Єзупільська селищна рада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Холера - небезпечна хвороба

Дата: 26.05.2025 15:27
Кількість переглядів: 13

Фото без опису

     Холера належить до найдавніших хвороб людини (з часів походів О.Македонського). У Європі вона «оселилась» в XVIII столітті. А з XIX століття розповсюдження холери набуває характер пандемій.
     З 1961р. почалась чергова, сьома, пандемія холери, в якій було залучено більше 180 країн та офіційно зареєстровано близько 9 мільйонів захворілих.
    Ендемічні осередки розташовуються в Африці, Південній Америці, Індії та Південно-Східній Азії.
    Остання пандемія продовжується в наш час і є наймаштабнішою та довготривалішою  у порівнянні з попередніми.
    За оцінками, від 1,3 до 4 мільйонів людей у всьому світі щороку хворіють на холеру і від неї помирає від 21000 до 143000 людей.
    В Україні періодично реєструються спалахи холери. Останні реєструвались у 2011 та 2018 роках. Крім того, в Україні спостерігається «укорінення» холерного вібріону. Його виділяють як з об’єктів навколишнього середовища (стічна, морська, річна вода), так і від хворих на гострі кишкові інфекції. Існує і здорове вібріоносійство серед населення.
    Зазначене дозволяє оцінити ситуацію щодо холери в Україні як нестабільну.
    Війна РФ проти нашої країни призвела до зростання ризиків тяжких епідемічних ускладнень внаслідок руйнування комунальної, медичної служби, служби протиепідемічного захисту тощо.
    Загальна сприйнятливість до холери, простота інфікування, тяжкий, швидко прогресуючий перебіг з високою летальністю при відсутності своєчасної допомоги, відсутність стійкого імунітету після перенесеної хвороби, великі затрати на локалізацію та ліквідацію осередка холери, ізоляції та лікування хворих і контактних – все це пояснює той факт, що холеру віднесено до хворіб, які мають міжнародне значення.
    Холера не знає кордонів, а тому в боротьбі з цією грізною хворобою при виникненні осередка в будь-якій країні включається усе світове суспільство.
   Холера — це гостра діарейна інфекція, що виникає при вживанні харчових продуктів або води, заражених бактерією Vibrio cholerae О1 або О139. Холера передається фекально-оральним шляхом від людини до людини, частіше при вживанні забрудненої води, овочів, фруктів, при купанні, а також через їжу і при побутових контактах. Без належного лікування може призвести до смерті.Інкубаційний період триває від кількох годин до 5 днів. Хвороба, зазвичай, починається гостро і призводить до різкого зневоднення організму.Джерелом збудника інфекції є людина - хворий або носій вібріонів.
    Холерний вібріон може зберігати життєздатність у воді протягом тривалого часу, у харчових продуктах при кімнатній температурі протягом 2-5 днів, на поверхні плодів і овочів в умовах сонячного освітлення упрожовж 8 годин, при низьких температурах та у морській воді — 2 тижнів і більше, у кишечнику окремих річкових та морських тварин — декількох місяців. Під час кип'ятіння холерний вібріон гине протягом хвилини, є малостійким до висушування, до прямого сонячного опромінення, є надзвичайно чутливим до дії звичайних дезінфектантів.
    Першими симптомами холери є діарея, блювота, болі у животі.

Характерні симптоми холери:

 частий, до 10 і більше разів на добу, пронос. При цьому людина втрачає багато рідини - до 20 літрів на добу. У результаті втрати рідини відбувається згущення крові і зневоднення організму;
 через втрату з рідиною мікроелементів з`являються м`язові судоми, частіше за все - починаючи з литкових м`язів;
 загострення рис обличчя, очі западають, синіють губи і вушні раковини;
 холодна шкіра (холера - одна з небагатьох інфекцій, що супроводжуються нормальною або навіть зниженою температурою тіла);
 шкіра втрачає пружність, легко збирається в складки і дуже довго розправляється, а шкіра стоп і рук стає зморшкуватою (так звані «руки прачки»);
 задишка, різка слабкість.
    При ранній діагностиці і правильному лікуванні холера виліковна.
    Щоб уникнути захворювання необхідно дотримуватись простих правил:
 не купувати продуктів харчування, зокрема - рибу, у місцях стихійної торгівлі;
 не купатися і не ловити рибу у забруднених водоймах;
 дотримуватися особистої гігієни, ретельно мити руки перед тим, як брати чи готувати їжу, після відвідування туалету;
 використовувати чисту воду;
 мити овочі і фрукти перед вживанням;
 ретельно готувати їжу, проварювати чи просмажувати продукти харчування перед вживанням.
    Вакцинація рекомендується людям, які виїжджають в ендемічні щодо холери регіони. Сучасні оральні вакцини забезпечують захист на кілька місяців але їх кількості не вистачає.Щеплення не замінює дотримання запобіжних заходів.
    В Україні проводиться безперервний епідеміологічний нагляд за холерою впродовж року, а з 1 червня до 1 жовтня діє посилений сезон спостереження за цією хворобою (проводиться моніторинг стічних вод, прісної та морської води, обстежуються хворі з гострими кишковими інфекціями).
   Особиста гігієна, безпечна їжа та вода - це проста але дуже ефективна профілактика холери!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора