Єзупільська селищна рада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Рекомендації операторам ринку харчових продуктів під час відключення електроенергії

Дата: 27.10.2025 10:24
Кількість переглядів: 43

В умовах повномасштабної війни та збройної агресії росії в Україні тривають віялові та аварійні відключення електроенергії, що в свою чергу, впливає на температурні режими зберігання харчових продуктів на потужностях їх виробництва та обігу.  Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області  звертає увагу операторів ринку харчових продуктів на необхідність забезпечення безперебійних режимів зберігання харчових продуктів, щоб уникнути негативних наслідків для здоров’я споживачів.  Звертаємось до операторів ринку харчових продуктів з метою максимально забезпечити належні умови при виробництві та обігу харчових продуктів, зокрема щодо дотримання температурного режиму під час зберігання продуктів.   Щоб знеструмлення не застало Ваш заклад зненацька: •	заздалегідь подбати про альтернативні засоби електроенергії (бензинові або дизельні генератори, павербанки, портативні електростанції тощо). •	Для малих магазинчиків/кіосків для короткочасного вирішення проблеми зі світлом скористатися холодовими елементами та/або контейнерами із водою, які завчасно були піддані заморожуванню.   •	За можливості перевезіть швидкопсувні харчові продукти у склади – холодильники або в ближні населені пункти, де є постачання електроенергії, що може забезпечити роботу холодильного та морозильного обладнання. Відповідно до впровадженої системи безпечності харчових продуктів (система НАССР) у Вас має бути розроблений план заходів чи інструкції на випадок відключення електроенергії, проведено навчання персоналу щодо забезпечення належних умов зберігання харчових продуктів, визначених виробником.  Підготуйтеся до надзвичайних ситуацій з електроенергією: - Переконайтеся, що у вашому холодильнику та морозильній камері наявні термометри для зберігання харчових продуктів. Температура у морозильній камері не повинна перевищувати позначки -18°С, а в холодильнику – не більше +4°С. Запасіться термометрами, які у разі відключення електроенергії, коли не працюють термометри холодильного обладнання покажуть температуру в холодильнику та морозильній камері, щоб допомогти вам визначити, чи дотримані температурні вимоги зберігання харчових продуктів. - Якщо ви заздалегідь знаєте, що відключення електрики триватиме понад 4 години, можна згрупувати продукти разом у морозильній камері, за умови дотримання товарного сусідства. Це допомагає продуктам залишатися холодними довше. - Заздалегідь купіть або приготуйте холодогени, пакети з гелем, тощо і заморозьте їх. За можливості придбайте сухий або блоковий лід. Зберігайте це в морозильній камері для подальшого використання в холодильнику. - Тримайте дверцята холодильника або морозильної камери закритими, щоб запобігти потраплянню теплого повітря. - Перевіряйте температуру продуктів, що зберігаються в морозилці або в холодильнику з додатковим джерелом холоду. Це можна зробити за допомогою термометра в холодильнику чи морозилці. - Якщо електрика була вимкнена не більше ніж на 4 години, охолоджені продукти будуть в безпеці доти, доки двері залишаються зачиненими. Коли живлення знову увімкнеться, перевірте температуру  в холодильнику або продуктів.  Будьте відповідальними. Пам’ятайте, що безпека харчових продуктів є пріоритетом і навіть у таких критичних умовах.

В умовах повномасштабної війни та збройної агресії росії в Україні тривають віялові та аварійні відключення електроенергії, що в свою чергу, впливає на температурні режими зберігання харчових продуктів на потужностях їх виробництва та обігу.

 

      Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області  звертає увагу операторів ринку харчових продуктів на необхідність забезпечення безперебійних режимів зберігання харчових продуктів, щоб уникнути негативних наслідків для здоров’я споживачів.

     Звертаємось до операторів ринку харчових продуктів з метою максимально забезпечити належні умови при виробництві та обігу харчових продуктів, зокрема щодо дотримання температурного режиму під час зберігання продуктів.

Щоб знеструмлення не застало Ваш заклад зненацька:

  • заздалегідь подбати про альтернативні засоби електроенергії (бензинові або дизельні генератори, павербанки, портативні електростанції тощо).
  • Для малих магазинчиків/кіосків для короткочасного вирішення проблеми зі світлом скористатися холодовими елементами та/або контейнерами із водою, які завчасно були піддані заморожуванню. 
  • За можливості перевезіть швидкопсувні харчові продукти у склади – холодильники або в ближні населені пункти, де є постачання електроенергії, що може забезпечити роботу холодильного та морозильного обладнання.

Відповідно до впровадженої системи безпечності харчових продуктів (система НАССР) у Вас має бути розроблений план заходів чи інструкції на випадок відключення електроенергії, проведено навчання персоналу щодо забезпечення належних умов зберігання харчових продуктів, визначених виробником.

Підготуйтеся до надзвичайних ситуацій з електроенергією:

- Переконайтеся, що у вашому холодильнику та морозильній камері наявні термометри для зберігання харчових продуктів. Температура у морозильній камері не повинна перевищувати позначки -18°С, а в холодильнику – не більше +4°С. Запасіться термометрами, які у разі відключення електроенергії, коли не працюють термометри холодильного обладнання покажуть температуру в холодильнику та морозильній камері, щоб допомогти вам визначити, чи дотримані температурні вимоги зберігання харчових продуктів.

- Якщо ви заздалегідь знаєте, що відключення електрики триватиме понад 4 години, можна згрупувати продукти разом у морозильній камері, за умови дотримання товарного сусідства. Це допомагає продуктам залишатися холодними довше.

- Заздалегідь купіть або приготуйте холодогени, пакети з гелем, тощо і заморозьте їх. За можливості придбайте сухий або блоковий лід. Зберігайте це в морозильній камері для подальшого використання в холодильнику.

- Тримайте дверцята холодильника або морозильної камери закритими, щоб запобігти потраплянню теплого повітря.

- Перевіряйте температуру продуктів, що зберігаються в морозилці або в холодильнику з додатковим джерелом холоду. Це можна зробити за допомогою термометра в холодильнику чи морозилці.

- Якщо електрика була вимкнена не більше ніж на 4 години, охолоджені продукти будуть в безпеці доти, доки двері залишаються зачиненими. Коли живлення знову увімкнеться, перевірте температуру  в холодильнику або продуктів.

Будьте відповідальними. Пам’ятайте, що безпека харчових продуктів є пріоритетом і навіть у таких критичних умовах.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора