АЧС: як відбувається зараження свиней

Основний шлях передачі збудника АЧС – це безпосередній контакт тварин між собою та перенос збудника від хворої до здорової тварини черезпосередника, в ролі якого найчастіше виступає людина. Вірус також може потрапляти від диких свиней.
Вірус АЧС може переноситись інвентарем, технікою, транспортними засобами, а також на одязі та взутті осіб, що перебували в контакті з хворими тваринами.
Продукти життєдіяльності чи забою (кров, м’ясо, сало, шкіра, кістки,внутрішні органи тощо) хворих
свиней – ще одне джерело розповсюдження АЧС. Тому використання необроблених кормів чи харчових відходів для годівлі може призвести до інфікування вірусом.
Єдиний і надійний захист від АЧС – суворе дотримання правил біобезпеки.
Наочно про основні шляхи потрапляння АЧС до свиногоподарств - в інфографіках, розроблених спільно з європейським проєктом EU4SaferFood та
Асоціацією свинарів України.




