Єзупільська селищна рада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Вплив високої температури на організм людини

Дата: 21.06.2024 12:36
Кількість переглядів: 235

Фото без опису

 

■ Літо – прекрасний час відпочинку, відпусток, подорожей, рибалки, походів у гори, поїздок на дачу, якого з нетерпінням чекають абсолютно всі - від дітей до пенсіонерів. Але спека може і серйозно завадити довгоочікуваному відпочинку.
■ Основне правило, яким варто керуватися не лише під час спеки, а загалом по життю – уважно прислухатися до свого організму. Він собі не ворог, а тому завжди дасть знати, коли йому щось загрожує.
■ Якщо такі умови сприятливі для відпочинку, то вони створюють значні труднощі при виконанні робіт, особливо тяжких фізичних і на відкритих ділянках.
■ Відповідно до Конституції  України та ст. 153 Кодексу законів  про працю  кожен громадянин  має право на належні, безпечні й здорові умови праці.
■ Мікрокліматичні умови на робочому місці, у виробничих приміщеннях – найважливіший санітарно-гігієнічний фактор, від якого залежить стан здоров’я та працездатність людини.
■ До показників мікроклімату повітря робочої зони відносяться температура, відносна вологість, швидкість руху повітря.
■ Основним документом, який регламентує вимоги до параметрів виробничого середовища є Санітарні норми виробничого мікроклімату (ДСН 3.3.6.042-99) , які встановлюють оптимальні та допустимі параметри для робочої зони виробничих приміщень з урахуванням важкості роботи та пори року.
■ Спека у літній період негативно впливає на стан здоров’я людини під час виконання трудових і посадових обов’язків.
■ Ознаками перегрівання організму є головний біль, нудота, втома, млявість, сонливість тощо, це збільшує ризик нещасного випадку, знижує працездатність, призводить до травматизму.
■ Саме тому керівникам робіт в умовах підвищеної температури повітря необхідно ретельніше планувати виробничі завдання для кожного працівника, обов’язково забезпечити належний контроль за дотриманням вимог законодавства щодо створення безпечних умов праці під час виконання робіт в умовах дії високої температури навколишнього середовища.
■ Слід пам’ятати, що відпочинок працівників у полі дозволено тільки у спеціально відведених місцях, які обладнуються добре помітними віхами вдень і освітленими ліхтарями в темний період доби.
■ Не дозволено відпочивати під машинами, в кабіні машини під час роботи двигуна, серед поля тощо.
■ Спека призводить до згущення в організмі крові (а це загрожує виникненню тромбів). Навантаження на всі системи організму при цьому збільшується.
■ У спеку знижується кількість кисню в повітрі, у людини настає гіпоксія – кисневе голодування. Навіть молоді та здорові люди в спеку не відчувають себе бадьорими: стає важко дихати, навалюється млявість і сонливість.
■ Якщо ви метеозалежна людина або у вас вегето-судинна дистонія, – спека теж може негативно вплинути на ваше самопочуття.
■ Як же допомогти своєму організму пережити літню спеку?
■ Організм у спеку швидко втрачає воду. Особливо сприйнятливі до зневоднення діти і люди похилого віку. Щоб не допустити зневоднення організму, потрібно пити до 3 літрів рідини щодня.

■ Разом із потом наш організм втрачає і необхідні солі і мінерали – магній, кальцій, цинк. Щоб заповнити їх втрату, найкраще пити мінеральну воду без газу, воду, підкислену лимоном, зелений чай без цукру,фруктові та овочеві соки. Пити краще невеликими порціями, але часто. Тоді водний баланс в організмі буде в нормі, що сприятливо позначається на здоров’ї і красі шкіри.
■ Не пийте крижану воду – ризикуєте застудитися.
■ Тривале перебування на сонці може спричинити подразнення кон’юнктиви, фотокератит – дуже болючий сонячний опік рогівки, симптоми якого проявляються зазвичай через 6-12 годин після опромінення, і втома очей.
■ Багато негативних впливів сонця на очі проявляються тільки через роки. Люди, які не захищають очі від сонця, в літньому віці страждають дегенерацією рогівки. В полуденний час найсильніше ультрафіолетове випромінювання, і ви можете легко отримати опік шкіри, сонячний чи тепловий удар.
■ Тепловий удар можна отримати при вираженому перегріванні організму, у приміщенні з високою температурою.
■ Симптоми теплового удару – загальна слабкість, головний біль, прискорене серцебиття, блювота. Часто може спостерігатися втрата орієнтації, блідий колір шкіри, підвищена температура тіла. Шкіра буде дуже сухою та гарячою на дотик.
■ В разі отримання теплового удару слід вчасно та правильно надати долікарську допомогу. Головна мета: прибрати з сонця і охолодити тіло.
■ При тепловому ударі необхідно запобігти подальшому перегріванню людини, збільшити доступ повітря.
■ При виникненні задишки, дискомфорту у зоні грудини, головного болю або навіть різкої слабості – припиніть будь-яке фізичне навантаження і приляжте. Покладіть на лоб, вилиці і на груди мокрий рушник. Звільніть грудну клітку від
одягу. Якщо це трапилося на вулиці, перенесіть потерпілого в тінь та напоїть великою кількістю рідини. Класти необхідно виключно на спину. 
■ Охолодити тіло можна за допомогою пластикових пляшок з холодною водою. Для цього покладіть пляшки на місця великих судин (на шию і пахви).
■ Якщо постраждалому не стає краще – терміново викликайте швидку допомогу!
■ Сонячний удар развивається при прямій дії сонячних променів і більше впливає на центральну нервову систему: з’являється заторможеність, головокружіння, можлива втрата свідомості.
■ Для профілактики сонячного удару необхідно носити головний убір, по можливості знаходитися на вулиці з 7.00 до 10.00 і після 16.00.
■ При хронічних захворюваннях контролюйте рівень цукру, холестерину в крові, артеріальний тиск, зверніться до лікуючого лікаря для корекції дози препаратів з врахуванням спеки.
■ Долікарська допомога: розстібнути одяг, покласти людину в тіні з трохи піднятими ногами, на голову та ділянку серця покласти холодний компрес, дати склянку холодного напою, краще чаю. В разі порушення дихання — зробити штучне дихання.


Лікар з загальної гігієни Богородчанського відділу ДУ “Івано-ФранківськийОЦКПХ МОЗ” Левицький Богдан


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора