Рекомендації операторам ринку харчових продуктів під час відключення електроенергії

В умовах повномасштабної війни та збройної агресії росії в Україні тривають віялові та аварійні відключення електроенергії, що в свою чергу, впливає на температурні режими зберігання харчових продуктів на потужностях їх виробництва та обігу.
Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області звертає увагу операторів ринку харчових продуктів на необхідність забезпечення безперебійних режимів зберігання харчових продуктів, щоб уникнути негативних наслідків для здоров’я споживачів.
Звертаємось до операторів ринку харчових продуктів з метою максимально забезпечити належні умови при виробництві та обігу харчових продуктів, зокрема щодо дотримання температурного режиму під час зберігання продуктів.
Щоб знеструмлення не застало Ваш заклад зненацька:
- заздалегідь подбати про альтернативні засоби електроенергії (бензинові або дизельні генератори, павербанки, портативні електростанції тощо).
- Для малих магазинчиків/кіосків для короткочасного вирішення проблеми зі світлом скористатися холодовими елементами та/або контейнерами із водою, які завчасно були піддані заморожуванню.
- За можливості перевезіть швидкопсувні харчові продукти у склади – холодильники або в ближні населені пункти, де є постачання електроенергії, що може забезпечити роботу холодильного та морозильного обладнання.
Відповідно до впровадженої системи безпечності харчових продуктів (система НАССР) у Вас має бути розроблений план заходів чи інструкції на випадок відключення електроенергії, проведено навчання персоналу щодо забезпечення належних умов зберігання харчових продуктів, визначених виробником.
Підготуйтеся до надзвичайних ситуацій з електроенергією:
- Переконайтеся, що у вашому холодильнику та морозильній камері наявні термометри для зберігання харчових продуктів. Температура у морозильній камері не повинна перевищувати позначки -18°С, а в холодильнику – не більше +4°С. Запасіться термометрами, які у разі відключення електроенергії, коли не працюють термометри холодильного обладнання покажуть температуру в холодильнику та морозильній камері, щоб допомогти вам визначити, чи дотримані температурні вимоги зберігання харчових продуктів.
- Якщо ви заздалегідь знаєте, що відключення електрики триватиме понад 4 години, можна згрупувати продукти разом у морозильній камері, за умови дотримання товарного сусідства. Це допомагає продуктам залишатися холодними довше.
- Заздалегідь купіть або приготуйте холодогени, пакети з гелем, тощо і заморозьте їх. За можливості придбайте сухий або блоковий лід. Зберігайте це в морозильній камері для подальшого використання в холодильнику.
- Тримайте дверцята холодильника або морозильної камери закритими, щоб запобігти потраплянню теплого повітря.
- Перевіряйте температуру продуктів, що зберігаються в морозилці або в холодильнику з додатковим джерелом холоду. Це можна зробити за допомогою термометра в холодильнику чи морозилці.
- Якщо електрика була вимкнена не більше ніж на 4 години, охолоджені продукти будуть в безпеці доти, доки двері залишаються зачиненими. Коли живлення знову увімкнеться, перевірте температуру в холодильнику або продуктів.
Будьте відповідальними. Пам’ятайте, що безпека харчових продуктів є пріоритетом і навіть у таких критичних умовах.




