Єзупільська селищна рада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

●Що треба знати про вітамін В12?●

Дата: 27.05.2024 08:55
Кількість переглядів: 763

Фото без опису

■Вітамін В12 (кобаламін, ціанокобаламін) – це водорозчинний вітамін, який природним чином присутній у продуктах харчування. Він існує в декількох формах і містить мінеральний кобальт, тому сполуки з активністю вітаміну В12 називають “кобаламінами”. 

■Вітамін B12 є необхідним і незамінним в організмі людини через те, що бере участь у багатьох життєво важливих процесах і відповідає за безліч важливих функцій. Тому, коли організм відчуває нестачу вітаміну B12, то виникають різні неприємні симптоми, захворювання і патології. Деякі з них небезпечні і ведуть до незворотних наслідків.

■■У яких продуктах міститься вітамін В12?

Цінне джерело ціанокобаламіну – продукти тваринного походження. Найбільше його міститься в печінці яловичій,свинячій,курячій (до 60 мкг).

Крім того, багатими джерелами є наступні:

►риба – тріска, сардина, скумбрія (до 20 мкг), палтус, короп і сьомга (2 мкг);

►субпродукти – селезінка, серце, мозок (від 17 до 60 мкг);

►морепродукти –гребінці (до 70 мкг), восьминоги, устриці і мідії (до 30 мкг), краби (близько 11 мкг), кальмари і креветки (близько 10 мкг);

►червоне м’ясо - кролика (4,3 мкг), яловичина (2,6 мкг),свинина, баранина (2 мкг);

►нежирні свинячі, яловичі, кролячі і курячі частини (до 4 мкг);

►сирні вироби, згущене молоко, сир (близько 1 мкг);

►кисломолочні продукти, яйця (0,5 мкг).

В інших продуктах вітамін B12 теж зустрічається, але в рослинних варіантах його в сотні разів менше (близько 0,1 мкг на 100г).

Основними з них є:►пшениця (проросла); ►цибуля зелена; ►селера; ►петрушка; ►порей; ►шпинат;►яблука; ►салатні листя; ►бобові; ►соя; ►брокколі; ►білокачанна капуста; ►ріпа; редис; ►часник; ►морква; ►горіхи.

 

■■Причини і симптоми дефіциту вітаміну В12. Дефіцит вітаміну В12 (гіповітаміноз) розвивається поступово, протягом декількох років, оскільки в печінці створюється його запас. Без надходження кобаломіну ззовні, його запасу в організмі вистачає на 3-5 років. Однак після вичерпання цього резерву гіповітаміноз  швидко дає про себе знати.

Причини дефіциту вітаміну В12:

►незначне вживання чи виключення з раціону тваринних продуктів;

►брак ферментів в кишечнику, які відповідають за всмоктуваність В12; ►захворювання печінки, резекція шлунка, гастрит атрофічного типу;

►ураження травних органів паразитами;►тривалий прийом чи побічні дії від певних ліків;►зловживання спиртними напоями;►деякі вроджені захворювання.

■Серед симптомокомплексів можуть бути гематологічні, неврологічні, гастроентерологічні,  психічні та кардіологічні розлади.

До основних симптомів дефіциту вітаміну В12 відносяться наступні:

■бліда або жовтувата шкіра, виразки на слизових, себорейний дерматит; ■слабкість, млявість і швидка стомлюваність;■сонливість, часті головні болі, шум у вухах;■відчуття поколювання чи оніміння в руках і ногах, « мурашки по шкірі» ;■прискорене серцебиття, задишка і запаморочення;

■ глосит, виразки в ротовій порожнині та втрата апетиту;■розлади травлення, часті закрепи та безпричинна втрата ваги; ■порушення зору; ■часті перепади настрою, підвищена нервозність і часті зриви, депресія, психічні розлади; ■ погіршення пам’яті, порушення когнітивних та інтелектуальних функцій, проблеми з фокусуванням, складність мислення.

 

!!!Але варто мати на увазі, що зазначені симптоми можуть бути далеко не єдиними ознаками дефіциту вітаміну В12. Тому самодіагностикою і самолікуванням займатися небезпечно, а правильний діагноз може поставити тільки лікар.

■Невиявлений дефіцит вітаміну B12 протягом тривалого часу може призвести до серйозних чи незворотніх наслідків. Проте, якщо дефіцит виявлений раніше, то деяким порушенням можна запобігти.

■■Симптоми надлишку вітаміну В12. Надлишок вітаміну В12 зустрічається досить рідко. Це обумовлено його швидким засвоєнням і виведенням надлишків з організму. Надлишок вітаміну може спостерігатися при алергічних реакціях, індивідуальних особливостях організму та при порушенні дозування лікарських препаратів або вітамінних комплексів.

■ При надлишку вітаміну В12 характерні наступні симптоми: висип на шкірі чи алергія, біль у серці, порушення серцевого ритму і дихання, набряк легенів, тромбоз, підвищене нервове збудження, зниження розумової активності. А у важкому випадку це може привести до ішемії серця та інсульту, викликати набряк Квінке, в поодиноких випадках - анафілактичний шок.

 

■■Що потрібно зробити у разі підозри на дефіцит чи надлишок вітаміну В12?

►Звернутися до лікаря, спільно виявити взаємозв'язок скарг, що турбують Вас.
►Визначити рівень вітаміну В12.

►Прийняти рішення про необхідність лікування чи способи корекції рівня вітаміну  В12: зміна системи харчування, корекція раціону, та/або медикаментозна  терапія.

■■Функції і корисні властивості вітаміну B12 та його вплив на організм?

Вітамін B12 – незамінна речовина в організмі людини, яка відповідає за безліч важливих функцій.

■ Вітамін B12: сприяє утворенню еритроцитів, покращує склад крові, захищає кровоносну систему і нормалізує кровотворення; ■сприяє усуненню анемії, гіпоксії у тканинах; ■зміцнює імунітет та посилює імунну відповідь на дію патогенного мікроорганізму;■нормалізує процеси регенерації слизових оболонок і шкіри; ■стимулює поділ клітин, від наявності його в організмі залежить благополуччя тих тканин, які найбільш схильні до інтенсивного поділу: імунні клітини, клітини крові і шкіри, а також клітини верхньої частини кишечника; ■бере участь у формуванні нервових і мозкових клітин; ■захищає клітини головного мозку від запалення;■запобігає передчасній загибелі нейронів; ■бере участь в синтезі молекул ДНК, РНК, амінокислот і білків;■прискорює жировий, вуглеводний, білковий обмін речовині забезпечує правильне засвоєння білків, жирів, вуглеводів; ■ впливає на жировий обмін в тканинах печінки та знижує рівень холестерину;■ покращує роботу серця, зміцнює серцевий м’яз;  ■захищає зоровий нерв від запалення і пошкоджень;■підвищує рівень енергії в клітинах;стимулює природнє зростання мязів і захищає їх від виснаження;  ■контролює апетит, не дозволяючи людині переїдати; ■для дітей сприяє нормальному росту організму; ■ усуває безсоння і сприяє звиканню організму до різкої зміни часу доби;■дарує бадьорість, працездатність і витривалість; ■покращує пам’ять, увагу і концентрацію, допомагає запобігти деменціїі покращує роботу вестибулярного апарату;■ відповідає за стійкість до емоційних і психологічних подразників, заспокоює і усуває надмірну нервозність, запобігає виникненню депресії і апатії.

■■ Добова потреба у вітаміні В12  

Для дорослої людини вона становить в середньому 2-3 мкг, для дітей – 0,3-1,4 мкг, підлітків – 2,0 мкг, для вагітних і годуючи  жінок норма вітаміну повинна бути більшою – 2,2-7,6 мкг.

!!! Дуже важливо періодично контролювати вміст в організмі даного вітаміну.

У разі виявлення його дефіциту проконсультуйтесь зі своїм лікарем  щодо прийому вітаміну. Але його не потрібно  приймати паралельно з іншими вітамінами чи ліками, так як вітаміни групи В у деяких випадках можуть взаємодіяти, погано засвоюватись чи навіть нашкодити.

Наприклад, якщо вживати комплекс вітамінів, то іон кобальту у складі вітаміну В12 руйнує інші вітаміни.Тому інколи важливо пити не комплекси вітамінів, а саме ті, яких не вистачає.

Отже, завдяки дивовижним властивостям вітаміну В12 людина здатна уникнути депресій, запобігти багатьом захворюванням і значно збагатитися життєвою енергією.

 

Фахівець з дослідження факторів навколишнього середовища санітарно-гігієнічної лабораторії Богородчанського відділу Івано-Франківського районного відділу ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» Кос   Юлія


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора