A A A K K K
для людей із порушенням зору
Єзупільська селищна рада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Корисні властивості прикарпатських ягід

Дата: 10.02.2023 11:00
Кількість переглядів: 86

Фото без опису

Наша земля в усі пори року дає нам саме ті речовини, які роблять нас
особливо міцними, витривалими, більш стійкими до хвороб. З  давніх давен усі
знають, що ягоди корисні для нашого організму та здоров’я. Окрім вітамінів і
мінералів вони містять необхідні для кишківника клітковину й антиоксиданти,
а також вони здатні сповільнювати процеси старіння.

Взимку - це наші рідні ягоди: калина, шипшина та барбарис. Тому
акцент зробимо в першу чергу на них. Після морозів ці ягоди накопичують в
собі найбільшу концентрацію антиоксидантів, біологічно активних речовин, які
зменшують запальні процеси, пов'язані з менш активним зимовим способом
життя, хронічним стресом, зменшують руйнівні наслідки шкідливої їжі, мають
протиракову дію, сприяють відновленню всіх клітин, позитивно впливають на
роботу імунної та нервової систем.

КАЛИНА

 Наш символ незламності. Калина - єдина у своєму роді рослина. Її
корисні властивості практично не мають аналогів. Ягоди калини багаті на
вітаміни A, E, P, К, Р, а вітаміну С в них більше, ніж у лимонах. До речі, якраз
вітамін С при стресах різного роду допомагає організму адаптуватися і не
"зламатися". У калині містяться такі мікроелементи як ванадій, калій, кальцій,
залізо, магній, марганець, молібден, натрій, цинк, фосфор.
 Крім того, в ній присутні дубильні речовини, фітонциди, пектини.
Пектини - це природній "детокс", поглинають все шкідливе та токсичне.
Фітостерини запобігають утворенню атеросклеротичних "бляшок" та
налипання їх на судини. За рахунок дубильних речовин, гіркот, органічних
кислот - покращує травлення та засвоєння їжі.

Джерело кверцитину, цинку, селену, та деяких амінокислот, які
впливають на синтез гормонів, зокрема, гормонів щитовидної залози та
наднирників, зменшують пошкодження кори наднирників, яке виникає при
тривалому стресі. Нормалізує роботу серця, має протинабрякову та
противірусну дію.

ШИПШИНА.

Шипшина - це майже український аналог зеленого китайського чаю,
але навіть кращий, оскільки містить багато різних катехінів (одного з
найцінніших компонентів чаю). Вона також скарбниця вітаміну С, який
підтримує синтез дуже важливого білка - колагену (а це здорові судини).
Настій із шипшини нормалізує рівень холестрину, покращує
утворення та виділення жовчі, засвоєння жиророзчинних вітамінів, активує
відновлення ушкоджених клітин, стимулює опірність організму до
несприятливих факторів зовнішнього середовища.
Шипшина очищає кровоносну систему, покращує обмін речовин, багата
на вітаміни, застосовується при малокрів’ї, цинзі, при хворобах нирок і
сечового міхура, печінки.
У коренях шипшини багато дубильних речовин, тому їх використовують
в якості в’яжучого засобу. З насіння шипшини отримують масло, що містить
жирні кислоти і вітаміни. Воно має протизапальні і ранозагоювальні
властивості. Настій пелюсток добре тонізує і освіжає шкіру.

Шипшина використовується як загальнозміцнюючий, вітамінний та
тонізуючий засіб, послаблює розвиток атеросклерозу, підвищує опірність
організму при інфекційних захворюваннях.
БАРБАРИС

Як і попередні ягоди, також багатий вітаміном С, пектинами,

антоціанами та каротиноїдами (тому і всі вони мають червоний колір).

Містить речовину берберин, яка сповільнює розвиток атеросклерозу
та утворення атеросклеротичних бляшок, живить кишечні бактерії, які
виробляють протизапальні та протиракові речовини.

Саме протиракова активність берберину добре вивчена (впливає на
багато видів раку: меланома, лейкемія, гліобластома, рак кишечника, печінки та
інші). Позитивно впливає на засвоєння глюкози, тому має антидіабетичну дію.
Для одержання користі достатньо жменю плодів помити, потовкти і
залити гарячою водою (у пропорції 1:5), дати настоятися до охолодження води.
Процідити і вживати кілька разів на день по пів склянки.
 Особливо корисно випити пів склянки настою після їжі, в якій багато
простих вуглеводів та жиру (випічка, солодощі, смажена їжа з борошняними
виробами).
 Одне застереження: не робити концентровані настої тим, у кого виразка
шлунку, бо в ягодах багато органічних кислот.
Смородина

Вона містить найбільше макро- й мікро-елементів та багата на вітаміни
С, Р і К. Смородина корисна при виразці шлунка, гастриті зі зниженою
кислотністю шлункового вмісту, атеросклерозі, хворобах нирок, порушеннях
обміну речовин. Для того, щоб підвищити імунітет організму, слід вживати
свіжі або свіжозаморожені ягоди цілий рік, а не тільки в період вірусних
захворювань.

Малина

У ягодах містяться вітаміни С, B1, B12, PP, мідь, залізо, калій,
клітковина, пектини. Малина містить саліцилову кислоту, що має
жарознижуючу дію. Також вона знищує спори грибків і стафілококів та сприяє
зниженню високої температури.

Аґрус

Містить цілий комплекс корисних для організму нутрієнтів. Люди, які
з’їдають у день хоча б жменю цих ягід, надійно захищені від авітамінозу. Залізо
та інші речовини, що надходять в організм при споживанні аґрусу,
оздоровлюють систему кровотворення.

Чорниця

Уживання ягоди допомагає зберегти зір, зміцнює серцево-судинну
систему, протидіє інфекційним захворюванням.
Лохина

Ягоди містять провітамін А, каротиноїди, вітаміни В1, В2, РР,
аскорбінову кислоту, вітаміни К і Р. Регулярне споживання ягід сприяє
регенерації шкіри, виробленню колагену, очищенню кровоносних судин від
шкідливого холестерину.

Обліпиха

У ній містяться вітаміни B1, B2, B3, В6, B9. Також є і вітамін К, який
корисний для обміну речовин та вітамін Р, що перешкоджає згортанню крові.

Ожина

Багата на антиоксиданти, що захищають наш організм від раку.
Допомагає зміцнити нервову систему та протистояти стресам. Окрім вітамінів
групи Р, ожина містить вітаміни А, В1, В2, Е, С і РР.
Журавлина

Має протиракові та протизапальні властивості. Поліпшує апетит і
травлення. Посилюється вироблення соків шлунку та підшлункової залози.
Ягоди мають також сечогінну й бактерицидну дію, корисні при пієлонефриті.
Вживайте дари рідної землі


Будьте здорові!


Начальник Богородчанського відділу
ДУ «Івано-Франківський ОЦ КПХМОЗ»          Валентина ЛЕВИЦЬКА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора