Єзупільська селищна рада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

● Користь та шкода полуниці ●

Дата: 31.05.2024 11:31
Кількість переглядів: 90

Фото без опису

■ Полуниця – це не тільки смачна і соковита ягода. Вона має насичений вітамінний та мінеральний склад, а також безліч різноманітних корисних властивостей, які впливають на здоров’я та самопочуття. Проте, незважаючи на це вона може завдавати шкоди людям.

■■ Який склад та калорійність полуниці?
● Полуниця багата на вітаміни групи А, В,С, Е, РР, К, сахариди, каротин, фолієву кислоту, калій, кальцій, магній, натрій, залізо, цинк, марганець, фосфор та органічні кислоти (яблучну і саліцилову), поліфеноли, антиоксиданти, глікозиди, а також клітковину і пектини.
● Вона в середньому складається з води – 88% і сухих речовин: розчинних – 8,8%, нерозчинних – 3,2%. Загальний вміст вуглеводів у ній дуже низький – менше 8 г на 100 г. Це робить полуницю продуктом із низьким глікемічним індексом, що означає, що вона не призводить до різких стрибків рівня цукру в крові та вважається безпечною для людей з діабетом.
● Полуниця має низьку калорійність: в 100 г всього 30 ккал.

■■ Скільки можна їсти полуниці на добу?

За умови, що людина здорова, рекомендовано вживати 4-6 ягід на добу (400 грам), залежно від розміру ягід та розбиваючи цю кількість на декілька порцій. Проте вживати її слід не натще, а
після основного прийому їжі. Максимальна "доза" складає 8 ягід, але її перевищення може обернутися для організму неприємними наслідками. Проте, якщо є певні захворювання, то вживання полуниці слід зменшити
(приблизно 100-200 грам).

■■ Корисні властивості полуниці:
► зменшує запалення та зміцнює імунітет, знижуючи ризик простудних та інфекційних захворювань;
► знижує ризик виникнення та розвитку серцево-судинних захворювань, покращує роботу серця, сприяє розрідженню крові і запобігає утворенню згустків, також знижує ризик розвитку інфаркту, тромбозу та атеросклерозу;
► допомагає регулювати рівень глюкози, знижує ризик розвитку діабету;
► покращує обмін речовин, пробуджує апетит, нормалізує роботу кишечника, виводить з організму шлаки, токсини і солі важких металів;
► підвищує гемоглобін, попереджає анемію, заповнюючи дефіцит заліза; 
► знижує рівень холестерину, сприяє розщепленню жирів;
► нормалізує роботу щитоподібної залози та допомагає при лікуванні захворювань щитовидної залози, позитивно впливає на обмінні процеси йоду;
► знижує ризик виникнення вікових проблем із зором та зміцнює зір;
► зміцнює кісткову та м’язову тканину, попереджає суглобові захворювання: артрит, подагру та ін., а також зменшує біль при остеоартриті;
► має легку сечогінну дію, попереджає ряд захворювань сечовивідної системи, а також позбавляє від набряків;
► зміцнює нервову систему, уповільнює процеси старіння мозку,покращує настрій, пам’ять і когнітивні функції, допомагає полегшити симптоми депресії та зменшити ризик розвитку хвороби Альцгеймера;
► є профілактичним засобом онкологічних захворювань; 

►сприяє виробленню колагену,покращує стан шкіри,має омолоджуючий вплив на організм, посилюючи регенерацію клітин і попереджаючи старіння клітин.

■■ У чому шкода полуниці?
● По-перше, вона є сильним алергеном. Білок, який викликає алергію, пов’язаний з відповідальними за червоний колір антоціанами полуниці.
● По-друге, через високий вміст фруктових кислот її споживання небажане при наявності гастриту, діареї, коліту, виразок, болю в шлунку та інших проблем шлунково-кишкового тракту. Особливо шкоду організму ягода може завдати, якщо вживати її на голодний шлунок.
● По-третє, з обережністю варто вживати полуницю тим, хто отримує антигіпертензивну терапію, бо вона може підсилювати дію пігулок для зниження артеріального тиску та збільшувати навантаження на нирки.
● По-четверте, заборонено вживати її пацієнтам з нирково-кам’яною хворобою чи нирковою недостатністю, оскільки ягода містить оксалат натрію – речовина, з якої складаються камені в нирках.
● По - п’яте, полуниці часто обробляють пестицидами, які накопичуються в ягодах.
● І останнє, надмірне вживання полуниці, а також зіпсованих і підгнилих ягід здатне викликати харчове отруєння.

■■ !!!Важливо!!! Полуниця протипоказана маленьким дітям.

■■ Як обрати полуницю? Щоб вибрати хорошу полуницю, звертайте увагу на колір плоду і запах. Вибирати потрібно суху, без вм’ятин,цілу ягоду з вираженим приємним ароматом. Вона не повинна бути занадто темною,а має бути яскравого червоного відтінку з живими зеленими листками.Хвостики не повинні легко відриватися - така полуниця вважається переспілою. Не рекомендується брати плід з плямами чи недоспілими частинами. Також перевіряйте, чи в контейнері нема цвілих або дуже помʼятих ягід, бо вони можуть зіпсувати вам решту.Опуклі насінини на поверхні свідчать про недозрілості ягід, в той час як знаходження насіння в деякому поглибленні гарантує повноцінну зрілість.
До речі, сліди ягідного соку на упаковці — нормально, а ось якщо вона абсолютно суха, це повинно насторожити.

■■ Як зберігати полуницю?Вона зберігається погано, навіть в холодильнику.
Тому краще купувати її в невеликих кількостях, щоб з’їсти ще свіжу полуницю.
► Зберігати полуницю в холодильнику рекомендованоне більше 3-х днів, в морозильній камері – до 1 року. Пізніше вона не рекомендується до вживання.
► Також можна пом’яти і пересипати її цукром у співвідношенні 1:1,5 та зберігати в холодильнику в закритій тарі – протягом 1 року, а у співвідношенні 1:1 – протягом 3 місяців. Але ємності для зберігання повинні бути виготовлені зі скла або пластику для харчових продуктів. В мідній, залізній та оцинкованій тарі зберігати полуницю забороняється. 

■■ Як дізнатись вміст нітратів у полуниці? Найкращим способом убезпечити себе від нітратів у полуниці — придбати нітратомір. Прилад легкий і компактний, тож його можна носити з собою і використовувати на ринку або в супермаркеті. Також можна звернутись в акредитовану лабораторію щодо проведення лабораторних досліджень.
■ Перед вживанням рекомендовано ретельно вимити ягоди чи замочити на 20- 30 хв в холодній воді для того, що позбутися нітратів. Зазвичай нітрати накопичуються біля хвостика плода, тому, якщо є великі сумніви щодо якості, чверть ягоди можна просто відрізати.
■ Вживаючи полуницю в помірній кількості, ви принесете багато користі своєму організму. Але головне розуміти, що в деяких випадках вона може шкодити Вашому здоров'ю!


Тож, смакуйте полуницею і будьте здорові!


Фахівець з дослідження факторів навколишнього середовища санітарно-гігієнічної лабораторії Богородчанського відділу Івано-Франківськогорайонного відділу ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» Кос Юлія


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора