Єзупільська селищна рада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

ПРОФІЛАКТИКА – ЦЕ ЗДОРОВИЙ І БЕЗПЕЧНИЙ РОЗВИТОК ДІТЕЙ

Дата: 17.06.2024 14:17
Кількість переглядів: 73

Фото без опису

■ Загальна мета профілактики вживання психоактивних речовин - це здоровий і безпечний розвиток дітей і молоді для реалізації їх талантів і потенціалу та їх участі в житті своєї спільноти і суспільства.
■ Цій проблемі приділяють багато уваги фахівці відділення епіднагляду та профілактики неінфекційних захворювань Богородчанського відділу ДУ «Івано- Франківський ОЦКПХМОЗ» під час відвідувань загальноосвітніх навчальних закладів.
■ Незнання речовин і наслідків їх вживання є одним з основних факторів, що підвищують уразливість дітей.
■ Серед найбільш сильних чинників вразливості можна виділити наступні:
генетична схильність, особистісні риси (наприклад, імпульсивність, прагнення до відчуттів), наявність психічних і поведінкових розладів, зневага і жорстоке поводження в сім'ї, погана прихильність до школи і товариства, соціальні норми і середовище, що сприяє виникненню вживання психоактивних речовин ( ПАР), включаючи вплив засобів масової інформації.
■ Передбачити, чи стане людина залежною від наркотиків, неможливо. Частина людей може вживати ПАР певний час і не мати залежності. В інших залежність розвивається дуже швидко, буквально після першого вживання. На формування залежності впливає багато чинників, і що більше факторів ризику має людина, то більша ймовірність того, що прийом наркотиків може призвести до залежності.
■ Деякі фактори, які роблять людей уразливими (або, навпаки, стійкими) до початку вживання психоактивних речовин, розрізняються залежно від віку.
■ В середньому дитинстві все більше часу проводиться поза сім`єю, найчастіше в школі та з однолітками.
■ В цьому відношенні такі фактори, як суспільні норми, шкільна культура і якість освіти, стають все більш важливими для безпечного та здорового емоційного і соціального розвитку. Починається формування цілеспрямованої поведінки, а також навичок прийняття рішень і вирішення проблем.
■ Психічні розлади, які починаються в цей період часу (тривожні розлади, синдром дефіциту уваги і гіперактивності, розлади поведінки), також можуть перешкоджати розвитку здорової прихильності до школи, спільній грі з однолітками.
■ Діти з неблагополучних сімей часто в цей час починають об`єднуватися з однолітками, залученими в потенційно небезпечну поведінку, тим самим піддають себе підвищеному ризику. Те ж саме стосується дітей, які знаходяться в атмосфері війни або стихійних лих. Особливо, коли дитина раптово втрачає близьку людину і
замикається в собі. Виховання і прихильність до школи - це ті чинники уразливості та стійкості, які були виявлені в дитинстві та ранньому підлітковому віці. Важливо підкреслити, що фактори уразливості значною мірою не залежать від людини , пов`язані з багатьма небезпечними формами поведінки і відповідними станами здоров`я, такими як кидання школи, агресивності, правопорушень, насильства, ризикованої сексуальної поведінки, депресії та самогубства.

ПРОФІЛАКТИКА ВЖИВАННЯ ПСИХОАКТИВНИХ РЕЧОВИН
Проблема алкогольної та наркотичної залежності.
■ Немає ефективнішого засобу знищити націю, ніж прищепити їй звичку до самознищення. Крім вживання наркотиків, це включає вживання тютюну, алкоголю, інгалянтів і нових психоактивних речовин (так звані «легальні
наркотики» або «розумні наркотики»).
■ За даними статистики (ESPAD- 2019) близько 85,7 % опитуваних учнів віком 15- 17 років вживали алкогольні напої, 40% - систематично випивали; близько 51 % палили цигарки, 8,7 %- вживали канабіноїди.
■ Фактично, вживання тютюну і алкоголю призводить до не менш високого тягаря хвороб, ніж той, що пов`язаний з вживанням контрольованих наркотиків. Інгалянти надзвичайно токсичні і мають руйнівні наслідки для психосоціальногорозвитку.
■ Оскільки вживання наркотиків може призводити до змін у мозку, залежність розглядають як хронічне захворювання, а не брак волі чи прояв поганого характеру. Тому існує гостра необхідність у профілактичних заходах, спрямованих на вирішення проблеми початку вживання психоактивних речовин.


РАННІЙ ПІДЛІТКОВИЙ ВІК

■ Підлітковий вік - це період розвитку, коли молодь знайомиться з новими ідеями і зразками поведінки через більш тісні зв`язки з людьми і організаціями, що виходять за рамки тих, що були в дитинстві. Прийшов час «спробувати» дорослі ролі і обов`язки.
■ Бажання взяти на себе дорослі ролі і більшу незалежність в той час, коли в мозку підлітка відбуваються значні зміни, також створює потенційно сприятливий час для погано продуманих рішень і залучення в потенційно небезпечні форми поведінки, такі як ризикована сексуальна поведінка, куріння тютюну, вживання алкоголю,
ризиковане водіння і вживання наркотиків.
■ Вживання психоактивних речовин (або інша потенційно небезпечна поведінка) однолітками, а також неприйняття однолітками є важливими факторами, що впливають на поведінку, хоча вплив батьків залишається значним.
■ Деякі риси особистості, такі як прагнення до відчуттів, імпульсивність, тривожна чутливість або безнадійність, пов`язані з підвищеним ризиком вживання психоактивних речовин.
■ За матеріалами ЦГЗ МОЗ України,  характерні прояви залежності від ПАР, на які слід звернути увагу і якнайшвидше вжити необхідних заходів:
 безпідставні зникнення з дому на досить тривалий час;
 різкі несподівані зміни поведінки (необґрунтована агресивність, злобність,
замкнутість, брехливість, відчуженість, неохайність);
 поява боргів, зникнення з дому цінних речей і грошей, крадіжки;
 втрата інтересу до колишніх захоплень, занять;
 поява в домі флаконів/пакувань тощо з невідомими речовинами;
 наявність серед особистих речей шприців, голок, гумових джгутів, таблеток,
наркотичних речовин;
 поява у лексиконі нових жаргонних слів;
 наявність слідів від ін’єкцій на будь-яких частинах тіла, особливо на
передпліччі; 

 розлади сну (безсоння або надзвичайно тривалий сон, сон удень, важке пробудження і засинання, тяжкий сон);
 розлади апетиту (різке підвищення апетиту або його відсутність, вживання значної кількості солодощів, поява надзвичайної спраги);
 зміни розміру зіниць (зіниці різко розширені або звужені до розміру булавкової головки) та кольору шкіри (різко бліда, сірувата).
■ Визначити, чи вживає людина ПАР, можна із використанням експрес-тестів, які продаються в аптеці. Для такого тестування потрібен зразок сечі або слини і можна не звертатися до спеціалізованої клініки.
■ Розроблені відповідні профілактичні програми, які допомагають підліткам, що особливо схильні до ризику, конструктивно справлятися з емоціями, замість використання негативних стратегій виживання, включаючи небезпечне і шкідливе вживання алкоголю.
■ Ефективна профілактика в значній мірі сприяє позитивній взаємодії дітей, молоді та дорослих зі своїми сім`ями, школами, робочим місцем та суспільством.
■ Психологічне та емоційне благополуччя, особиста і соціальна компетентність, сильна прихильність до турботливих батьків, прихильність до шкіл і спільнот, які добре забезпечені ресурсами і організовані, - все це фактори, які сприяють тому, що люди стають менш вразливими для вживання психоактивних речовин та інших ризикованих поведінок.

Лікар з загальної гігієни Богородчанського відділу ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХМОЗ» Левицький Богдан


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора