A A A K K K
для людей із порушенням зору
Єзупільська селищна рада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Бактерицидна дія ультрафіолету

Дата: 07.02.2022 15:14
Кількість переглядів: 226

Ультрафіолетове опромінення (УФ) — невидиме оком людини електромагнітне випромінювання, що займає спектральну область між видимим і рентгенівським випромінюваннями. Ультрафіолетове світло існує в діапазоні від 200 до 400 нм. Найбільша бактерицидна дія властива діапазону UVС, з піком приблизно на 260–265 нм.

В Україні широко застосовуються як джерело ультрафіолету ртутні лампи низького тиску. 85% випромінювання даних ламп припадає на довжину хвилі 254 нм, яка має бактерицидну дію. Бактерицидні УФ-лампи використовують у складі спеціальних приладів — УФ-опромінювачів.

 Відкриті УФ-опромінювачі

Принцип їх роботи полягає в прямому опроміненні ультрафіолетом приміщення для дезінфекції повітря та поверхонь за умов відсутності людей. Дезінфекція проходить в тих місцях, куди потрапляють прямі промені ультрафіолету. Місця та зони, куди не потрапляють прямі УФ-промені, не дезінфікуються, тому їх часто називають «мертвими».

Відкриті УФ-опромінювачі бувають стаціонарні та пересувні. Як правило, застосовують знезараження приміщення з кількох точок — для цього опромінювач поступово переміщують. Використання пересувних опромінювачів з великою кількістю бактерицидних УФ-ламп (4–6 та більше) дає змогу відчутно зменшити час дезінфекції приміщення.

Для приблизного розрахунку кількості відкритих УФ-опромінювачів використовують правило: 1–2,5 Вт потужності бактерицидної УФ лампи на 1 м3 об’єму приміщення.

Відкриті УФ-опромінювачі підходять для дезінфекції повітря і поверхонь як додатковий метод в сукупності з іншими, після генерального або рутинного прибирання приміщень, під час підготовки приміщення до маніпуляцій та процедур, що вимагають стерильних умов (у маніпуляційній, операційній та ін.), у перервах в роботі (наприклад, кабіна/кімната для збирання мокротиння, кабінет для прийому пацієнтів у поліклініці тощо).

Екрановані опромінювачі

Принцип їхньої роботи полягає в тому, що верхня частина приміщення постійно знезаражується бактерицидним УФ-випроміненням за умов присутності людей в приміщенні. Використовуються для дезінфекції повітря в закритих приміщеннях, особливо за умов неадекватної вентиляції (як механічної, так і природної).

Ефективність роботи екранованих УФ-опромінювачів залежить від перемішування повітря в приміщенні між верхньою та нижньою зонами, що може забезпечуватися роботою вентиляції або будь-яких типів вентиляторів тощо.

Для приблизного розрахунку кількості екранованих УФ-опромінювачів використовують правило: одна 30-ватна УФ-лампа на 18–20 м2 приміщення.

Екрановані опромінювачі рекомендовано використовувати в приміщеннях, де є ризики передачі інфекцій повітряним шляхом або в приміщеннях, де проводяться аерозоль-генеруючі процедури, причому як в цілодобовому режимі, так і під час робочого процесу. Наприклад, у приміщеннях для очікування, реанімаційних відділеннях та відділеннях інтенсивної допомоги, кімнатах бронхоскопії, палатах для ізоляції хворих з аерогенною інфекцією, палатах для хворих на туберкульоз, операційні і секційні зали, рентгенологічні та стоматологічні кабінети.

Доказана ефективність екранованих УФ-опромінювачів в попередженні передавання туберкульозу, також є дослідження щодо запобігання поширенню інших патогенів через повітря (кір, вітряна віспа тощо, зокрема стійких до антимікробних препаратів).              

2 серпня 2021 року набув чинності наказ МОЗ України № 882 щодо раціонального використання ультрафіолетового бактерицидного випромінювання, як засобу профілактики інфекційних хвороб. 

Документом забороняється використання рециркуляторів (закриті опромінювачі), адже цей засіб дезінфекції повітря не має доведеної ефективності. Це дозволить медичним закладам зекономити кошти та спрямувати їх на інші ефективні заходи системи профілактики інфекцій та інфекційного контролю.

Також забороняється використання озонппродукуючих УФБ ламп, адже озон негативно впливає на здоров’я пацієнтів та медичних працівників.

Натомість уперше в Україні системно регламентується використання УФБ випромінювання у закладах охорони здоров’я відповідно до сучасних принципів доказової медицини у сфері інфекційного контролю.

Наказ впроваджує ефективні підходи до використання ультрафіолету в медичних закладах, зокрема:

  • перемішування повітря при використанні екранованих УФБ випромінювачів у зонах високого ризику передавання аерогенних інфекцій;
  • розрахунок часу роботи відкритого УФБ випромінювача;
  • орієнтовний розрахунок кількості випромінювачів.

 

            Для оцінки роботи УФБ-ламп та налагодження їх ефективної роботи  здійснюється моніторинг рівня випромінювання не менше ніж двічі на рік. Для цього використовуються спеціальні прилади — УФ-радіометри. Використання УФ-радіометру також дозволяє:

-Відмовитися від ведення журналів обліку часу роботи бактерицидних ламп;

-Економити кошти на закупці нових бактерицидних ламп;

-Раціонально використовувати час знезараження приміщень.

            ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» акредитована (Атестат про акредитацію, зареєстрований у Реєстрі 18.12.2018  року за №2Н1456 дійсний до 17.12.2023 року) та спроможна визначати рівні випромінювання УФБ-ламп за допомогою УФ-радіометру. Вказана послуга може надаватись згідно укладеної угоди.

           

Лікар з загальної гігієни

Богородчанського відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»                         Орест ГЛУШКО                                                      


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора