Як уникнути отруєння дикорослими грибами
Ліси Прикарпаття багаті різноманіттям дикорослих грибів. Проте щороку в області реєструються
випадки отруєнь грибами. Так в 2023 році від отруєння грибами потерпіло дев’ятеро мешканців Прикарпаття, з них четверо дітей. В 2024 році випадки отруєнь грибами не реєструвались. Однак Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області вкотре нагадує основні правила, яких
необхідно дотримуватись грибникам.
Не варто споживати грибні страви дітям віком до 6 років, особам похилого віку, вагітним жінкам та матерям, що годують, а також людям з захворюваннями органів травлення.
Відмовтеся від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельній мережі.
Не купуйте гриби на стихійних ринках, вздовж автомобільних шляхів.
Вирушивши до лісу пам’ятайте основні правила:
Збирати можна лише цілі гриби, щоб було добре видно морфологічні ознаки. Не беріть занадто молоді чи старі гриби – їх легко переплутати з отруйними.
Збирайте лише ті гриби, які ви чітко знаєте.
Не збирайте грибів поблизу автомобільних трас, промислових підприємств, полігонів, в парках та на інших забруднених територіях: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.
Не куштуйте сирі гриби.
Перед приготування ще раз ретельно огляньте всі гриби, сумнівні –викиньте.
Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.
Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
За появи перших симптомів отруєння – таких як різкий біль в животі, нудота чи блювання, діарея, підвищення температури тіла, запаморочення, марення, поява галюцинацій – негайно зверніться за медичною допомогою.
Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для здоров’я та життя!