Єзупільська селищна рада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

●Водний баланс в людському організмі●

Дата: 27.06.2024 16:33
Кількість переглядів: 56

Фото без опису

■Водний баланс людини – це коли кількість води, яка потрапляє в організм разом із продуктами та напоями, дорівнює кількості, яку ми втрачаємо протягом дня через дихання, піт і сечовиділення. Він надзвичайно важливий, і практично всі життєво важливі процеси так чи інакше залежать від підтримки водного балансу.
■Якщо в організмі води більше норми – це позитивний водний баланс, якщо в організмі спостерігається нестача рідини, то негативний. І в першому, і в другому випадку порушення водного балансу може призвести до виникнення проблем, пов’язаних з нормальним функціонуванням всього організму і спричинити виникнення різних захворювань. 
■Ідеальним показником водного балансу є стабільний та постійний рівень рідини в людському організмі.
■■Порушення водного балансу в організмі людини виникає з різних причин:
►недостатнє або надмірне споживання води; ►втрата електролітів; ►хвороби нирок і надниркових залоз; ►захворювання щитоподібної залози та серцево- судинної системи; ► посилене потовиділення; ► приймання діуретиків та інших медикаментів; ►інші.
■■Симптоми порушення водного балансу:
► головний біль;► сухість шкіри;► загальна слабкість, втома;
► підвищення температури тіла і серцевого ритму;►інтоксикація організму,
► надлишкова вага через проблеми зі спалюванням жиру;
► порушення роботи нирок, серця і ін. органів;
► проблеми з травленням (закрепи);► підвищений рівень холестерину;
► болі в суглобах;► судоми; ► підвищений чи понижений тиск.
■■Втрата води всього на 2% від ваги тіла, що складає 1-1,5 л, призводить до гострого відчуття спраги, при 6-8% виникає непритомний стан, при 10% починають з'являтися галюцинації, а при 20% може настати смерть.
■■Як відновити та підтримувати водний баланс в людському організмі?
●Показник норми водного балансу для кожної окремо взятої людини є індивідуальним та залежить від таких факторів, як маса тіла людини, її вік та стать, рівень потовиділення, тривалості та інтенсивності фізичної активності, умов навколишнього середовища та ін.
► Але все ж таки існують певні рекомендації щодо відновлення та підтримки водного балансу в організмі.
■ Пийте достатню кількість води: в середньому дорослій людині рекомендовано випивати близько 2-3 літрів води на день (рекомендовано пити щодня зранку 1-2 склянки відразу після пробудження; за півгодини до їжі і через годину-півтори після їжі; незадовго до сну; до, під час та після фізичної активності; при відчутті спраги; при хворобливих станах здоров’я, коли висока температура тіла, блювота чи діарея).
■Краще пийте злегка прохолодну або навіть теплу воду, тому що холодні напої швидше виводяться з шлунку.

■Використовуйте продукти, що містять багато води: овочі (огірки, помідори), фрукти (кавун, диня), зелень, супи, йогурти і смузі, а також пийте чай, морс, компот.
■Споживайте електроліти: при втраті води через потовиділення або при захворюваннях важливо також поповнювати запаси електролітів в організмі (натрій, калій, магній). У ролі їх часто виступають ізотонічні напої, банани, огірки та інші продукти.
■Обмежуйте вживання кофеїну, алкоголю та цукрових напоїв, тому що вживання їх у великій кількості може призвести до дегідратації.
■Уникайте тривалого перебування на сонці, особливо в спекотну погоду.
■Займайтеся фізичними вправами без перевтоми.
■ Якнайчастіше приймайте душ чи ванну, тому що через шкіру людини активно вбирається волога та насичується нею весь організм.
■ Слідкуйте за симптомами порушення водного балансу та у разі потреби зверніться до лікаря.
■ Потреба у воді збільшується під час вагітності , під час годування груддю, при лихоманці, блювоті або діареї.
■■ Немає чітких прописаних норм щодо споживання води на добу. 
Все це дуже індивідуально і залежить від багатьох факторів. Проте існують рекомендації щодо споживання води на добу.
● немовлята: 0-6 міс. – 100-190 мл/кг маси тіла, з грудним молоком; 6-12 міс. – 0,8-1 л;
●діти: 1-2 роки – 1,1-1,2л; 2-3 р. – 1,3 л; 4-8 р. – 1,6 л;
● 9-13 р. – 2,1 л (хлопчики) і 1,9 л (дівчатка);
●старше 14 р.– 2,5 л (хлопці) і 2,0 л (дівчата);
●доросла людина– приблизно 2,5-3 л.
■ Чому пити забагато води – небезпечно?
Інколи буває так, що людина не впевнена чи достатньо вона випиває води.
■ Як зрозуміти хочете ви пити, чи ні?
- Налийте у склянку воду і зробіть ковток. Якщо вода вам смакує – продовжуйте пити, якщо не смакує – значить не пийте. Ніколи не примушуйте себе пити через силу, оскільки це може бути токсичним через те, що нирки не можуть вивести з організму більше 1 літра води за годину. Як наслідок вода, накопичена в клітинах та міжклітинному просторі органів та систем організму, може спричинити смертельну небезпеку.
►Будьте здорові! Контролюйте Ваш водний баланс кожного днята дотримуйтесь простих рекомендацій щодо відновлення та підтримки водного балансу в організмі.


Фахівець з дослідження факторів навколишнього середовища санітарно- гігієнічної лабораторії Богородчанського відділу Івано-Франківського районного відділу ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» Свистяк Юлія


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора