих тварин;
  • через укус зараженої тварини (кішка, собака, пацюк тощо);
  •  передача спірохет дитині від матері в утробі або через молоко.

■ Особливість хвороби Лайма полягає в тому, що до неї погано виробляється імунітет. Вилікувавшись від бореліозу, людина може заразитися ним вже через кілька днів після повторного укусу.
■ Оскільки спірохети локалізуються здебільшого у шлунку кліща, зараження може відбутися далеко не відразу. Саме тому так важливо правильно і своєчасно видалити кліща з шкіри.
■ Після укусу збудники зі слиною паразита швидко розносяться кровотоком по всьому організму. Імунна система починає виробляти велику кількість антитіл, що призводить до множинних запальних процесів. Перші прояви хвороби починаються лише через кілька днів або навіть через місяць.
■ Симптоми хвороби схожі на звичайну застуду, що може викликати утруднення у виявленні зараження: почервоніння і запалення місця укусу, свербіж; жар; головні болі; біль в м’язах; втома; шкірний висип; алергічні
реакції; аритмія.
■ За відсутності своєчасної лікарської допомоги хвороба активно прогресує і викликає серйозні порушення нервової , серцево-судинної системи та опорно- рухового апарату.
■ На ранніх стадіях хвороба Лайма виліковна, але в запущеній формі призводить до інвалідності. Інфікована людина не заразна для інших людей.
■ Після укусу кліща в найкоротші терміни потрібно звернутися в лікарню. У разі підтвердження зараженням хворобою Лайма, лікар складає схему лікування, яка може включати медикаментозні засоби і фізіопроцедури.
■ При лікуванні застосовується комплексний підхід, спрямований на зниження вираження симптоматики, знищення хвороботворних бактерій і усунення можливих негативних наслідків.
■ Для запобігання укусу кліща необхідно :
1. Постійно проводити само- та взаємоогляди, особливо ретельно обстежувати ділянки тіла, покриті волоссям.
2. Використовувати засоби для відлякування кліщів – сучасні репеленти.
3. Місце для нічного сну або відпочинку на природі необхідно звільнити від сухої трави, гілок, хмизу в радіусі 20-25 м.
4. Вдома відразу змінити одяг, білизну, ретельно їх оглянути, випрати тавипрасувати. Не можна залишати цей одяг  біля ліжка чи спати в ньому. Витрушування одягу не позбавляє від кліщів.
5. На присадибних ділянках необхідно вчасно скошувати траву, обрізати кущі, тощо.
■ Тільки раннє виявлення даної хвороби - це запорука успішного лікування та попередження можливих ускладнень.
■ Лабораторія особливо небезпечних інфекцій ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» за адресою м. Івано-Франківськ, вул.Шевченка, 4 (тел. 0976052035) проводить визначення антитіл класу IgM,IgG, видову діагностику
кліщів на платній основі.
■ Матеріалом для бактеріологічного та серологічного дослідження слугують іксодові кліщі, сироватка крові.

Лікар-епідеміолог Богородчанського відділу Івано-Франківського районного
відділу ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»      

Гаврилко Світлана


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора