Єзупільська селищна рада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

18 ЖОВТНЯ - ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ З ТОРГІВЛЕЮ ЛЮДЬМИ. Людина не товар. Діти не для продажу

Дата: 16.10.2024 14:57
Кількість переглядів: 121

Фото без опису

     Щорічно 18 жовтня відзначається Європейський день боротьби з торгівлею людьми, мета якого – висвітлення проблеми торгівлі людьми, необхідність об’єднання зусиль для протидії цьому явищу, переслідування злочинців, надання допомоги постраждалим особам.

     Проблема торгівлі людьми особливо загострилася під час повномасштабного вторгнення російської федерації на територію України. Жінки та діти, які змушені покинути Україну, прямують до сусідніх країн, стикаються з ризиками торгівлі людьми. Водночас чоловіки, що залишаються всередині країни, також можуть стати здобиччю торговців людьми, застерігає Міжнародна організація з міграції (МОМ).

     Існує чимало різноманітних видів експлуатації: сексуальна, трудова, економічна, усиновлення (удочеріння) у комерційних цілях, використання в порнобізнесі, використання у військових конфліктах, залучення до злочинної діяльності, трансплантація чи насильницьке донорство, примус до заняття проституцією, рабство і ситуації, подібні до рабства, примусова праця, залучення в боргову кабалу та інші.

     Одними із найбільш уразливих до торгівлі людьми в такій ситуації є діти без супроводу або діти, розлучені із сім’єю, жінки, особи з інвалідністю, особи похилого віку та особи, які вже колись раніше потрапляли у ситуацію торгівлі людьми.

     Кожен другий українець (59%) ризикує постраждати від експлуатації, будучи готовим погодитися хоча б на одну ризиковану пропозицію за кордоном чи в Україні, про що свідчить опитування, проведене на замовлення МОМ.

     Майже половина з-поміж цієї групи ризику погодилася б на ризиковану пропозицію роботи за кордоном: працювати без офіційного працевлаштування та навіть у закритих приміщеннях без можливості вільно покинути робоче місце; порушити правила перетину кордону; віддати роботодавцю паспорти, телефон та особисті речі. Адже, через війну понад 20 мільйонів людей втратили дохід, понад 16 мільйонів залишилися без роботи, понад 5 мільйонів втратили житло, а понад мільйон сімей зіткнулися з браком харчів. Обмежені можливості для задоволення базових потреб, невизначеність, розлука з родинами і втрата близьких також суттєво вплинули на добробут людей, на тлі чого понад 15 мільйонів сімей повідомили про проблеми з психічним здоров’ям.

     Свобода людини є однією з головних цінностей сучасного цивілізованого суспільства, а забезпечення недоторканності свободи особи – однією з головних функцій держави.

     Діти та підлітки є особливою мішенню для злочинців через легку довірливість та бажання мати свободу від батьків. Дорослі можуть усвідомлювати, аналізувати почуте про реалії торгівлі людьми, а діти часто залишаються сам на сам з небезпекою, вони не мають страху перед незнайомою людиною, яка до них посміхається. В середньому діти складають близько 20% з усіх жертв торгівлі людьми.

     Діти є особливо вразливими, але допоки батьки уважні до їх життя, небезпеку можна зменшити. Роль батьків дуже важлива, насамперед, у формуванні дитячої особистості, її взаємовідносин з однолітками, психологічного самопочуття, яке визначається задоволенням у сім’ї найголовніших потреб: любові та довіри, самостійності, самоствердження і визнання. Якщо характер відносин між батьками та дітьми побудований на довірі, любові, повазі, зацікавленості, наприклад, батьки знають про соціальні сторінки дітей, час від часу перевіряють їх на предмет опублікованих фото, коментарів до них, друзів, з якими діти спілкуються, або діти самі про це розповідають, ймовірність того, що дитина буде втягнута в ситуацію торгівлі людьми менша, аніж у дітей, в сім’ї яких відсутні відносини з батьками та основні потреби дитина намагається задовольнити за межами сім’ї, наприклад в соціальних мережах. Діти, в сім’ях яких було домашнє насильство, як правило, шукають психологічної підтримки, розуміння і любові за її межами. У таких випадках ризик потрапляння до ситуації торгівлі людьми, значний.

Якщо ви чи ваші знайомі стали жертвою торгівлі людьми або ви володієте інформацією щодо таких злочинів негайно повідомте за телефонами:

  • 102 – поліція;

    1547 – гаряча лінія з протидії торгівлі людьми;


    527 – Національна гаряча лінія з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів;


    112 – служба екстреної допомоги в ЄС;


    0 800 213 103 – Контакт-центр системи безоплатної правової допомоги;


    0 800 500 335 або на короткий номер 116 123 – Гаряча лінія з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації;


    0 800 500 225 або на короткий номер 116 111 Національна дитяча гаряча лінія;


    0 800 505 501 Національна безкоштовна гаряча лінія з питань протидії торгівлі людьми


  • 1545 (обрати цифру 3) – Урядова консультаційна лінія з питань безпеки дітей в Інтернеті;


    +38-044-205-37-36; 205-36-94 (для дзвінків з-за кордону);

 Пам’ятайте: стати жертвою торгівлі людьми може кожен, незалежно від статі, віку, рівня освіти чи кваліфікації!!!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора