Єзупільська селищна рада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Які хвороби провокує навколишнє середовище?

Дата: 06.06.2023 12:37
Кількість переглядів: 451

     5 червня 1972 року у Стокгольмі відбулася Всесвітня конференція із захисту довкілля за участю представників 113 держав. Наслідком її стало створення Програми ООН з довкілля (ЮНЕП).  Учасники конференції ухвалили рішення про щорічне проведення Всесвітнього дня охорони довкілля.

     Цей день вважається однією з найважливіших подій екологічного календаря і щорічно святкується в більш ніж 100 країнах світу.

     Зараз вже нікого не дивує, що забруднене навколишнє середовище здатне викликати цілий ряд серйозних захворювань. Не тільки якість питної води і повітря, що містить величезну кількість шкідливих хімічних сполук, здатні завдати непоправної шкоди здоров;ю.

     Багато речей, які оточують нас щодня, також можуть стати причиною захворювань. Наприклад, головний біль може з;являтися через неправильну експлуатацію каміна. Будівельні та оздоблювальні матеріали поганої якості
можуть викликати серйозні алергічні реакції, з ускладненнями у вигляді бронхітів та астми.
     Побутова хімія також нерідко спричиняє проблеми, які можуть дати про себе знати через кілька років, оскільки більшість хімічних речовин мають тенденцію до накопичення в організмі. Хімікати можуть стати причиною безпліддя, особливо у чоловіків.
     Як правило, багато захворювань, на появу яких вплинуло навколишнє середовище, діагностуються не відразу, і досить складно зрозуміти причину нездужання навіть лікарям. Тривалий і навіть короткостроковий контакт з деякими хімічними речовинами, що входять до складу будівельних чи лакофарбових матеріалів в офісі або в квартирі, ізоляційних засобів, вдихання атмосферних викидів і токсинів, можуть стати причиною виникнення онкологічних захворювань дихальних шляхів.
     Вживання в їжу питної води сумнівної якості з сільських колодязів або водопроводу, без попередньої фільтрації та знезараження призводить до порушення функцій шлунково-кишкового тракту, розладів функцій печінки і нирок, неврологічних хвороб. Вдихання спор цвілі в приміщенні стає причиною алергії та астми.
     Ми всі живемо на одній планеті і, забруднюючи її, шкодимо у першу чергу самим собі та своїм нащадкам.
     Сьогодні ми живемо в умовах війни. Українська природа є ще однією жертвою російської агресії. Війна вплинула на кожний компонент довкілля – тваринний і рослинний світ, воду, повітря, ґрунт. Наслідки цього негативного впливу будуть довгостроковими та матимуть не лише локальний, а й глобальний характер.
     Кожен для себе повинен знайти шляхи для покращення навколишнього середовища. Разом ми здатні зробити довкілля кращим, і надалі не забувати про його охорону та збереження природних скарбів.
     Вже сьогодні кожен з нас може:
• відмовитися від поліетиленових пакетів;
• відмовитися від одноразових пляшок та посуду;

• бути енергоефективним у побуті;
• обирати найбільш екологічний транспорт;
• економити воду;
• купувати менше, щоб потім не викидати;
• сортувати сміття і віддавати на переробку.

Одночасно ми повинні думати про те, як після війни ми допоможемо
природі відновитися. Тоді це стане ще однією нашою перемогою!

Начальник Богородчанського відділу
ДУ «Івано-Франкфівський ОЦ КПХМОЗ» Валентина Левицька

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора