A A A K K K
для людей із порушенням зору
Єзупільська селищна рада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Рішення №18/12 «Про затвердження програми охорони навколишнього середовища на території Єзупільської територіальної громади на 2023-2025 роки»

Кількість переглядів: 7
Скликання: Восьме демократичне скликання
Сесія: Вісімнадцята сесія 09.02.2023
Тип документу: Рішення
Дата: 09.02.2023
Номер документу: 18/12
Назва документу: Про затвердження програми охорони навколишнього середовища на території Єзупільської територіальної громади на 2023-2025 роки
Прикріплені файли:
  1. Про затвердження програми охорони навколишнього середовища на території Єзупільської територіальної громади на 2023-2025 роки (0.11 МБ)

 

                                                                

 

УКРАЇНА

ЄЗУПІЛЬСЬКА СЕЛИЩНА РАДА

Івано-Франківського району Івано-Франківської області

Восьме демократичне скликання

Вісімнадцята  сесія

 

Р І Ш Е Н Н Я



 

    від 09 лютого 2023 року                                                           смт Єзупіль

 

Про затвердження 

   програми охорони навколишнього 

    середовища на території 

    Єзупільської  територіальної громади

     на 2023-2025 роки




 

          Керуючись  ст.26 Закону України  «Про місцеве самоврядування в Україні», враховуючи пропозиції постійної комісії з питань бюдету, фінансів, податків, інвестицій, соціально-економічного розвитку та регуляторної політики Єзупільська селищна  рада,  

В И Р І Ш И Л А :

    1.   Затвердити програму охорони навколишнього середовища на території   Єзупільської територіальної громади  на 2023-2025 роки (додаток №1).

2.  Фінансування Програми здійснювати в межах бюджетних асигнувань. 

3.  Контроль за виконанням рішення покласти на голову постійної комісії з питань бюдету, фінансів, податків, інвестицій, соціально-економічного розвитку та регуляторної політики.




 

Селищний голова                                                          Ігор ЛУКАШЕВИЧ



 

 

      




 

                                                                              Додаток 1

 

до рішенням  сесії  Єзупільської селищної

      ради   від 09.02.2023



 

                                                                        

ПРОГРАМА 

охорони навколишнього середовища на території 

Єзупільської територіальної громади на 2023-2025 роки

 

ВСТУП

Сучасний екологічний стан навколишнього середовища потребує вжиття природоохоронних заходів спрямованих на підвищення рівня соціально-економічного розвитку громади.

Програма охорони навколишнього природного середовища території Єзупільської територіальної громади  на  2023-2025 роки  (далі - Програма) розроблена відповідно до вимог Закону України “Про охорону навколишнього природного середовища” від 25.06.1991року; Постанови Кабінету Міністрів України від 17 вересня 1996 року  № 1147  “Про затвердження переліку видів діяльності, що належать до природоохоронних заходів”  та враховуючи “Методичні рекомендації щодо порядку розроблення регіональних цільових програм, моніторингу та звітності про їх виконання” від 04.12.2006 року № 367.

Підставою для розроблення Програми є наявність проблем на території,  підвідомчій селищній раді, розв’язання яких потребує залучення бюджетних коштів, координації спільних дій органу місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій та населення.

 

МЕТА     ПРОГРАМИ:

Дана програма  спрямована на реалізацію державної політики у сфері екології, підтримання природного середовища, використання навколишнього природного середовища з користю для населення, поліпшуючи грунтозахисні системи, створюючи захисні зелені лісосмуги, здійснюючи інші заходи щодо охорони навколишнього природного середовища.

Програма розроблена з метою  забезпечення екологічної безпеки, захисту життя і здоров’я мешканців територіальної громади від негативного впливу, зумовленого забрудненням навколишнього природного середовища, досягнення гармонії взаємодії суспільства і природи.

Стан екологічної ситуації на території Єзупільської  територіальній громаді  та обгрунтування необхідності реалізації Програми:

Екологічна ситуація на території Єзупільської громади характеризується відносною стабільністю показників - однак багато проблем потребують вирішення:

 

1.Несанкціоноване розміщення твердих побутових відходів населення є суттєвим чинником негативного впливу на земельні та водні ресурси  і здоров’я людей. Накопичення побутового сміття в лісозахисних смугах вподовж автомобільних доріг, в лісонасадженнях,  поблизу річок Бистриця, Дністер та водоймищ, в зоні житлової забудови - є одним із потенційних джерел забруднення довкілля і являють собою велику загрозу навколишньому природному середовищу та підлягає утилізації. Тому одним із пріоритетних питань захисту навколишнього природного середовища на території ради є охоплення максимальної кількості населення  послугами по вивозу відходів та локалізація стихійних звалищ. Зростанню кількості ТПВ сприяють товари одноразового використання; товари народного споживання з короткочасним терміном служби людині, які ми купуємо, споживаємо та викидаємо не дивлячись на їх залишкову вартість.

Сприяє росту потоку сміття і тара, яка до того ж видозмінює його. Так за останні п'ятдесят років в твердих побутових відходах зменшилась кількість скла та металічних банок, в той же час значно зросла кількість пластику та інших полімерних матеріалів. На сучасному етапі розвитку суспільства кожна людина за даними статистики в середньому за одну добу створює до 1,5 кг твердих побутових відходів. І мають тенденцію до постійного зростання. 

Необхідно здійснити коригування «Схеми санітарного очищення території територіальної громади» та система роздільного збирання ТПВ, недостатня кількість контейнерів.

Пріоритетом у поводженні з відходами має стати діяльність, спрямована на зменшення утворення відходів, роздільне збирання твердих побутових відходів і залучення відходів у процеси виробництва як ресурсів сировини та енергії. 

 

2. Стан озеленення на території Єзупільської територіальної громади потребує подальшого розширення та коригування.

Зелені насадження в Єзупільській територіальній громаді представлені у селищі Єзупіль, селах Довге, Стриганці, Ганнусівка, Побережжя  парками та скверами.

Насадження обмеженого користування представлені озелененими територіями присадибної забудови, шкіл, дитячих садків, стадіону та інші.

Зелені насадження формують ландшафт населених пунктів, є місцем повсякденного відпочинку населення, вони покращують природне середовище. 

Стан зеленої зони територіальної громади такий, що значна частина зелених насаджень досягла вікової межі і потребує негайної заміни в зв’язку із тим, що більшість із них фаутні, напівсухі і знаходяться в аварійному стані; загрожують безпеці людей, будівель та автотранспорту.  

Останнім часом все помітнішим стають темпи поширення омели білої та масштаби ураження цим напівпаразитом зелених насаджень  вікових дерев в садах, парках та скверах.

Дана проблема є актуальною, тому що ситуація з поширенням омели є мало не надзвичайною і загрожує екологічним лихом так як строк життя заражених омелою дерев становить всього 10-12 років.

Найпростішим і найбільш поширеним методом боротьби з омелою є обрізання уражених гілок, або навіть цілих дерев.  

Розвиток зеленого господарства виконується переважно за рахунок створення локальних зелених зон: паркових насаджень, скверів, фруктових садів.

Актуально на сьогодні: забезпечення обслуговування зелених насаджень, оновлення існуючих насаджень і створення нових скверів та зелених зон; ліквідація сухостою, аварійних , фаутних  та уражених омелою дерев ; кронування дерев та обрізання гілок уражених омелою.

  

3.Боротьба з бур‘янами та борщівником Сосновського.

Внаслідок масового розповсюдження рослин борщівника Сосновського на території громади створилася загроза втрати земель для сільськогосподарського виробництва та заподіяння шкоди здоров’ю місцевого населення.

Основними місцями поширення цієї культури є відомчі смуги автомобільних  шляхів, узбіччя польових доріг, пустирі, звалища, береги річок, яри, присадибні ділянки. Захоплюючи нові площі борщівник пригнічує іншу рослинність, порушує нормальне природне функціонування місцевих екологічних систем і створює навколо себе власну екосистему, неприйнятну для природи тої чи іншої місцевості.

На території Єзупільської територіальної громади борщівник Сосновського найбільше поширений на прибережних смугах річок Бистриця, Дністер,  на пустирях та ярах,  на землях сільськогосподарського призначення та вздовж автомобільних доріг, на околицях сіл тощо.

    Найефективніші  засоби  боротьби – хімічний або механічний , які потрібно використовувати навесні на початку вегетаційного періоду. Проти борщівника рекомендується застосовувати препарати гліфосатної групи, у тому числі: раундап, чистопол, антибур’ян, напал, торнадо.

 

     ОСНОВНІ  ЗАВДАННЯ   ТА  НАПРЯМКИ    ПРОГРАМИ.

Враховуючи реальний стан довкілля, який сформувався на території, основними завданнями програми охорони навколишнього природного середовища та пріоритетними напрямками екологічної політики селищної ради є:

  1. Охорона і раціональне використання земель

         Забезпечення охорони та раціонального використання земель на території Єзупільської територіальної громади:

  • проведення агролісотехнічних  заходів на ярах,  балках  та інших ерозійно небезпечних землях;
  • рекультивація  порушених  земель та використання родючого шару грунту під час проведення  робіт,  пов'язаних  із  порушенням   земель; 
  • засипка і  виположування  ярів,  балок  з  одночасним їх дренуванням;
  • заходи, пов'язані з створенням захисних лісових насаджень  на еродованих землях, вздовж водних об'єктів (в тому числі водойм) та полезахисних смуг;
  • поліпшення малопродуктивних земельних угідь;
  • проведення обстеження грунтів;
  • боротьба з бур’янами, борщівником Сосновського та карантинними рослинами.
  • утримання газонів та узбіч центральних доріг;
  • впорядкування придорожніх кюветів.

2.Охорона і раціональне використання природних  ресурсів 

Забезпечення охорони та раціонального використання природних ресурсів на території Єзупільської територіальної громади:

  •  ліквідація наслідків буреломів, сніголомів, вітровалів;
  •  ліквідація  негативних  наслідків  техногенного впливу на   лісові насадження. 
  • проведення  заходів   з   виявлення   запасів   природних    рослинних ресурсів, затрати на їх охорону і відтворення;
  • заходи з озеленення  – посадка нових зелених насаджень в міському парку, сільських парках, в придорожніх смугах; озеленення вулиць та розширення паркових зон;
  • заходи по  боротьбі з хворобами дерев, зокрема пораженими омелою деревами, виявлення  сухостоїв на території міста;

-   утримання клумб, квітників парків та скверів .

3. Раціональне використання і зберігання побутових відходів

 - ширше впровадження роздільного збору відходів у житловому комплексі,

-  утилізація біологічних відходів та мулових осадів, 

 - сортування твердих побутових відходів з розширенням асортименту небезпечних відходів, що вилучатимуться із загального потоку для передачі на переробку чи утилізацію.

 

 ДЖЕРЕЛА ФІНАНСУВАННЯ ДАНОЇ  ПРОГРАМИ Є:

 

Основним джерелом фінансування Програми є акумуляція коштів селищного  бюджету,  інші джерела фінансування, не заборонені законодавством:

 - збори за забруднення навколишнього природного середовища, відповідно до статті 46 Закону України "Про охорону навколишнього природного середовища"; 

- грошових стягнень за шкоду, заподіяну порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища в результаті господарської та іншої діяльності. 

 - цільових та інших добровільних внесків підприємств, установ, організацій та громадян. 

Головним розпорядником коштів є Єзупільська селищна рада.

Замовником та організатором виконання робіт є  Єзупільська селищна рада, яка укладає угоди на виконання робіт. 

Перелік об’єктів для виконання робіт визначається Замовником за погодженням з постійною комісією з питань бюдету, фінансів, податків, інвестицій, соціально-економічного розвитку та регуляторної політики.

 

ОЧІКУВАНІ РЕЗУЛЬТАТИ ЗАХОДІВ ПРОГРАМИ. 

 

Виконання Програми надасть можливість забезпечити:

1.Реалізацію державної політики у сфері охорони навколишнього середовища: поліпшення екологічної ситуації, екологічного балансу навколишньої території.

2.Досягнення покращення екологічної ситуації на території буде проводитись в двох напрямках:

а) впровадження заходів, спрямованих на зменшення прямого та опосередкованого впливу людей і господарств на природу в цілому та (або) окремі її елементи (зменшення антропогенного навантаження на природу);

б) впровадження заходів, спрямованих на підвищення екологічного рівня території. 

Впровадження заходів Програми дозволить досягти наступних результатів:

 

- збереження водного балансу; відновлення, підтримка в належному стані джерел питної   води; 

- покращення стану земель шляхом ліквідації стихійних звалищ ТПВ, запобігання їх утворенню; підвищення рівня організації роботи з населенням щодо поводження з ТПВ;

  • зменшення кількості захоронення промислових і твердих побутових відходів внаслідок запровадження новітніх технологій, системи роздільного збору відходів;

- покращення стану зелених насаджень та лісу  на території Єзупільської  територіальної громади за рахунок знесення аварійних, фаутних дерев та сухостою, пухонесучих тополь, розширення паркових зон, боротьба з бур’янами особливо борщівником Сосновського та карантинними рослинами, озеленення вулиць на території ради;

- покращення технічного стану та благоустрою водойм для якісної подальшої експлуатації їх;

-   очищення прибережніг смуг річок Бистриця та Дністер;

  • впорядкування придорожніх кюветів для відведення стічних вод.





 

ЗАХОДИ 

до  Програми охорони навколишнього природного середовища 

на території Єзупільської територіальної громади  на  2023-2025 роки

 

№п/п

Зміст заходів

Термін виконання

Джерело фінансування

Відповідальні виконавці

1

2

3

4

5

1.

Санітарна очистка прибережних смуг річок Бистриця, Дністер

2023-2025 роки

селищний бюджет 

Селищна  рада, спеціалізовані підприємства     

2.

Озеленення вулиць на території громади, розширення паркових зон

2023-2025 роки

селищний бюджет 

Селищна рада,  спеціалізовані підприємства

3.

Ліквідація аварійних дерев, сухостою та дерев заражених омелою, кронування дерев та обрізання гілок дерев заражених омелою

      3.1. вздовж вулиць;

     3.2. в парках населених пунктів.

2023-2025 роки

селищний бюджет 

Селищна рада,  спеціалізовані підприємства

4.

Боротьба з бур’янами, борщівником Сосновського та карантинними рослинами:

4.1. розроблення технології 

    внесення гербіцидів по

    кожній площі індивідуально      

4.2.придбання та внесення  

      гербіцидів 

4.3. косіння вручну та механічними транспортними засобами    

2023-2025 роки

селищний бюджет 

Селищна рада,  спеціалізовані підприємства

5.

Закупівля та висадка саджанців дерев і квітів, розбивка клумб, квітників

2023-2025 роки

селищний бюджет 

Селищна рада,  спеціалізовані підприємства

6.

Утримання газонів та узбіч центральних доріг, парків та скверів

2023-2025 роки

селищний бюджет 

Селищна рада,  спеціалізовані підприємства

7.

Поліпшенням технічного стану та благоустрою водойм 

2023-2025 роки

селищний бюджет 

Селищна рада,  спеціалізовані підприємства

8.

Впорядкування придорожніх кюветів 

2023-2025 роки

селищний бюджет 

Селищна рада,  спеціалізовані підприємства



 

Секретар селищної ради                                                    Світлана КУДЛЯК








 

                         Додаток 

До програми охорони навколишнього середовища

                                                                на території Єзупільської територіальної громади

                                                                                                на 2023-2025 роки                                                                                                

 

 

 

Паспорт 

програми охорони навколишнього середовища

на території Єзупільської територіальної громади

на 2023-2025 роки

 

 

1.Ініціатор розроблення Програми                                 Єзупільська селищна рада   

2.Дата, номер документу про                                           Рішення сесії Єзупільської селищної

   затвердження Програми                                                 ради від 09 лютого 2023 року

 

3.Розробник Програми                                                      виконавчий комітет Єзупільської                      селищної ради

 

4.Відповідальний виконавець  програми                       Єзупільська селищна рада

 

5. Учасники Програми                                                     Єзупільська селищна рада

 

6.Термін реалізації Програми                                           2023-2025 роки

 

7.Обсяг фінансового ресурсу  Програми на 2023 рік 

 

   Придбання та  внесення гербіцидів для боротьби 

   з бур’янами, борщівником Сосновського                     2 500,00 грн.

 

   Впорядкування придорожніх кюветів                           30 000 грн.                          

 

 

     Селищний голова                                                              Ігор ЛУКАШЕВИЧ 


« повернутися до всіх документів

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора