Єзупільська селищна рада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

■■Що таке жорстка вода та який її вплив?■■

Дата: 24.01.2024 15:51
Кількість переглядів: 75

■“Жорстка вода”,-  напевно кожен хоч раз за своє життя чув цей вираз. 

Що це означає?    Жорстка або тверда вода – це вода з високим вмістом солей, зокрема, кальцію та магнію. Це так звані «солі жорсткості». Для нормального функціонування організму необхідно, щоб їх вміст був у нормі. Якщо ж цей показник перевищений, то така вода вважається жорсткою.

■Різна кількість солей жорсткості у різних регіонах пов’язана з тим, що вода є розчинником. Проходячи через різні шари ґрунту, вона насичується мінералами. 

Відповідно, чим більше кальцію, магнію та інших солей жорсткості в землі – тим більший буде їх рівень у воді. Більш жорсткою є вода з підземних джерел, особливо, якщо дана місцевість багата солями кальцію і магнію. 

Жорсткість води з поверхневих джерел відносно невисока.

■Розрізняють кілька видів жорсткості води:

■постійна жорсткість (безкарбонатна) – це жорсткість, що зумовлена присутністю кальцієвих та магнієвих солей сильних кислот (сірчаної, азотної, соляної); жорсткість такого типу вважається постійною та при нагріванні чи кип’ятінні води не усувається;

■тимчасова (карбонатна) – це жорсткість, що викликана присутністю у воді гідрокарбонатів і карбонатів магнію і кальцію; цей вид жорсткості вважається тимчасовим і його легко можна усунути шляхом нагрівання чи кип'ятіння води;

■загальна – це жорсткість, що визначається сумарною концентрацією іонів кальцію та магнію. Вона є сумою постійної (безкарбонатної) і тимчасової (карбонатної) жорсткості.  Найчастіше зустрічається тимчасова жорсткість води, вкрай рідко-постійна.

■Норма жорсткості питної води

Згідно Державних санітарних норм (ДСанПіН 2.2.4-171-10) «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», максимально допустима жорсткість для водопровідної води не повинна перевищувати 7,0 ммоль/дм3 (в окремих випадках до 10 ммоль/дм3), для води з колодязів і каптажів, джерел – до 10 ммоль/дм3, для води фасованої з пунктів розливу та бюветів – 7 ммоль/дм3.

■Ознаки жорсткої води:

▬ білий наліт у чайнику, каструлях, іншому посуді та побутових приладах, які використовуються для нагрівання і кип’ятіння води;

▬ наліт на скляному посуді після миття;

▬ білі розводи і плями на сантехніці;

▬ чай і кава здаються несмачними, а на поверхні утворюється плівка; 

▬ мийні засоби погано піняться: пральні порошки гірше справляються з плямами на одязі, а для миття посуду треба більше засобів;

▬ випраний одяг в жорсткій воді часто виглядає неяскравим і грубим на дотик, з’являється жовтизна на тканині, затхлий запах;

▬ використання мила при купанні в жорсткій воді залишає на шкірі легку липку мильну плівку, яка може перешкоджати якісному видаленню бруду і бактерій;

▬ потік води може бути зменшений  через відкладення в трубах або взагалі труби забиваються кам’яним шлаком;

▬ барахлить чи виводиться з ладу обладнання.

■Варто зазначити, що наліт на чайнику ви побачите одразу, а ось проблеми з побутовою технікою (наприклад, пральною чи посудомийною машиною) стануть помітні лише з часом, коли вже буде необхідний серйозний ремонт, адже накип утворюється на внутрішніх поверхнях (деталях барабана, нагрівальних елементах і т.п.). Утворення накипу може збільшувати рахунки за електроенергію до 25%, так як час для нагрівання  води теж збільшується.

■Чи шкідлива жорстка вода для людини?

Звичайно що так. Для людського організму поганий будь-який надлишок — а отже, вода з підвищеним вмістом солей кальцію і магнію з часом матиме негативний вплив на здоров'я людини, а саме:

■сухість і лущення шкіри;

■шкіра вкривається гнійниками, в занедбаних випадках — навіть кровоточить;

■висипи та комедони на обличчі;

■тьмяне, ламке, жорстке, неслухняне в укладанні волосся, інколи виглядає жирним, може з’явитися лупа;

■набряки кінцівок.

І це тільки зовнішні прояви. Набагато більш серйозні захворювання виникають через відкладення солей в організмі, а саме:

■камені в нирках і жовчному міхурі, проблеми із сечовидільною системою;

■захворювання серцево-судинної системи;

■проблеми з суглобами (артрит), захворювання кістково-м’язової системи; 

■захворювання органів травлення.

Отже, жорстка вода не така безпечна, якою може здатися на перший погляд. Але шкода жорсткої води для дітей набагато відчутніша, ніж для дорослого організму. Адже дитина набагато чутливіша до зовнішніх подразників.

1.Жорстка вода дуже негативно впливає на стан шкіри малюка. Вона може призвести до розвитку дерматитів та інших шкірних захворювань (наприклад, екземи).

2.Жорстку воду з-під крана дітям краще не давати. Частково зменшити концентрацію солей жорсткості можна шляхом кип’ятіння. Але все-таки для дитини краще купувати спеціальну дитячу бутильовану воду.

Оскільки тверда вода негативно впливає абсолютно на все: прилади, сантехніку, систему опалення, посуд, одяг, а особливо – на здоров’я людини, необхідно комплексно підходити до вирішення цієї потреби. А саме:

■провести лабораторний аналіз води, щоб знати точний показник жорсткості води та вміст домішок;

■якщо вода жорстка, то необхідно підібрати фільтруюче обладнання, яке зможе очистити воду від домішок;

■правильно встановити та підключити фільтри;

■вчасно змінювати картриджі.

 

►Якщо Ви хочете дізнатися, чи відповідає вода у вашому крані, в криниці, каптажі чи джерелі вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10, Ви можете звернутись у лабораторію Богородчанського відділу Івано-Франківського районного відділу ДУ “Івано-Франківський  обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» чи  в іншу акредитовану лабораторію. 

Фахівці лабораторії проведуть необхідні лабораторні дослідження та нададуть Вам результат. Якщо результати досліджень покажуть, що вода надто жорстка або знаходиться на межі норми, то фахівці нададуть відповідні рекомендації.

 

Бережіть своє здоров’я!

 

Фахівець з дослідження факторів навколишнього середовища 

санітарно-гігієнічної лабораторії 

Богородчанського відділу 

Івано-Франківського районного відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»            Юлія Кос

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора