Єзупільська селищна рада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ ПРОТИ РАКУ

Дата: 22.01.2024 14:40
Кількість переглядів: 72

Всесвітній день боротьби проти раку відзначається щорічно 4 лютого за ініціативою «Міжнародного союзу проти раку» (UICC). Його метою є підвищення обізнаності людей про рак, як одного з найбільш важких захворювань сучасності, а також привернення уваги громадськості до його запобігання, виявлення та лікування. Звернувши увагу на запобігання, виявлення та лікування онкологічних захворювань, можна домогтися добрих результатів, а в деяких випадках і повного одужання.

Кожного року, у світі виявляється більше 10 млн. людей, хворих на рак і приблизно 8 млн. помирають від нього. Нині за рівнем захворюваності і смертності Україна посідає одне з провідних місць у світі - близько мільйона українців хворіють на рак. Дедалі частіше такий діагноз ставиться 30-40-річним.

За даними Національного канцер-реєстру України (НКРУ), аналіз онкоепідеміологічної ситуації в регіонах України показав, що найбільше зростання захворюваності осіб обох статей на всі нозологічні форми злоякісних новоутворень  в 2021 році у порівнянні з 2020 роком зареєстровано у Житомирській (на 13,6%), Закарпатській (на 22,4%), Івано-Франківській (13,8%), Тернопільській (на 12,1%) та Черкаській (на 15,6%) областях. У 2022 році на роботу як закладів охорони здоров’я, так і системи реєстрації раку вплинули широкомасштабні воєнні дії на території України.  Впродовж 2022 року в Україні було зареєстровано на 26,8 тисяч (22,3%) менше виявлених захворювань на ЗН, ніж у 2021 році.

Рак – це загальне визначення великої групи хвороб, які можуть уражати будь-яку частину тіла. Використовуються також такі терміни, як злоякісні пухлини або новоутворення. Характерною ознакою раку є швидке розмноження аномальних клітин, що проростають за межі своїх звичайних меж та здатних поширюватися в інші органи.

Рак розвивається з однієї єдиної клітини. Перетворення нормальної клітини в пухлинну відбувається багатоетапно- від передракового стану в злоякісні пухлини.  В силу того, що особливістю ракових захворювань є їх малосимптомність і відсутність болю на ранніх стадіях розвитку, необхідно звертати увагу на симптоми, які повинні насторожити при їх появі:

- Втрата ваги (без спеціальних заходів для схуднення) більше 5 кг за відносно короткий проміжок часу.

- Хрипота і кашель. Характерні для цього кашлю риси – тривалість і інтенсивність, а також те, що кашель проявляється в усі пори року.

-  Подовгу не зникають гематоми (більше 3-х тижнів).

- Порушення  травлення (безпричинні зміни роботи кишківника, зміна смаків в їжі).

- Зміни кількості та якості сечовипускання (присутність крові в сечі, поява частого та утрудненого сечовипускання, біль і різі при сечовипусканні).

-  Проблема з ковтанням навіть слини, відчуття «грудки в горлі».

-  Кров, яку людина раптово виявляє в сечі, в калі, блювотних масах, в слизу, яку людина викашлює – це серйозні симптоми.

- Шкіра. Якщо родимка або родима пляма стали набагато яскравішими, почали збільшуватися в розмірі, тверднуть, на шкірі з’явилися нарости, плями.

-  Виразка в порожнині рота, що не загоюється протягом 3-х тижнів.

-  Біль, що не проходить,  незалежно від її локалізації.

- Підвищена температура тіла 37-37,2°С тривалий час.

Всі перераховані симптоми, особливо якщо вони спостерігаються в комплексі – це привід якомога швидше звернутися до лікаря і пройти обстеження. 

Головною умовою успішного лікування злоякісних пухлин

 є рання діагностика!

 Головна проблема раку полягає в пізній діагностиці та несвоєчасному лікуванні захворювання. Щорічний медичний огляд кожного громадянина в Україні є обов’язковим заходом профілактики розвитку онкологічних захворювань. Так, жінки до 40 років щорічно мають проходити УЗД молочних залоз, після 40 – мамографію. Кожна жінка має проходити щорічно консультацію у лікаря-гінеколога.  Флюорографія також обов’язкова щороку. 

Окрім того, головний акцент лікарі ставлять на важливості руйнування міфів навколо онкологічних захворювань, а особливо на тому,  що рак є невиліковною хворобою, що рак – це вирок. 

Насправді, потрібно вчасно діагностувати хворобу, тоді лікування буде ефективним та менш затратним. Більшість онкозахворювань можна попередити, вчасно діагностувавши початкові стадії хвороби. 

В Україні наразі є все необхідне для успішного лікування раку: і устаткування, і ліки, і спеціалісти. Якщо хвороба виявлена на ранніх стадіях, лікування проходить швидше та ефективніше.

Головними заходами  профілактики онкозахворювань є відмова від тютюнопаління, вживання алкоголю, активний спосіб життя. В той же час,  забруднене оточуюче середовище, надмірна вага людини та шкідливі звички є переважаючими ініціаторами розвитку раку.

 «Європейський кодекс боротьби проти раку», розроблений ВООЗ, містить  12 способів  уберегти себе від раку. Міжнародні експерти заявляють, що майже половини смертей від раку можна було б уникнути, якби громадяни дотримувались рекомендацій:

-  Не паліть. Не вживайте жодних видів тютюнової продукції.

-  Зробіть свій дім вільним від тютюнового диму. 

-  Зробіть так, аби середовище на роботі теж було бездимним.

-  Підтримуйте здорову масу тіла.

-  Будьте фізично активними в повсякденному житті. Обмежте кількість часу, який ви проводите в сидячому положенні.

- Дотримуйтесь здорового раціону харчування: вживайте в їжу велику кількість цільних злаків, зернобобових, овочів і фруктів; обмежте вживання в їжу висококалорійних продуктів (з високим вмістом цукру або жиру) і уникайте вживання підсолоджених напоїв, уникайте вживання м'ясної продукції, підданої технологічній обробці, і продуктів з високим вмістом солі.

- Обмежте  споживання алкогольних напоїв. Повна відмова від вживання алкоголю може запобігти розвитку раку.

- Уникайте надмірного впливу сонячних променів, особливо на дітей.  Використовуйте сонцезахисні засоби. Не користуйтеся соляріями.

-  На робочому місці захищайте себе від впливу речовин, які провокують рак. Дотримуйтесь правил з охорони та гігієни праці.

- З'ясуйте, чи ви не піддаєтеся впливу радіації внаслідок високого рівня природнього опромінення радоном в житловому приміщенні.

- Для жінок: якщо у вас є така можливість, годуйте свою дитину грудьми. Грудне вигодовування знижує ризик розвитку раку в матері.

- Подбайте про те, щоб ваші діти пройшли вакцинацію від гепатиту В (для новонароджених), вірусу папіломи людини (для дівчаток).

- Пройдіть скринінг на такі види раку: рак кишківника (чоловіки і жінки), рак простати (чоловіки), рак грудної залози (жінки), рак шийки матки (жінки).

 

Лікар з загальної гігієни

Богородчанського відділу

Івано-Франківського районного відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»            Орест Глушко


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора