Єзупільська селищна рада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

●Морозиво: в чому користь і в чому шкода?●

Дата: 21.06.2024 14:34
Кількість переглядів: 79

Фото без опису

■ Морозиво є улюбленими ласощами як для дітей, так і для дорослих. Воно освіжає, «охолоджує», дарує відчуття задоволення. Хтось любить простий пломбір, хтось полюбляє шоколадне чи фісташкове, а хтось надає перевагу фруктовим смакам. Часом так важко дотриматись тієї межі, щоб не з’їсти замість невеличкої порції ціле відерце морозива.
■ Що ж приховується за яскравими упаковками, різноманітними назвами, фруктовими наповнювачами, шоколадною глазур’ю і вафельними стаканчиками? Чи приносить морозиво користь організму або ж, навпаки, шкоду?
■■Чим корисне морозиво?
Якісне, виготовлене з дотриманням усіх норм виробництва, морозиво містить багатий вітамінно-мінеральний склад. Морозиво - це не тільки смачно, але й корисно. Користь морозива полягає в наступному:
►Містить важливі для організму речовини – вітаміни(вітаміни А, Е, С, В1, В2, D,РР), мінерали (кальцій, натрій, фосфор, калій, магній), незамінні кислоти, ферменти.
►При споживанні морозива виробляється серотонін, що відомий як «гормон щастя», який покращує настрій,заспокоїть, знімає стрес, надає заряд енергії, викликає прилив радості, бадьорості та сил.
►Має легкий судинозвужувальний і болезаспокійливий ефект. Тому його корисно їсти при схильності до носових кровотеч або при м’язових болях.
►Позитивно впливає на нервову систему та обмінні процеси організму, зміцнює імунітет.
►Знижує ризик появи каменів у нирках, зменшує біль при менструаціях, знижує ризик безпліддя у жінок.
► Морозиво на йогуртовій основі є відмінною профілактикою захворювань шлунково-кишкового тракту та дисбактеріозів.
►Деякі види морозива, зокрема з темним шоколадом, містять антиоксиданти та флавоноїди, які допомагають знизити рівень шкідливого холестерину і покращити стан здоров`я серця.
►В складі деякого виду морозива містяться ферменти, які допомагають розщеплювати та засвоювати молочні жири.
►Корисно частіше їсти морозиво тим, хто постійно страждає від простудних захворювань: воно загартовує слабке горло.
►Вгамовує голод.
■■ Здавалося б, що в складі стільки корисних властивостей, і його можна їсти кілограмами. Але, як і будь-який інший продукт, морозиво має певні вади.
■ То у чому шкода морозива?
►Може містити велику кількість доданого цукру, а надлишок цукру може стати причиною розвитку серцево-судинних захворювань, діабету і захворювань жовчного міхура.
►Може спричинити коливання рівня глюкози та як наслідок , призводити до проблем із сном та впливати на настрій: перехід від відчуття приливу енергії до пригнічення.

► Натуральне морозиво з молока у людей з непереносимістю лактози здатне призвести до проблем зі шлунком, зокрема до «синдрому подразненого кишківника».
►Може погіршити стан тих, хто страждає на синдром подразненого кишківника.
►Підвищує ймовірність утворення твердого калу, а це призводить до ризику закрепів.
► Вживання великої кількості морозива з високим вмістом жиру може сприяти підвищенню рівня “поганого” холестерину і таким чином підвищити ризик серцевих захворювань.
► Різке і швидке споживання морозива може призвести до появи болючого і неприємного відчуття “холодового головного болю” – головний біль від морозива (реакція на різке зниження температури в ділянці піднебіння).
► Морозиво може викликати напад мігрені.
►Якщо швидко з’їсти морозиво після гарячого напою, то можуть з’явитися тріщини в емалі зубів.
► Постійне споживання цукру може спричинити набір зайвих кілограмів, які відображаються на загальному стані здоров’я і створюють ризик розвитку раку підшлункової та молочної залози, нирок, товстої кишки та печінки.
► Занадто велика кількість цукру може призвести до швидкого старіння та появи зморшок.
► Деякі види морозива містять значну кількість синтетичних ароматизаторів, барвників і домішок (морозиво ароматичних сортів, наприклад, апельсинове, мангове, полуничне, тощо).
■■ Скільки можна з’їсти морозива в день???
Здоровим дорослим людям рекомендується з’їдати не більше 100 г продукту в день. А краще і зовсім обмежитися 2-3 порціями в тиждень, щоб підвищена калорійність точно не відбилась ні на фігурі, ні на рівні холестерину і цукру.
■■Як вибрати якісне морозиво в магазині???
1. Читайте склад. Ідеальні інгредієнти — це цілісне і сухе молоко, масло, вершки, яйця, натуральні смакові наповнювачі. Десертів з довгим списком рослинних жирів, ароматизаторів та консервантів краще уникати.
2. Шукайте позначку стандартизації. Запам`ятайте — під ДСТУ 4733 випускається морозиво з натуральних молокопродуктів. Якщо на пачці стоїть ДСТУ 4735, у виробництві використовуються рослинні замінники тваринних жирів.
3. Оцініть зовнішній вигляд товару. Упаковка повинна бути герметичною, з відмітками про термін придатності. Якщо морозиво втратило форму, на поверхні виступили кристали льоду, значить воно повторно заморожувалося.
4. Вивчіть умови зберігання. Температура в холодильнику повинна відповідати рекомендаціям, вказаним на упаковці.
5.Зверніть увагу на термін придатності.
■ Морозиво – це смачний та улюблений десерт, але його споживання повинно бути у міру.
■ Збалансоване харчування, регулярна фізична активність та свідоме вживання морозива можуть допомогти вам насолоджуватися цим десертом без шкоди для вашого здоров’я.

■ Пам’ятайте: будь-який, навіть найкорисніший продукт, стає отрутою, якщо вживати його занадто багато.


Фахівець з дослідження факторів навколишнього середовища санітарно- гігієнічної лабораторії Богородчанського відділу Івано-Франківського районного відділу ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» Свистяк Юлія


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора